Vlaganje

Zakaj se delnice YRC Worldwide danes znižajo

Kaj se je zgodilo

Delnice YRC po vsem svetu (NASDAQ:JELL)je v petek upadel za več kot 15 %, potem ko je avtoprevoznik poročal o razočaranju četrtletnih rezultatov. To je bilo dobro okolje za prevozna podjetja, vendar YRC še naprej razpada.

Pa kaj

Po zaprtju trgov v četrtek je YRC poročal o izgubi v četrtem četrtletju v višini 37 centov na delnico pri prihodku v višini 1,165 milijarde dolarjev, pri čemer so manjkale ocene analitikov za dobiček za 13 centov na delnico pri prihodku, ki je bil nekoliko višji od pričakovanega.

V številkah je bilo veliko hrupa. Čisti dobiček iz poslovanja za leto je znašal 56,5 milijona dolarjev, vendar je vključeval 45,3 milijona dolarjev čistega dobička pri odsvojitvi nepremičnin.

delnice pod 10 centov na robinhood
Tovornjak in prikolica na avtocesti.

Vir slike: Getty Images.

Delnice so se od začetka leta 2018 znižale za več kot 50 %, saj je podjetje ujeto s prizadevanji, da bi izboljšalo svoje poslovanje v zvezi z regionalnimi storitvami manj kot tovornjaki (LTL). LTL vključuje pakiranje majhnih pošiljk več strank na en sam tovornjak in je ponavadi bolj donosen od pošiljanja s polnimi tovornjaki, vendar je tudi bolj zapleten in stroškovno intenzivna.Boji so trajali več kot desetletje. Leta 2009 se je YRC komaj izognil bankrotu, ko je svoje imetnike obveznic prepričal, da so zamenjali približno 470 milijonov dolarjev bankovcev za lastniški kapital.

YRC je tudi dejal, da spreminja svoje ime v Yellow Corporation in prevzame eno od zapuščenih blagovnih znamk iz svoje preteklosti. Leta 2003 je nekdanja Yellow Corporation kupila Roadway v 1 milijardo dolarjev vrednem poslu in ustanovila Yellow Roadway. To podjetje je nadaljevalo z zvijanjem drugih blagovnih znamk in prevzelo ime YRC.

'Ko nadaljujemo s preoblikovanjem v superregionalnega tovornega prevoznika LTL, je pravi čas, da ponovno uvedemo ime Yellow Corporation in posodobimo blagovno znamko holdinga,' je v izjavi dejal izvršni direktor Darren Hawkins. 'Prehod na eno tehnološko platformo Yellow in ustvarjanje enega rumenega omrežja sta ključna dejavnika naše strategije preoblikovanja podjetja, ki je zagotoviti vrhunsko uporabniško izkušnjo pod eno blagovno znamko Yellow.'Nova rumena bo trgovala tudi pod oznako YELL, ki bo začela veljati 8. februarja.

Kaj pa zdaj

Hawkins je dejal, da so se pri YRC v četrtem četrtletju izboljšali obseg in cene, glede na majhne zmogljivosti in veliko povpraševanje po transportnih storitvah pa obstaja razlog za domnevo, da bodo cene do leta 2021 stabilne, če ne celo višje.

Novi Yellow ima 440 milijonov dolarjev likvidnosti in integracija vseh njegovih delov v eno tehnološko platformo bi morala pripomoči k racionalizaciji poslovanja. Zdi se, da je to podjetje na pravi poti, vendar so za moj denar boljši prevoz naložbene priložnosti tam zunaj kot čakati na rumeno preobrat.^