Vlaganje

Ali bo res trajalo 4 leta, da bo najbolj vroča delnica Nasdaq dosegla 3000 dolarjev na delnico?

Delniški trg se je v ponedeljek dvignil in Nasdaq Composite (NASDAQINDEX:^IXIC)vodil pot višje. Od okoli 14. ure dalje. EDT, se je Nasdaq zvišal za približno 1,5%, kar je zlahka prehitelo uspešnost drugih večjih tržnih meril. Ta poteza je v veliki meri odražala vrnitev zaupanja v sposobnost ameriške centralne banke Federal Reserve za obvladovanje gospodarske rasti v prihodnje, saj so se obrestne mere za zakladne obveznice po daljšem naraščanju v zadnjih nekaj mesecih znižale.

Eden od največjih prispevkov k uspešnosti Nasdaqa v zadnjem letu je bil Tesla (NASDAQ:TSLA). Delnice pionirja električnih vozil so se od marca 2020 povečale za več kot 700 %, in to tudi potem, ko je delnica v začetku tega meseca izgubila več kot tretjino svoje vrednosti z najvišje vrednosti v februarju. Kljub tej močni uspešnosti pa ena velika oboževalka delnic Tesle verjame, da je ostalo še veliko več - in poziva, naj delnice dosežejo 3000 $ na delnico do leta 2025. Čeprav se to za nekatere morda zdi ambiciozen časovni okvir, morajo drugi se sprašujem, ali se morda na videz nenavadne napovedi za Teslo izkažejo za nenavadne dovolj da bi odražal, kaj bi lahko naslednja leta prinesla inovatorju pod vodstvom Elona Muska.

Tesla dobi spodbudo od najbolj priljubljenega upravljavca naložb na svetu

Delnice Tesle so se v ponedeljek podražile za skoraj 6 %, s čimer so izpodbijale mejo 700 $ na delnico. Vendar pa je to le majhen del dobička, ki ga čaka proizvajalec avtomobilov, če ima Cathie Wood, vodja naložb in ustanoviteljica razgrete družbe za upravljanje naložb ARK Invest, prav glede svoje naložbene teze.

Štiri vozila Tesla v različnih barvah v puščavski dolini.

Vir slike: Tesla.

To ni prvič, da je ARK Invest dražil Teslo. Šele lani je družba za upravljanje naložb določila ciljno ceno 7.000 $ na delnico Tesle do leta 2024 – zdaj 1.400 $ po delitvi delnic 5 proti 1 proizvajalca avtomobilov lani poleti. Ker so se njene delnice v začetku leta 2021 povzpele na 900 dolarjev na delnico, se je ta raven po zvezdniškem letu 2020 za delnice Tesle zdela zelo dosegljiva.Metodologija, ki stoji za pozivom ARK Investa, je razkrila nekatera visoka pričakovanja, ki jih ima od Teslinega poslovanja. V naslednjih petih letih ARK Invest pričakuje, da bo Tesla prodala med 5 in 10 milijoni vozil na leto, kar je 10 do 20-krat več od skoraj 500.000, kolikor jih je bilo prodanih leta 2020. Povprečna prodajna cena bi morala še naprej padati, saj inovacije pocenijo proizvodnjo, Tesla pa se koncentrira. več o električnih vozilih množičnega trga. To bi potencialno povzročilo prodajo, povezano z EV, med 234 milijardami in 367 milijardami dolarjev letno.

ARK Invest vidi tudi potencialno rast nekaterih pomožnih podjetij. Wood je zagovarjal, da bi se Tesla vključil v posel prevoznih vozil, in bikovska analiza zahteva, da Tesla do leta 2025 prinese 327 milijard dolarjev s samovozečimi vozili, ki pobirajo potnike.

Cena 3.000 $ na delnico je le pričakovana vrednost na podlagi analize ARK Investa. Podjetje vidi 75-odstotno možnost, da se bo delnica do leta 2025 povzpela na vsaj 1500 dolarjev na delnico, in 25-odstotno možnost, da bo cena delnice presegla mejo 4000 dolarjev.Zakaj bi se lahko zgodilo hitreje

Pomembno pa je omeniti, da ARK Invest nekaterih delov Teslinega poslovanja sploh ni upošteval. Ni poskušal modelirati dela, ki ga Tesla opravlja pri shranjevanju energije, na primer, ali v solarni industriji. To izpušča zelo resničen potencial, da bi Teslino delo na področju tehnologije avtomobilskih baterij lahko imelo široko paleto aplikacij, ki presegajo avtomobilsko industrijo.

Poleg tega je ARK Invest izpustil morebitne donose iz Teslinih naložb v kriptovalute. Če bo kriptovaluta še naprej rasla s hitrostjo, kot je bila prej, bi lahko sčasoma predstavljala veliko večji del Tesline bilance stanja kot naložba v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev, ki jo je prvotno vložila.

Pričakovati, da bo Tesla postala daleč najbolj dragoceno podjetje na svetu, je ambiciozen poziv. Toda biki so imeli glede pionirja električnih vozil do zdaj prav in poskus, da bi šel proti naboru strastnih privržencev delnice, se je že leta izkazalo za slabo stavo. Dejansko bi lahko Tesla po stopnji, s katero se je v zadnjem času povečala, dosegla 3000 dolarjev na delnico veliko prej kot leta 2025, če se bodo stvari nadaljevale po svoji poti.^