Vlaganje

Zakaj delnice Moderne, Novavaxa in Ocugena danes padajo

Kaj se je zgodilo

Večina zalog cepiva proti COVID-19 ima grozen konec tedna. Delnice Sodobno (NASDAQ: MRNA)zmanjšajo za 3,4 %; Novavax (NASDAQ: NVAX)je nižja za 5,1 %; in Occugen 's(NASDAQ: OCGN)delnice so v minusu za neverjetnih 13,3 %, vse ob 15.34. EDT petek.

Čeprav je za ta vsestranski padec morda enostavno kriviti možnost prihajajočega zdravljenja na domu za zmerne primere COVID-19, so pravi razlogi verjetno bolj zapleteni. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) bi lahko zaradi varnostnih težav odložila odločitev o Moderninem udarcu za mladostnike, navaja poročilo Wall Street Journal. Novavaxovo cepivo proti COVID-19 še naprej zaostaja za vodilnimi v vesolju – kar bi lahko znatno znižalo njegovo najvišjo prodajo. In Ocugen prek svojega indijskega partnerja še ni slišal od Svetovne zdravstvene organizacije ali FDA o njihovem kandidatu za cepivo.

Raziskovalec pregleduje viale s cepivi COVID-19.

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

Trg cepiv proti COVID-19 bi lahko izhlapel – ali se vsaj dramatično skrčil – veliko hitreje, kot večina pričakuje. To je slaba novica za prihodke za Moderno, Novavax in Ocugen. Peroralno dane protivirusne tablete od številnih podjetij bi lahko na voljo od začetka do sredine leta 2022; primeri se na ključnih razvitih trgih začenjajo umirjati, kar kaže na to, da je čredna imunost v nekaterih populacijah lahko blizu; in drugi izdelovalci cepiv, kot so Pfizer/BioNTech in Johnson & Johnson lahko pokrije preostalo povpraševanje na najbolj donosnih trgih. Če gledamo na ta način, ni presenetljivo, da vlagatelji danes ponovno razmišljajo o svojih položajih v nekaterih od teh podjetij za cepljenje proti COVID-19.

Kaj pa zdaj

Delničarji pa bi si morda želeli oddahniti. Virusne pandemije imajo nenavaden način, da vztrajajo več let – predvsem zaradi mutacij, zaradi katerih jih je težje zadrževati s cepivi prve generacije.Še več, ni nobenega zagotovila, da bodo te peroralne protivirusne tablete hitro prišle na trg. Varnostni pomisleki že zadržujejo dovoljenje za uporabo v sili Merck in partnersko peroralno zdravilo Ridgeback Biotherapeutics. Posledično se je FDA odločila, da bo pozneje letos sklicala javno obravnavo, da bi preverila tveganja zdravila in njegove koristi. Konkurenčne terapije od Pfizer in Atea Pharmaceuticals ne bo dalo vrhunskih podatkov še nekaj mesecev.

Vse skupaj je zaskrbljujoč čas za delničarje vrhunskih proizvajalcev cepiv proti COVID-19, kot so Moderna, Novavax in Ocugen. Konec koncev je prihodnost zelo negotova. Toda panična prodaja verjetno ni najboljša ideja. Namesto tega je najpametnejši način ukrepanja sedeti in čakati, da trg dozori, in spremljati, kako se pandemija razvija. Skratka, lahko bi obstajala ogromna potreba po različnih strategijah za ublažitev - vključno z več različnimi cepivi - še dolgo časa. Ostani na vezi.^