Vlaganje

Zakaj zaloge urana danes padajo

Kaj se je zgodilo

Zaloge urana si danes zjutraj po hudem teku tečejo po duši. Tu so najbolj poraženi v industriji od 12.40. EDT v ponedeljek:

    Uran Royalty (NASDAQ: UROY): znižanje za 15%. Rudniki Denison (NYSEMKT: DNN): znižanje za 12,9%. NexGen Energy (NYSEMKT: NXE): znižanje za 11,7%. Energija urana (NYSEMKT: UEC): znižanje za 10,9%. Ur-Energija (NOVICE: URG): znižanje za 10,7%. Cameco Corp (NYSE: CCJ): znižanje za 7,6%.

Čeprav je Mednarodna agencija za atomsko energijo pravkar bistveno povečala svojo dolgoročno oceno jedrske energije, širša šibkost trga, umirjeni obeti podjetja Morgan Stanley in novice s Kitajske danes obremenjujejo zaloge urana.

Pa kaj

Zaloge urana so v zadnjih tednih gorele skupaj s cenami urana, ki so se v zadnjih štirih tednih povišale za skoraj 60%, zahvaljujoč agresivnim nakupom urana s strani največjega sklada, s katerim se trguje na fizičnem trgu urana, Sprottov skrbniški sklad za fizični uran (OTC: SRUU.F).

Od 17. septembra je sklad Sprott zbral 28,3 milijona funtov uranove spojine in v samo enem mesecu dodal več kot 10 milijonov funtov. Ker se mlajša podjetja za uran, kot je Urani Royalty, prav tako pojavljajo pri nakupu urana s trga (prejšnji teden se je dogovorilo za nakup 300.000 funtov), ​​so se cene urana in zaloge urana še naprej povečevale.

Podjetnik, ki počiva na mizi z računalniškimi zasloni spredaj in prikazuje razpadajoče grafikone cen delnic.

Vir slike: Getty Images.Morgan Stanley vendar meni, da se rast cen urana do leta 2022 morda ne bo vzdržala Business Insider .

Morgan Stanley, ki je razložil utemeljitev svojega previdnega pogleda na uran, pravi, da so se cene drugih naravnih virov, kot sta premog in zemeljski plin, povečale zaradi zaostrenosti trga, vendar tega ne moremo reči o uranu, saj so bile cene napolnjene z nakupi pri Sprott Physical Uranov skrbniški sklad in nepomembne spremembe v ravnotežju ponudbe in povpraševanja na trgu urana.

Medtem naj bi Kitajska testirala torij kot nadomestek za uran za uporabo v jedrskih reaktorjih, češ da srebrna kovina ni le cenejša, ampak tudi varnejša in oddaja manj radioaktivnih odpadkov v primerjavi z reaktorji na uran. Kitajska je reaktor že zgradila in pričakuje, da bo ta mesec začela s preskusom torija.Kaj pa zdaj

Če ste zaradi današnjih posodobitev skeptični, bi morali razmisliti o nekaterih zelo pomembnih točkah kot vlagatelj v delnice urana.

Prvič, čeprav lahko Kitajska dokaže uspeh torija, se verjetno ne bo začela komercialna proizvodnja pred koncem desetletja, saj lahko za oceno vpliva katerega koli jedrskega goriva na okolje traja več let. Ni verjetno, da bi uran v celoti nadomestil, zlasti z jedrsko energijo, ki je v nekaterih gospodarstvih po vsem svetu pridobila pozornost kot izvedljiva možnost čiste energije za dosego njihovih ciljev glede emisij toplogrednih plinov.

Najnovejše poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo na primer predvideva, da se bodo globalne jedrske proizvodne zmogljivosti iz leta 2020 več kot podvojile na 792 gigavatov do leta 2050 po scenariju visoke rasti, ko bo svet prešel s fosilnih goriv na čisto energijo. To je 10% več kot v predhodni napovedi agencije za leto 2050.

Medtem bodo gospodarske družbe morale podpisati nove pogodbe o uranu ali obnoviti obstoječe, da bodo njihove naprave delovale. Pravzaprav Morgan Stanley morda ne bo bikov v bližnjih mesecih, vendar še vedno vidi spot cene urana 49 USD za funt do leta 2024. Za perspektivo je cena na kraju samem od tega pisanja presegla 50 USD.

Res je, uranski sklad Sprott zdaj v veliki meri spodbuja uranske trge, vendar je že pripravil načrte za nakup velikih količin urana, saj je zanimanje vlagateljev za sklad še vedno veliko. Medtem ko so zaloge urana lahko nestanovitne, bodo dolgoročni vlagatelji v takšnih dneh bolj verjetno videli priložnosti kot panično odvrgli svoje delnice.^