Vlaganje

Zakaj je stiskanje srebrnega zaupanja iShares obsojeno na neuspeh

Skupina Reddit WallStreetBets je januarja dosegla velik uspeh, saj je uporabila svojo moč množičnega izvajanja za pošiljanje delnic GameStop (NYSE:GME)v stratosfero. Številni vlagatelji že poskušajo ugotoviti, kam bodo WallStreetBets usmerili svojo pozornost, in namigujejo, da bi skupina morda poskušala ustvariti srebrni stisk je konec prejšnjega tedna močno povišala cene poldragih kovin.

Čez vikend so številni tviti in sporočila to nakazovali iShares Silver Trust (NYSEMKT: SLV)bi lahko bila osrednja točka prizadevanj, da bi gibanje WSB preseglo GameStop. Vendar pa je v iShares Silver Trust vključen strukturni element, zaradi katerega je skoraj neprepusten za kratek stisk – in vlagatelji bi to lahko ugotovili na težji način, če bi poskušali uporabiti isto taktiko kot pri GameStopu, da bi povišali ceno delnice.

Asortiman srebrnih palic in kovancev.

Vir slike: Getty Images.

Kako je deloval stisk GameStop

Če želite razumeti, zakaj tipičen kratek stisk ne bi deloval na iShares Silver Trust, je koristno razumeti, kaj se je zgodilo z GameStop. Pri vsakem običajnem podjetju je običajno v vsakem trenutku določeno število uveljavljajočih se delnic. Podjetja lahko izdajo dodatne delnice tako, da pridobijo odobritev svojega upravnega odbora za sekundarno ponudbo delnic, kot smo videli, da so delnice iztisnile. AMC Entertainment Holdings (NYSE:AMC)narediti. Toda večinoma ponudba delnic ostaja relativno konstantna.

Z GameStopom so tisti, ki so želeli stisniti prodajalce na kratko, naredili dve stvari. Kupili so delnice GameStop, včasih pa so jih imeli na računih, na katerih delnice takrat niso bile na voljo za izposojo prodajalcev na kratko. Nekateri so kupili tudi klicne opcije na GameStop , kar je institucije, ki trgujejo z opcijami, spodbudilo k nakupu delnic GameStop, da bi zavarovale svojo izpostavljenost.Posledica teh potez je bilo vse manj prodajalcev, zaradi česar je cena delnice višja. To je posledično privedlo do tega, da so več prodajalcev na kratko želeli ali morali pokriti svoje pozicije, zaradi česar so bile razpoložljive delnice še manjše. Ta učinek je prerasel v množično potezo delnic GameStop, ki so jo vlagatelji opazili prejšnji teden.

Delnice na zahtevo

Razlog, zakaj pritisk na iShares Silver Trust ne bo deloval, je ta, da se njegova struktura bistveno razlikuje od običajne delnice. Tehnično gledano srebrni naložbeni nosilec ni sklad, s katerim se trguje na borzi, saj ni v skladu z nekaterimi zakoni o vrednostnih papirjih, ki urejajo ETF. Vendar pa ima v enem pogledu enako pomembno lastnost, ki jo imajo ETF-ji: sposobnost ustvarjanja in odkupa delnic po želji.

Natančneje, pogoji iShares Silver Trust dovoljujejo pooblaščenim udeležencem, da izdajo ali odkupijo velike pakete delnic, znane kot košarice. Za ustvarjanje košarice 50.000 delnic mora pooblaščeni udeleženec le dostaviti ustrezno količino srebra - trenutno približno 46.450 unč. Podobno lahko pooblaščeni udeleženec skladu izroči 50.000 delnic in zahteva, da v zameno prejme enako ustrezno količino srebrnih palic.kaj pomeni skupni bruto dohodek

Ta mehanizem preprečuje, da bi se delnice iShares Silver Trust preveč povzpele nad ali pod ustrezno vrednost srebrnih palic. Recimo na primer, da so vlagatelji poskušali stisniti prodajalce na kratko z nakupom velikih količin delnic iShares Silver Trust. Cena bi narasla in sčasoma presegla vrednost osnovnega srebra, ki ustreza tem delnicam.

Pooblaščeni udeleženci bi lahko ustvarili netvegani arbitražni dobiček z nakupom srebrnih palic na prostem trgu in jih izročili skladu v zameno za delnice. Nato bi te delnice lahko prodal po višji ceni, ki bi bila več, kot bi plačala za srebrne palice.

Poleg tega, če bi morali prodajalci na kratko pokriti svoje pozicije, bi lahko sodelovali s pooblaščenimi udeleženci pri ustvarjanju novih delnic. Ko so bile te nove delnice vzpostavljene, bi jih lahko prodajalci na kratko izročili svojim posojilodajalcem, da bi poravnali svoje obveznosti.

Bolj usklajena prizadevanja

Če WallStreetBets ali druge skupine vlagateljev želijo doseči srebro, ne bodo mogli le osredotočiti svojih prizadevanj na iShares Silver Trust. Le s stiskanjem celotnega fizičnega trga srebrnih palic bi lahko upali, da bodo cene dvignili nad mejo in odstranili izhodni ventil ustvarjanja delnic na podlagi arbitraže. To je veliko večja in zahtevnejša operacija, a vse manj je obsojeno na neuspeh.^