Vlaganje

Zakaj so delnice FedExa ta teden padle

Kaj se je zgodilo

Delnice velikana za dostavo paketov FedEx (NYSE:FDX)upadel za skoraj 10 % za teden od 14. ure. EDT četrtek. Ta poteza prihaja po razočaranju niza dobičkov v prvem četrtletju 2022, objavljenem v torek.

Razlog? FedEx je v četrtletju zamudil ocene analitikov in notranjih podjetij zaradi 'omejenih trgov dela', navaja vodstvo v razpisu o zaslužkih. Preprosto povedano, pomanjkanje delovne sile je povzročilo višje stroške, ki so nastali pri najemanju razpoložljivih delavcev in dostavi paketov v transportnem podjetju.

Paketi za dostavo na tekočem traku.

Vir slike: Getty Images.

COO Raj Subramaniam je razpravljal o razmerah v vozlišču podjetja v Portlandu, ki deluje 's približno 65 % osebja, potrebnega za obvladovanje običajnega obsega.' Posledično se 25 % prostornine, ki bi morala teči skozi vozlišče, preusmeri, ker je 'ni mogoče učinkovito obdelati, da bi dosegli naše standarde storitev.'

Vodstvo je dejalo, da je bil vpliv na četrtletne rezultate ogromnih 450 milijonov dolarjev. Od tega zneska je bilo 250 milijonov dolarjev posledica 'neučinkovitosti omrežja', ki je nastala zaradi pomanjkanja delovne sile. Ti dodatni stroški vključujejo uporabo več prevoza tretjih oseb, stroške premestitve sredstev in spodbude za zaposlovanje. Preostalih 200 milijonov dolarjev je bilo za višje plače in „višje stopnje, plačane za prevozne storitve tretjih oseb“.Pa kaj

Ključno vprašanje je, ali je pomanjkanje delovne sile posledica nekaterih začasnih težav, povezanih s pandemijo COVID-19, kot so varnostne skrbi in težave pri pridobivanju otroškega varstva, če so šole in dnevni centri zaprti – ali kaj trajnejšega.

Če se situacija ne bo kmalu rešila, bo trg postavljal vprašanja o uspešnosti FedExa v prihajajoči praznični sezoni, ko bodo dnevi največje dostave obremenili njegovo mrežo.

Kaj pa zdaj

Iskreno povedano, ta novica je šokantna in sproža vprašanja o maržah podjetja za dostavo paketov ravno takrat, ko FedEx in UPS zdelo, da dokazuje lahko povečajo maržo z dostavami e-trgovine. Zato bi morali previdni vlagatelji spremljati dogodke, da bi videli, ali bodo pomanjkanje delovne sile in motnje trajne ali ne.

^