Vlaganje

Bo Snap do leta 2030 vreden več kot Facebook?

Še leta 2013, Facebook (NASDAQ:FB)domnevno poskušal kupiti Zaskoči (NYSE:SNAP)za 3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Snapa Evan Spiegel je zavrnil ponudbo Facebooka, podjetje pa je danes vredno približno 120 milijard dolarjev.

Snap je še vedno veliko manjši od Facebooka, ki je pred kratkim postal trilijonsko podjetje. Toda če bo Snap še naprej rasel, bi se lahko do leta 2030 sčasoma ujemal s tržno kapitalizacijo Facebooka ali celo presegel?

Kje bo Snap čez 10 let?

Med dogodkom za vlagatelje Snap v začetku tega leta je napovedal, da se bodo njegovi prihodki v naslednjih nekaj letih povečali za približno 50 % letno. Podjetje pričakuje razširitev samopostrežnih oglasov, rastočo mešanico videooglasov višje vrednosti, novih leč razširjene resničnosti (AR) in iger v aplikacijah ter razvoj v platformo za »družabno nakupovanje«, ki temelji na kameri. ta rast.

Uporabnik pametnega telefona naredi selfi na plaži.

Vir slike: Getty Images.

Snap preizkuša tudi 'Mini', ki so mini programi, integrirani v njegovo aplikacijo. Ta strategija obzidanega vrta, ki zrcali Tencent Mini programi na WeChatu bi lahko sčasoma omogočili uporabnikom Snapchata, da naročajo hrano, kupujejo izdelke, plačujejo in še več, ne da bi zapustili aplikacijo. To ni presenetljiva poteza, saj je Tencent eden največjih vlagateljev Snapa, Mini programi WeChat pa so bili na Kitajskem izjemno uspešni.Snap preizkuša tudi valuto v aplikaciji, Snap Tokens, za monetizacijo Snapchatovih iger. V prihodnosti bi lahko razvijalcem tretjih oseb omogočil zaslužek svojih Minijev z žetoni, ali pa ustvarjalcem Spotlight omogočil, da svoje videoposnetke, podobne TikToku, monetizirajo z nasveti, ki temeljijo na žetonih.

Podjetje je pred kratkim razširilo Snap Map, svoj zemljevid, ki ga je mogoče iskati za videoposnetke, ki so jih predložili uporabniki, s poslovnimi priporočili - kar bi lahko utrlo pot k bolj lokacijskim storitvam in bi postalo izvedljiva alternativa abeceda je Google Zemljevidi. Nazadnje, Snap's Spectacles, ki jih še naprej prodaja v omejenih serijah, bi mu lahko zagotovila oporo na nastajajočem trgu pametnih očal.

kdaj se trgovanje po delovnem času zaključi

Vsi ti koraki kažejo, da bi lahko Snapchat do leta 2030 postal raznolika 'super aplikacija' vse v enem, ki bo služila veliko večjemu občinstvu kot njegova trenutna baza uporabnikov, ki šteje 293 milijonov dnevnih aktivnih uporabnikov (DAU).Kje bo Facebook čez 10 let?

Facebook še ni podal nobenih primerljivih dolgoročnih napovedi. Toda v naslednjih nekaj letih bo verjetno rasel veliko počasneje kot 50 %, analitiki pa pričakujejo, da se bo prihodek prihodnje leto povečal le za 19 %.

Facebook je zadnje četrtletje končal s 3,51 milijarde aktivnih ljudi na mesec v celotni družini aplikacij – ki vključujejo njegovo istoimensko platformo Messenger, Instagram in WhatsApp. To je skoraj polovica svetovnega prebivalstva, zato se bo rast uporabnikov Facebooka verjetno upočasnila, saj se osredotoča na povečanje svojih povprečnih prihodkov na uporabnika – zlasti na svojih manj donosnih čezmorskih trgih –, da bi izravnal to upočasnitev.

V bližnji prihodnosti se bo Facebook verjetno osredotočil na prodajo videooglasov višje vrednosti, razširil svojo občinsko mrežo na spletna mesta in aplikacije tretjih oseb ter spremenil svoje ciljne oglaševalske metode za preprečevanje Apple Nedavne spremembe zasebnosti v sistemu iOS in Googlova načrtovana prepoved piškotkov tretjih oseb v Chromu.

Prav tako se bo bolj zanašal na Instagram, ki raste hitreje kot njegova osnovna platforma in je na splošno bolj priljubljen pri mlajših uporabnikih. Tako kot Snap bo Facebook spremenil Instagram v platformo za socialno nakupovanje z objavami, ki jih je mogoče kupiti, in poenostavljenimi možnostmi odjave.

Oseba uporablja Facebook

Vir slike: Oculus.

Facebookova nova podjetja VR in AR bi lahko vzletela v naslednjih 10 letih. S svojimi slušalkami Oculus je že uveljavil prednost prvega na trgu VR, njegova prihajajoča pametna očala pa bodo verjetno zgrajena na podlagi teh programskih osnov. Te naprave bi lahko naredile Facebookov ekosistem še bolj lepljivega, povečale njegove prihodke od strojne opreme in zmanjšale njegovo splošno odvisnost od njegovega osnovnega oglaševalskega posla.

Toda ali bi bil Snap do leta 2030 vreden več kot Facebook?

Snap in Facebook bi lahko do leta 2030 postala veliko večja, vendar osnovna matematika kaže, da je malo verjetno, da bo prvi postal bolj vreden od drugega.

Če Snap vsako leto poveča svoje prihodke za 50 %, bi se njegovi prihodki povečali z 2,5 milijarde USD v letu 2020 na 145 milijard USD v letu 2030. Ob predpostavki, da se delnice še vedno trguje s približno 30-kratno prodajo, bi Snap lahko bil do takrat vreden 4,35 bilijona dolarjev. Toda to je rožnat najboljši scenarij za Snap, saj bi bilo za katero koli podjetje zelo težko ohraniti povprečno stopnjo rasti prihodkov 50 % z cena za prodajo razmerje 30 za celo desetletje.

Če Facebook vsako leto poveča svoje prihodke za 20 %, bi se njegovi prihodki povečali s 86 milijard dolarjev leta 2020 na 532 milijard dolarjev leta 2030. Če bo delnica še vedno trgovala s približno devetkratno prodajo, bi bilo podjetje vredno 4,79 bilijona dolarjev. To je konzervativen pogled, od Facebooka zlahka ustvariti 20-odstotna rast prodaje vsako leto, saj agresivno monetizira Instagram in širi svoje ekosisteme VR in AR.

Snap bi lahko bil do leta 2030 skoraj tako dragocen kot Facebook, če bo šlo vse v redu in vlagatelji še naprej plačujejo premijo za njegovo rast, vendar mora Facebook zgolj ohraniti svojo trenutno smer, da ostane naprej.

povprečna donosnost borze

Vendar to ne pomeni nujno, da je Facebook boljša naložba, še posebej, če je Snap dejansko ustvarja 50-odstotna letna rast v naslednjih nekaj letih. Zato bi se morali vlagatelji osredotočiti na prednosti in slabosti obeh podjetij, namesto da bi se vznemirjali tržne kapice odločiti, katera je boljša dolgoročna naložba.^