Vlaganje

Bo vse hujše pomanjkanje lesa iztirilo Home Depot in Lowe's?

Stopite v katero koli Home Depot (NYSE: HD)ali Lowe's (NYSE: NIZKA)trgovin danes in obstaja velika verjetnost, da vas bo presenetilo tisto, česar ne vidite: blago. Številne police nimajo izdelkov, in kar imajo trgovine, je prikazano na način, da so stojala videti bolj polna, kot so v resnici.

Vendar pa obstaja eno področje, kjer skladišča za izboljšave doma ne morejo prikriti pomanjkanja blaga - njihovi oddelki za les. Nedavni obisk mojega lokalnega skladišča Home Depot je pokazal, da so regali za les praktično pobrani, naokoli je bilo raztresenih le nekaj potečenih kosov dimenzionalnega lesa.

Čeprav je bilo pločevinasto blago nekoliko boljše, so bile cene tudi najcenejših vrst vezanega lesa previsoke in tako je bilo v več območnih centrih DIY, ki sem jih obiskal. To ne obeta dobro za Home Depot ali Lowejev zaslužek v prihodnjih četrtletjih.

Tesar, ki vgrajuje strešne nosilce

Vir slike: Getty Images.

Kaskadni udar

Za pomanjkanje lesa ni kriv noben trgovec, ampak še en del škode zaradi pandemije koronavirusa.Kljub temu, da je bila razglašena za bistveno industrijo, je bila gozdarska industrija prizadeta tako kot vsi drugi. Podjetja za sečnjo so zmanjšala število posekanih dreves, lesne tovarne so zaprle, les pa ni bil tlačno obdelan.

Kljub temu, da so potrošniki sedeli brez ničesar za početi, so začeli popestriti svoje domove in dodajati, ko so domači mojstri začeli znova resno graditi. Ker pa se dejavnost sečnje in mletja upočasni ali ustavi, je centre za izboljšanje doma prizadelo pomanjkanje lesa, njihove cene pa naraščajo.

Razdrobljene posledice pandemije

Podatki Nacionalnega združenja graditeljev domov kažejo, da so se cene lesenega lesa v zadnjem mesecu dvignile za 26 % in so približno dvakrat višje kot pred letom dni.kako dobim svoj stimulativni ček, če je moj bančni račun zaprt

Situacijo še zaostruje nenehna trgovinska vojna med ZDA in Kanado, ki je povzročila 20-odstotne carine na kanadski uvoz mehkega lesa in povzročila dvig cen lesa v povprečju za 8 odstotkov v ZDA.

Ker okvirni les predstavlja kar eno petino stroškov materiala pri gradnji nove hiše, oblaganje pa je dvakrat toliko, bodo naraščajoči stroški gradnje doma, dodajanja ali celo samo gradnje krova povzročili blaži načrte.

In ker ponovni zagon gozdarske proizvodnje po vsej dobavni verigi ni tako preprost kot vrnitev vseh na delo, bi lahko trajalo nekaj tednov, da se proizvodnja spet pospeši. Proizvajalci se še vedno soočajo z zaostanki naročil, zato je pomanjkanje lesa resnična grožnja za Home Depot in Lowejevo prihodnjo uspešnost.

Gradnja na zahtevo

Trgovci na drobno so bili med pandemijo veliki upravičenci do potrošniške porabe, pri čemer je Home Depot v zadnjem četrtletju poročal o 7-odstotnem povečanju prihodkov in dosegel 28,3 milijarde dolarjev, medtem ko so ameriška podjetja poskočila za 7,5 odstotka medletno. Lowejeva prodaja se je povečala za 11 % na 19,7 milijarde dolarjev ob 12,3-odstotnem povečanju ponudb.

Ker so profesionalni izvajalci že dolgo glavna tarča strank Home Depot, je segment gradbenih materialov njegov največji prispevek k prihodku, saj je v zadnjem četrtletju ustvaril 9,8 milijarde dolarjev prihodkov, v zadnjem četrtletju pa je dosegel 4-odstotno povečanje prodaje.

Podobno se je tudi pri Loweju povečalo povpraševanje, čeprav je bil izvajalec razmeroma nedavno na področju pozornosti. Toda nova usmeritev se obrestuje, saj je bil prihodek od gradbenih izdelkov njegov drugi najuspešnejši segment, saj se je prodaja povečala za več kot 10 % na 6 milijard dolarjev.

Pik v njihovem očesu

Oba centra za izboljšave doma naj bi poročala o zaslužku v naslednjih dveh tednih, in čeprav to obdobje morda ne bo pokazalo celotnega vpliva pomanjkanja lesa in lesnih izdelkov, ki se je v zadnjih tednih pospešilo, pričakujte, da bo kmalu prišlo do obračuna.

Delnice Home Depota so se v letu 2020 zvišale za 24 %, kar je skoraj podvojilo od najnižjih vrednosti marca, medtem ko so delnice Loweja do danes višje za 28 % in so poskočile za 135 % od najnižje vrednosti (ob petkovem zaprtju).

amazon igra prestolov sezona 2

Dolgoročni obeti za centre za izboljšanje doma so svetli, saj povpraševanje potrošnikov ostaja veliko. Toda to je lahko zaenkrat vrhunec za oba trgovca na drobno, zato bodo vlagatelji morda želeli počakati, preden ustvarijo pozicijo.^