Vlaganje

Pravkar imate dodaten mesec za financiranje svojega Roth IRA 2020

Če niste maksimalno izkoristili svojega prispevka Roth IRA za leto 2020, še ni prepozno. Rok za vložitev prispevka je šele do dneva obdavčitve, običajno 15. aprila. Toda ta teden je davčna uprava objavila, da podaljša davčni rok na 17. maj. To pomeni, da imate pravkar dodaten mesec, da izkoristite svoj Roth IRA za leto 2020. .

Starejša ura in peščena ura.

Vir slike: Getty Images.

Zakaj prispevati za leto 2020 namesto za leto 2021?

Roth IRA ima nekaj najslajših davčnih ugodnosti, ki si jih lahko zamislite. Ko plačate prispevek, se odrečete davčni olajšavi, vendar denar raste popolnoma brez davka. In ko ga umaknete ob upokojitvi, dohodek ni obdavčen.

Vendar ima vlada mejo svoje velikodušnosti. V Roth IRA lahko prispevate samo 6000 $, če ste v letih 2020 ali 2021 mlajši od 50 let. Če ste stari 50 let ali več, lahko prispevate dodatnih 1000 $ za nadoknaditev.

Zaradi strogih omejitev bi želeli najprej maksimalno izkoristiti lanske prispevke Roth IRA. Potem imate čas do 15. aprila 2022, da plačate največji prispevek za leto 2021.Morda boste želeli tudi najprej prispevati za leto 2020, če se je vaš dohodek za leto bližal mejam dohodka Roth IRA. Če pričakujete, da se bo vaš dohodek povečal v letu 2021, ste morda upravičeni do prispevanja le zmanjšanega zneska ali pa sploh ne izpolnjujete pogojev za prispevke brez uporabe backdoor strategije Roth IRA .

Kaj pa, če sem že vložil napoved za leto 2020?

Ni pomembno, ali ste že prijavili davke za leto 2020. Svoj Roth IRA lahko še naprej financirate za davčno leto. Ker ne morete odbiti svojih prispevkov Roth IRA, jih ne prijavite v svoji davčni napovedi.

Upoštevati je treba eno stvar: vložitev vloge za podaljšanje davka vam ne prinese več časa za prispevek. Rok je vedno davčni dan, ne glede na to, kdaj vložite prijavo.Kaj pa moji drugi pokojninski računi?

Če imate pokojninski račun, ki ga sponzorira delodajalec, na primer 401(k) , je vaš rok za prispevke 31. december davčnega leta. Torej je prepozno, da bi vaš prispevek v višini 401 (k) dosegel največ za leto 2020. Roki za samozaposlene pokojninske načrte se razlikujejo, zato preverite na IRS.gov, če želite izvedeti, ali lahko še vedno prispevate.

Toda rok za davčni dan velja za tradicionalne IRA in zdravstvene varčevalne račune (HSA), tako da boste morali do 17. maja izkoristiti svoje prispevke. S tem boste morda lahko znižali svoj obdavčljivi dohodek za leto. Če pa ste že oddali davčno napoved za leto 2020, boste morali vložiti spremenjeno napoved za odbitek prispevkov.

Če svojemu denarju daste čim več časa za rast, običajno prinesete najboljše donose. Medtem ko imate čas do davčnega dne, da plačate svoje prispevke, prej ko jih lahko plačate, tem bolje.^