Vlaganje

Ali bosta General Motors in Ford zavrtila Cruise in Argo AI?

Nekoč so se vlagatelji v avtomobile spraševali, ali bodo 'stari' proizvajalci avtomobilov kdaj lahko zbrali programsko spretnost, ki je potrebna za konkurenco novoustanovljenim podjetjem, ki razvijajo samovozeča vozila. Toda nekateri od teh starih proizvajalcev avtomobilov - predvsem Ford Motor Company (NYSE:F)in General Motors (NYSE:GM)-- je na to vprašanje odgovoril z besedami: 'morda ne moremo premagati novoustanovljenih podjetij, vendar jih lahko pridobimo.' GM kupil samovozeči start-up Cruise iz San Francisca leta 2016, Ford pa je približno leto pozneje financiral Argo AI s sedežem v Pittsburghu.

Zdaj tako Argo AI kot Cruise veljata za vodilna v tekmi za uvajanje samovozečih vozil - in oba imata zajetne ocene. Zaradi tega so se nekateri analitiki Wall Streeta vprašali, ali bi Ford in GM morda razmišljala o izločitvi Argo in Cruise, da bi 'odklenila' te ocene za svoje lastne delničarje. V tem Motley Fool v živo videoposnetek, posnet na 5. avgust , Osredotočenost na industrijo voditelj Nick Sciple in višji avtomobilski specialist Motley Fool John Rosevear razmišljata o tem vprašanju - in skleneta, da bi eden od obeh lahko kmalu prišel v javnost.

Nick Sciple: Omenili ste izločitev starega in novega podjetja. Zastavil bom svoje eno vprašanje, ki ni na Slidu, ampak tisto, ki se mi zdi zanimivo in bi rad dobil vaše mnenje. John, kot smo slišali malo govoric in namigov, ali obstaja možnost, da GM odcepi Cruise ali Ford odcepi svoj delež v Argo AI, to so njihove 5. stopnje avtonomije, domnevam, da so hčerinske družbe v večinski lasti. Ali bi to tako izrazil? Kaj menite o tej možnosti in kakšen je razvojni status v teh rokah teh podjetij?John Rosevear: Malo se razlikujejo po tem, da je Cruise res funkcionalno del GM. Mislim, to je hčerinsko podjetje. Honda ima nekaj interesa za to, obstaja nekaj zunanjih vlagateljev, ki imajo nekaj interesa, a funkcionalno je hčerinska družba GM. Argo je start-up, v katerega je Ford veliko vložil in vanj premestil nekaj ljudi, nato pa Volkswagen prišel in ustrezal Fordovim naložbam. Torej je Argo Ford in VW. Mislim, da nekateri izgubijo vest za tem. Toda glede tega, da sem izčrpan, ne bom niti malo presenečen, če Argo na neki točki ne bo izvedel IPO, ne verjamem, da bosta Ford in Volkswagen prodala svoje deleže. Mislim, da bodo s tem zbrali nekaj denarja in morda svojim zaposlenim dali nekaj likvidnosti za delniške opcije, ki jih nabirajo že nekaj let. Cruise, ne vem. Obstaja določen analitik, o katerem veliko govorimo, Adam Jonas Morgan Stanley , ki meni, da bi bilo odlično, če bi Cruise izločili in pustili, da se dvigne do vrednotenj nekaterih bolj špekulativnih podjetij za električna vozila in samovozeča vozila, ki smo jih videli. Mislim, da je to bolj ideja za leto 2020 kot ideja za leto 2021. Kar mislim, da se bo zgodilo s Cruiseom, je to, da če se GM odloči, da želi zbrati denar prek IPO Cruisea ali sledilne delnice ali kaj podobnega, bo to storil. Če ni treba, potem tega ne bo storil. Mislim, da nam GM tako ali tako ne bo veliko opozoril na to. Na vprašanja analitikov o tem ponavadi odgovorijo s tem: »No, gledamo trg, Adam, in to tudi vidimo. Trenutno nimamo načrtov za objavo.' Takšni odgovori. Torej Argo da, Cruise pa morda ne toliko.^