Vlaganje

Bo ameriška centralna banka Federal Reserve presenetila vlagatelje na srečanju tega tedna?

Zvezni odbor za odprte trge ali FOMC se bo sestal v torek, 9. junija in sredo, 10. junija. Njegove zadnje odločitve o obrestnih merah bodo objavljene po zaključku seje.

Čeprav je skoraj gotovo, da bo referenčna obrestna mera zveznih skladov ostala stabilna na skoraj nič, še vedno obstaja nekaj dobrih razlogov, zakaj bi lahko junijsko srečanje Fed-a pomenilo premik trga. Tukaj je povzetek, kaj morajo vlagatelji vedeti, preden Fed objavi svojo zadnjo izjavo o denarni politiki.

Zunanji vhod v stavbo Federal Reserve.

Vir slike: Getty Images.

kako zaslužiti milijone na delnicah

Cene bodo verjetno ostale na nič

Do nedavnega je bilo pričakovanje trga, da bo FOMC v bližnji prihodnosti obdržal obrestno mero zveznih skladov na skoraj nič. Dejansko so konec maja terminski trgi določali cene s 100-odstotno verjetnostjo brez gibanja obrestnih mer.

Vendar pa je po odličnem majskem poročilu o delovnih mestih in drugih pozitivnih gospodarskih podatkih, ki smo jih nedavno videli, postalo manj gotovo. Od sobote, 6. junija, trgi določajo cene z 10-odstotno možnostjo, da se bo FOMC odločil za dvigniti referenčno obrestno mero zveznih skladov na ciljni razpon med 0,25 % in 0,50 %, kar bi bilo povečanje za 25 osnovnih točk.Da bo jasno, so obrestne mere blizu ničle še vedno daleč najverjetnejši rezultat. Ampak to ni več samo možnost, ki jo vlagatelji razmišljajo.

je uber dobra zaloga za nakup

Bodite pozorni na izjavo

Malo je dokumentov, ki jim je namenjena večja pozornost kot izjave FOMC, ki so objavljene ob zaključku sestankov. In ni nenavadno, da subtilne spremembe v jeziku izjave premaknejo trge.

Ta izjava bo še posebej pomembna, ker je prva, odkar se je gospodarstvo začelo znova odpirati. Zadnja izjava Fed je bila objavljena konec aprila, tik preden so se prve države začele vračati v normalno stanje.Ena stvar, na katero morate biti pozorni, je kateri koli jezik, ki vključuje program kvantitativnega sproščanja (kupovanja obveznic) Fed. V svoji zadnji izjavi se je glasil: „Za podporo pretoku kreditov gospodinjstvom in podjetjem bo Federal Reserve še naprej kupoval zakladne vrednostne papirje ter hipotekarne vrednostne papirje, zavarovane s stanovanjskimi in poslovnimi agencijami, v zneskih, potrebnih za nemoteno delovanje trga. .'

Dva dela izjave, povezana s politiko, sta Fed-ove aktivnosti odkupa obveznic in njegove odločitve o obrestnih merah. Čeprav se v junijski izjavi nobeden od teh verjetno ne bo veliko spremenil, a veliko se je zgodilo od zadnjega srečanja Fed, zato mislim, da ne bi bil kdo presenečen, če bi opazil, da se preostanek izjave bistveno spremeni.

Točkovni načrt in ekonomske projekcije bi lahko bile velika zgodba

Ker je bilo njegovo redno načrtovano marčevsko srečanje odpovedano, skoraj šest mesecev nismo videli nobene gospodarske in obrestne projekcije FOMC. Toda prvič, odkar se je začela pandemija COVID-19, bomo kmalu pogledali, kam Fed vidi stvari.

Obstajata dva glavna dela tega. Najprej si bomo ogledali tako imenovani dot plot Fed. To nam bo povedalo, kam člani FOMC vidijo obrestne mere do konca leta 2020, leta 2021, leta 2022 in pozneje. Drugič, si bomo ogledali gospodarske projekcije Fed-a, ki bodo pokazale prihodnja pričakovanja članic glede inflacije, rasti BDP in brezposelnosti.

katero železnico ima Warren buffett

Kar se tiče grafične točke, terminski trg še vedno pričakuje, da bo Fed obdržal obrestne mere blizu nič vsaj do sestanka marca 2021, zato bi bilo zagotovo presenečenje, če bi kdo od članov FOMC predvidel, da se obrestne mere dvignejo prej.

Gospodarske projekcije so nekoliko bolj divje karte – to bo prvi vpogled vlagateljem v to, kje Fed vidi te ključne gospodarske kazalnike v svetu po covidu, tako da bomo dobili občutek, kako hitro razmišljajo oblikovalci politik ameriško gospodarstvo si bo opomoglo od recesije.

Bo Fed naredil kakšne presenetljive poteze?

To bi bilo a velik presenečenje, če je Fed spremenil obrestno mero zveznih skladov ali če je jezik, ki opisuje program kvantitativnega sproščanja, v izjavi FOMC bistveno drugačen. Vendar pa obstaja več načinov, kako bi junijsko srečanje Feda lahko presenetilo vlagatelje. Točkovni graf bi lahko pokazal hitrejšo pot obrestnih mer, kot pričakujejo vlagatelji, gospodarske projekcije pa bi nam lahko povedale, ali odbor pričakuje okrevanje v obliki črke V ali če menijo, da bo trajalo nekoliko dlje, da se bo ameriško gospodarstvo vrnilo na prejšnje ravni.

Vse podrobnosti bomo izvedeli ob 14. uri. EDT v četrtek, in pošteno je reči, da ima srečanje zagotovo potencial za premikanje na trgu.^