Vlaganje

Zakaj nedavni dobički SmileDirectClub ne bodo trajali

Delnice od SmileDirectClub (NASDAQ:SDC)pred kratkim objavil nekaj impresivnih dobičkov. 6. oktobra 2021 so delnice poskočile za približno 15 %, potem ko so člani Redditove skupnosti WallStreetBets začeli izražati bikovsko naklonjenost do tega kroničnega neuspešnega.

Zobozdravstveni pristop podjetja k zagotavljanju storitev poravnave zob je zelo smiseln v državi z zelo omejenim dostopom do zobozdravstva. Leta 2019 več kot ena tretjina odraslih v ZDA sploh ni šla na čiščenje.

Vlagatelj gleda borzni grafikon na računalniku.

Vir slike: Getty Images.

Nedavno je SmileDirectClub povedal vlagateljem, da je prejel patent za svoj inovativni koncept SmileBus. SmileBus križari po državi in ​​opravlja brezplačne preglede ust. Podjetje lahko te preglede uporabi za izdelavo kompleta čistih zobnih poravnalnikov za ljudi, ki morda niso razmišljali o postopku.

Torbica za bik za SmileDirectClub

SmiileDirectClub je namenjen tudi strankam s splošnim dostopom do zobozdravstva, poleg tistih, ki niso deležni rednih pregledov.Največji konkurent podjetja v prostoru za poravnavo zob, Tehnologija poravnave (NASDAQ:ALGN), spodbuja zobozdravnike in ortodonte, da svojim pacientom tržijo svojo blagovno znamko prozornih alignerjev Invisalign. Zobozdravstveni strokovnjaki kot posredniki svojim pacientom zaračunajo bistveno več za Invisalign, kot bi ti pacienti lahko plačali za podoben komplet poravnalnikov iz SmileDirectClub.

Vlagatelje so spodbudili tudi Dentsply Sirona 's(NASDAQ:XRAY)nakup Byte konec leta 2020. Byte je še en proizvajalec jasnega sistema za poravnavo zob, ki od strank ne zahteva obiska pri ortodontu.

Byte je bilo razmeroma majhno podjetje s samo 450 zaposlenimi, vendar je Dentsply Sirona plačal več kot milijardo dolarjev v gotovini. SmileDirectClub je veliko večja operacija, ki je imela konec leta 2020 okoli 4000 zaposlenih.Hiter izračun na zadnji strani ovojnice kaže, da je odkupna ponudba z sočno premijo tik za vogalom. Po zadnjih cenah, SmileDirectClub's vrednost podjetja je le 2,75 milijarde dolarjev.

Poglej malo bližje

Pribitek, ki ga zobozdravniki prejmejo od vsakega kompleta poravnav Invisalign, ki ga prodajajo, je močna spodbuda za trženje izdelkov Align Technology. Prav tako omogoča konkurentu SmileDirectClub, da izvede veliko lažjo operacijo.

V zadnjem letu za vsak dolar bruto dobiček Align Technology je porabil samo 0,58 USD za prodajne, splošne in administrativne stroške (SG&A). Po isti meritvi je SmileDirectClub porabil nevzdržnih 1,87 $ za SG&A.

Graf bruto dobička (TTM) SDC

SDC bruto dobiček (TTM) podatki po YCharts.

Medtem ko Align Technology blokira pot do rasti SmileDirectClub s prodajo alignerjev ljudem z dostopom do splošnega zobozdravstva, Dentsply Sirona prihaja za tradicionalnimi strankami SmileDirectClub. Storitev Dentsply Sirona, ki jo je pridobila konec leta 2020, prodaja nizkocenovno možnost, ki zaposluje profesionalne zobozdravnike na daljavo, tako da strankam dejansko ni treba osebno obiskati zobozdravnika.

Ni videti, da bi SmileDirectClub lahko zmagal v cenovni vojni s katerim koli od svojih velikih konkurentov. Nova hčerinska družba Dentsply Sirona Byte prodaja poravnave že od 1.895 $ na komplet. To je le las nad povprečno prodajno ceno 1885 dolarjev, o kateri je SmileDirectClub poročal v drugem četrtletju. Povprečna prodajna cena Align Technology za navadne zobozdravnike je okoli 1050 $ za komplete relativno preprostih poravnalnikov.

Dentsply Sirona je zelo dobičkonosno podjetje, ki si lahko privošči prodajo prozornih poravnalnikov z izgubo, dokler SmileDirectClub ne propade – in morda ne bo trajalo dolgo. SmileDirectClub je junij končal s samo 377 milijoni dolarjev, potem ko je v prvi polovici leta izgubil 151 milijonov dolarjev. Še eno leto velikih izgub je verjetno več, kot lahko njeni delničarji prenesejo, preden se potegujejo za izstop.^