Vlaganje

Zakaj so ta tri podjetja za spletno prodajo avtomobilov maja poskočila za več kot 11 %.

Kaj se je zgodilo

Delnice podjetij za spletno prodajo avtomobilov CarMax (NYSE:KMX), CarGurus (NASDAQ:CARG), in Copart (NASDAQ: CPRT)maja, po podatkih iz S&P Global Market Intelligence . Delnice Coparta so se podražile za 11,6 %, delnice CarGurusa pa za 13,5 %. CarMax, veliki zmagovalec skupine, je videl, da so njegove delnice poskočile za impresivnih 19,6%.

Vsa tri podjetja so z lahkoto premagala S&P 500 mesečni dobiček le 4,5 %.

Moški izroči ključ od avtomobila ženski za mizo s kalkulatorjem in avtomobilčkom na njem.

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

Kot bi pričakovali, je bil velik del dobičkov podjetij posledica postopnega ponovnega odpiranja ameriškega gospodarstva, ki se je začelo resno v drugi polovici maja. Čeprav sta CarMax in CarGurus olajšala nakupovanje avtomobila – ali vsaj začetek postopka nakupovanja avtomobila – iz udobja vašega doma, je še vedno malo verjetno, da boste dejansko kupili avto, če veš, da ga nekaj časa ne boš potreboval.

kaj se je zgodilo z oklepom

Medtem se je pričakovalo, da bo Copart, ki rešilnicam, dobaviteljem delov in zavarovalnicam omogoča nakup in prodajo reševalnih vozil prek interneta prek svoje spletne platforme, zabeležil upad poslovanja, saj je manj voznikov na cestah povzročilo manj prometnih nesreč in zmanjšalo število prometnih nesreč. tako število vozil, ki vstopajo na trg reševanja, kot tudi povpraševanje po rezervnih delih teh vozil.Aprila se je skupna prodaja avtomobilov zmanjšala za več kot 50 %, vendar so vsa tri podjetja tudi ta mesec zabeležila porast deleža. Dejansko je vsako podjetje aprila 2020 poslovalo bolje kot maja 2020:

KMX grafikon

KMX podatki po YChartsTo je bilo posledica dojemanja spletnih prodajnih platform podjetij kot bolj zanesljivih med koronavirusno krizo od tradicionalnih osebnih zastopnikov. Ker so se vozniki maja postopoma začeli vračati na ceste, je Wall Street pričakoval, da bodo podjetja na svojih platformah videla še več prometa (brez besedne igre) in nato še bolj podražila delnice. Hitro okrevanje kitajskega avtomobilskega trga po njegovem ponovnem odprtju je prav tako vplivalo na veliko upanje vlagateljev.

Vsekakor ni škodilo, da je CarGurus izstopil februarski strm padec po izdaji razočarajočih napotkov za leto 2020, ki so ji aprila dali več prostora za okrevanje. 7. maja je družba poročala o 17-odstotnem povečanju prihodkov v prvem četrtletju 2020 v primerjavi z enakim obdobjem lani, skupaj s 58,3-odstotnim povečanjem prilagojenega dobička na delnico ter ukrepi za zmanjševanje stroškov, ki so vključevali znižanje plač vodstvenih delavcev za 50%.

CarMax je aprila objavil tudi solidno poročilo o zaslužku v prvem četrtletju 2020 in izvajali ukrepe za zmanjševanje stroškov lastnega, vključno z znižanjem plače glavnega izvršnega direktorja Billa Nasha za 50 % in odpuščanjem 15.500 delavcev, kar je vlagatelje morda pomirilo, da bo tudi on lahko uspešno prestal upad.

Kaj pa zdaj

Zdi se, da gospodarstvo kaže znake okrevanja, vendar je še vedno v krhkem položaju. Drugi val okužb s COVID-19, presenetljivo povečanje števila brezposelnih ali kakršna koli druga presenečenja bi lahko vrnila ameriško gospodarstvo nazaj v vrtoglavico in s seboj prinesla avtomobilski trg.

Za tiste, ki ste prepričani, da je najhujše za nami, se morda splača pobližje pogledati ta spletna avtomobilska podjetja, ki še naprej rušijo tradicionalni model zastopstva. Vendar pa bo večina vlagateljev želela videti jasnejše znake, da je ciklični avtomobilski trg zavil vogalo pred nakupom.^