Vlaganje

Zakaj se delnice teh delnic kripto rudarstva povečujejo danes

Kaj se je zgodilo

Delnice šestih podjetij za rudarjenje kriptovalut so se zjutraj po velikem porastu na trgu kriptovalut konec tedna trgovale za 10 do 40 odstotkov. Naslednja podjetja so trgovala od 12.20. EDT:

    Bit Digital (NASDAQ: BTBT), povečanje za 29% Hut 8 Mining Corp (NASDAQ: HUT), za 17,4% Bitfarme (NASDAQ: BITF), povečanje za 18,6% Marathon Digital Holdings (NASDAQ: MARA), za 15% Kanaan (NASDAQ: LAHKO), za 8% Ebang International Holdings (NASDAQ: EBON), povečanje za 4,4%

Pa kaj

Rudarjenje kriptovalut je ključni element decentralizirane tehnologije veriženja blokov. Dejanski proces vključuje zmogljive računalnike in strojno opremo, ki uporabljajo specializirano programsko opremo za bistveno reševanje matematičnih težav ali računalniških ugank. Rudarstvo služi dvema pomembnima namenoma: preverja transakcije, ki se pošiljajo med ljudmi v knjigi blokovnih verig, kar doda zaupanje v omrežje in ustvarja nove žetone različnih kriptovalut.

Ker je konkurenca pri pridobivanju in pridobivanju novih žetonov zelo dragocenih kriptovalut, kot je Bitcoin (CRYPTO: BTC)je postala tako intenzivna, da morajo rudarji najprej rešiti problem, da dobijo nagrado, to so brezplačni žetoni kriptovalut. Za to pa so potrebni zelo hitri računalniki in strojna oprema, kar je lahko zelo energetsko zahteven proces.

Ženska drži stroj v sobi z veliko druge strojne opreme.

Vir slike: Getty Images.

Delnice rudarjenja kriptovalut se ponavadi gibljejo skupaj s trgom kriptovalut in vlagateljem ponujajo način, kako se izpostaviti kriptovalutam, ne da bi jih morali dejansko kupiti. Med petkom zvečer in danes zjutraj je cena Bitcoina skočila z razpona 32.000 dolarjev na nad 39.000 dolarjev, kar je poslalo druge kriptovalute in druge delnice, povezane s kripto. Porast trenutno pripisujejo bikovskim komentarjem predsednika uprave Twitterja Jacka Dorseyja in predsednika Tesle Elona Muska, za katera je znano, da s komentarji na družbenih medijih vplivajo na ceno kriptovalut.Eno od vprašanj v zvezi s kriptovalutami in delnicami kripto rudarjenja je v zadnjem času na Kitajskem, kjer imajo številna zgoraj omenjena podjetja sedež. Kitajska vlada je v zadnjih tednih zatiral rudarjenje kriptovalut v več provincah ali regijah v državi zaradi lastne okoljske politike in količine, ki jo rudarstvo zdaj porabi. Energetsko intenziven postopek rudarjenja za preverjanje dela, ki ga uporabljajo Bitcoin in številne druge kriptovalute, je bil po vsem svetu izpostavljen kritikam, kako škodljiv je za okolje. Strokovnjaki pa tudi pravijo, da se lahko začetni šok zaradi zatiranja Kitajske in okoljski pomisleki začnejo umirati.

Kaj pa zdaj

Največji dejavnik, ki spodbuja gibanje delnic kripto rudarstva, je cena Bitcoina in drugih kriptovalut, ki se gibljejo skupaj. Konec tedna na trgu kriptovalut je spodbudil rast delnic za rudarjenje kriptovalut. Zato bi morale te še naprej ostati nestanovitne, saj se je cena Bitcoina v začetku letošnjega leta zvišala na približno 65.000 USD na žeton, da bi na neki točki padla pod 30.000 USD.

Drug pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je, kje ta podjetja delujejo. Očitno bo vsak izmed njih, ki deluje na Kitajskem, tvegan, ker ne vemo, kaj bo kitajska vlada storila. Nekateri so se v odgovor začeli seliti iz Kitajske. Na primer, Bit Digital trenutno premika 45% svojih rudarjev Bitcoin iz Kitajske v ZDA.Bit Digital je danes povečal vrednost delnic kripto rudarstva, zato so lahko dejavnik tudi vlagatelji, ki izberejo podjetja, za katera je manj verjetno, da jih bodo prizadeli predpisi ali nenadni izpadi.^