Vlaganje

5 največjih svetovnih zalog restavracij v letu 2021

Obstaja več načinov za merjenje največjih restavracijskih podjetij na svetu. Če gledate po številu lokacij, je bila zasebna podzemna železnica v zadnjih letih odstranjena. Glede na spletno stran podjetja je imelo manj kot 38.000 trgovin po vsem svetu, kar pomeni, da je njegov sovražnik s hitro prehrano njam! Blagovne znamke (NYSE:YUM)na vrhu z več kot 50.000 delujočimi trgovinami.

Toda razdelimo nagrade na podlagi druge metrike: skupne prodaje. Na podlagi tega ukrepa, Starbucks (NASDAQ:SBUX)je daleč največja med velikimi delnicami restavracij.

Hamburger, krompirček in pijača.

Vir slike: Getty Images.

Največje zaloge restavracij v letu 2021

Pandemija je prinesla nove izzive na vrata (dobesedno) restavracij. Soočeni z mandati socialne distanciranja in strahom potrošnikov pred svetovno zdravstveno krizo so nekatere najmočnejše pešce, ki so jih številne verige videle v zadnjem letu, potekale zaradi dostave in prevzema. Za majhne ustanove je to enako finančnim težavam ali celo zaprtju. Toda velike korporacije imajo sredstva in obseg, da absorbirajo dodatne stroške, povezane s storitvami prevzema in dostave.

dobropis za izterjavo za otroka, rojenega leta 2020

Medtem ko so nekateri dosegli udarec tudi v prodaji - Starbucks in vrhunska veriga burgerjev McDonald's (NYSE:MCD)vključeno -- te verige mega restavracij se dobro obnesejo. Pravzaprav imajo vsi v letu 2021 obratujoče več lokacij, kot so jih imeli pred pandemijo.Podjetje

Zaostajajoča 12-mesečna prodaja

Zaostajanje 12-mesečno
Čisti dobiček (izguba)Število lokacij po vsem svetu*

Tržna kapitalizacija

Starbucks

23,2 milijarde dolarjev

665 milijonov dolarjev

33.000

125,5 milijarde dolarjev

McDonald's

19,2 milijarde dolarjev

kako veš, kdaj kupiti delnico

4,7 milijarde dolarjev

39.000

165,9 milijarde dolarjev

Yum Kitajska

naslednje države za legalizacijo rekreacijskega plevela

8,3 milijarde dolarjev

784 milijonov dolarjev

10.500

25,5 milijarde dolarjev

Restavracije Darden

6,8 milijarde dolarjev

(116 milijonov dolarjev)

1800

18,2 milijarde dolarjev

Chipotle

6,0 milijarde dolarjev

356 milijonov dolarjev

2.750

40,0 milijarde dolarjev

Vir podatkov: vloge podjetja in YCharts. *Približno število lokacij.

Zvezdice, opombe in franšizne pristojbine

Nekaj ​​opozoril za pet najboljših svetovnih prehrambnih velikanov. Ker je več kot 95 % vseh restavracij McDonald's franšiziranih (kar pomeni, da podjetje vsakodnevne operacije prenese na pridobitelje licence in pobere odstotek prodaje), poroča o nižjih prihodkih kot Starbucks. Z nekaj izjemami je podjetje za kavo v prvi vrsti lastnik in upravljavec lastnih trgovin, kar pomeni, da to prodajo zbira samo.

Podobna dinamika je prisotna pri Yum Kitajska (NYSE:YUMC)-- edini imetnik licence KFC, Pizza Hut in Taco Bell iz nekdanje matične družbe Yum! Blagovne znamke. Ker Yum China upravlja te trgovine na celinski Kitajski (in ima v lasti tudi nekaj kitajskih verig), poroča o večjih prihodkih kot Yum! Blagovne znamke. Ampak po čistem štetju trgovin, Yum! Brands je pošast z več kot 50.000 delujočimi trgovinami. Podjetje je v zadnjih 12 mesecih zbralo 5,7 milijarde dolarjev franšiznih provizij z 904 milijoni dolarjev čistega dobička. Ampak ne vzamemo preveč stran od Yum China. Podjetje ima enega od največje nagradne članske programe na planetu z več kot 300 milijonov stranke v svojem sistemu konec leta 2020.

Tudi izpad iz prvih pet je Dominova pica (NYSE:DPZ). Z več kot 17.600 trgovinami po vsem svetu je to res ena najboljših blagovnih znamk restavracij - in neverjetno odporna, navidez zgrajena za pandemijo, saj je dostava v središču njenega delovanja. Ker pa je tudi franšizor, je lani ustvaril 'le' 4,1 milijarde dolarjev prodaje in 491 milijonov dolarjev čistega dobička. Tako so ostali predvsem lastniki restavracij Restavracije Darden (NYSE:DRI)(med drugim starš Olive Garden in LongHorn Steakhouse) in Chipotle Mehiški žar (NYSE:CMG)zaokrožiti prvih pet.

Ko že govorimo o Dardenu in Chipotleju, sta se oba v zadnjem letu zelo dobro odrezala, saj sta med pandemijo sprejela dostavo in naročila na pot. Zlasti Chipotle bi lahko preoblikoval svoj poslovni model, ko govorimo. Njegova digitalna prodaja je leta 2020 predstavljala 46 % skupne prodaje, zahvaljujoč prilagodljivemu izpolnjevanju med dostavo, vnaprejšnjim naročilom za prevzem in vnaprejšnjim naročilom za večerjo, kjer je še dovoljeno.

kako znižati davek na kapitalski dobiček na delnice

Spreminjajoča se dinamika za gostinsko industrijo

Zdravstvena kriza COVID-19 je trajno premaknila pokrajino gostinske industrije. Vrhunske verige v podjetju so bile pripravljene z digitalno preobrazbo in možnostmi dostave, da bi zadovoljile potrebe potrošnikov, in bodo posledično ostale v najboljšem položaju za rast.

Vendar pa lahko spreminjajoči se okusi potrošnikov in digitalni trendi pustijo odprta vrata za nove verige, da postanejo vodilne v industriji. Morda lahko manjša veriga hitre prehrane naredi nekaj napredka v primerjavi s težkimi kategorijami ali pa podjetje, ki dobro izkoristi koncept učinkovite kuhinje duhov (brez jedilnice ali prodajalne, deluje izključno za dostavo ali prevzem), najde prave sestavine za hiperrast. Toda za zdaj so največje zaloge restavracij daleč pred množico in bodo v bližnji prihodnosti ostale na vrhu gostinske industrije.^