Vlaganje

Zakaj so delnice Navienta padle danes

Kaj se je zgodilo

Delnice serviserja študentskih posojil Navient (NASDAQ:NAVI)zaključil sredovo trgovalno sejo za skoraj 14 %, potem ko je družba sporočila, da se je strinjala, da bo prenesla servisiranje svojih posojil Ministrstva za izobraževanje ZDA na Maximus (NYSE:MMS).

Trije ljudje sedijo za mizo s prenosnikom in pregledujejo papirje in zaslon.

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

Servisiranje teh posojil je zagotovilo le približno 6 % prihodkov Navienta. Toda to je še en čevelj, ki bo padel na zveznem trgu študentskih posojil - dva druga ugledna serviserja teh posojil sta julija zapustila posel. Bidenova administracija je že poskušala ugotoviti, kam prenesti teh 10 milijonov računov. Navient na seznam dodaja še 5,6 milijona posojilojemalcev.

Plačila zveznih študentskih posojil so bila na začetku pandemije začasno ustavljena brez kazni ali obresti, prekinitev pa je bila podaljšana štirikrat. Zadnji -- podaljšanje moratorija do januarja -- bo zadnji, pravijo uradniki ministrstva za izobraževanje. To lahko prispeva k temu, da serviserji želijo izstopiti iz poslovanja. Premor pri odplačilih posojil je koristil 41 milijonom Američanov.

Kaj pa zdaj

Navient in Maximus sta vložila predhodno zahtevo za revizijo transakcije uradu Federal Student Aid (FSA) - del Ministrstva za izobraževanje. Podjetji sta nakazali, da bosta sodelovali s FSA, saj bo za posel potrebna njena odobritev.Oddelek za izobraževanje je dejal, da bo pregledal vse ustrezne dokumente, ko bodo predloženi, da bi zagotovili, da posel ščiti posojilojemalce in davkoplačevalce ter izpolnjuje ustrezne zakonske zahteve.

Navient je bil do leta 2014 enota Sallie Mae. Skozi leta je bil Navient nenehno obtožen slabega ravnanja s posojilojemalci. Leta 2017 ga je tožil Urad za finančno varstvo potrošnikov - primer, ki še vedno poteka na sodiščih.^