Vlaganje

Zakaj so danes padle delnice Bank of America, Citigroup, JPMorgan in Goldman Sachs

Kaj se je zgodilo

Delnice številnih velikih bančnih delnic so se danes znižale skupaj s širšo razprodajo na trgu Industrijsko povprečje Dow Jones izgubil več kot 600 točk in S&P 500 indeks padel za 1,7%. Delnice Citigroup (NYSE: C)padel blizu 4%, medtem ko so delnice Bank of America (NYSE: BAC), Goldman Sachs (NYSE: GS), in JPMorgan Chase (NYSE: JPM)danes so vsi padli za več kot 3%.

Pa kaj

Banke po vsem svetu danes drsijo z KBW Nasdaq Bank Index , ki sledi največjim bankam v ZDA in se je znižala za skoraj 3%. Za velike banke velja, da so bolj stabilne, zato je kakršen koli premik za 3% ali 4% pomemben.

Padec je bil deloma povezan s širšo razprodajo na trgu, ki so jo sprožili strahovi v zvezi s kitajskim nepremičninskim trgom, natančneje z velikim kitajskim razvijalcem nepremičnin, Skupina Evergrande , ki se sooča z milijardami dolgov in potencialno neplačilom.

Zaradi strahu so vlagatelji zapustili delnice in hiteli v obveznice. Ko obstaja povpraševanje po obveznicah, se cena obveznic poveča, kar obratno zniža donos, ki ga te obveznice izplačajo. Eden največjih kazalnikov dobička bank je donos na dolgoročnejše obveznice, kot je 10-letni zakladni menica ZDA , ki je danes padla na okoli 1,31%. Številna bančna posojila so vezana na donose petletnih in 10-letnih zakladnih menic ZDA, zato se z znižanjem donosnosti teh obveznic zmanjša tudi večina bančnih zalog.

Gradnja z besedno banko.

Vir slike: Getty Images.Ker je večina stroškov vlog pri bankah na tem mestu dosegla dno, nižji donos posojil in grožnja, da bodo donosnosti posojil dlje ostali nižji, pritiska na marže bank, kar je na splošno razlika med stroški bančnih vlog in dobičkom posojila.

Malo težje je povedati, zakaj so nekatere banke slabše od drugih. Eden od možnih razlogov bi lahko bila izpostavljenost posameznih bank Kitajski. Citigroup je na primer veliko bolj globalna in ima nekaj dostojne izpostavljenosti. Po zadnjih četrtletnih vlogah ima banka na Kitajskem skoraj 20 milijard dolarjev premoženja, kar predstavlja približno 1,1% vseh posojil pri banki. Bank of America je imela tudi na Kitajskem okoli 14 milijard dolarjev sredstev, JPMorgan pa ima na Kitajskem tudi skoraj 20 milijard dolarjev sredstev.

Ne vem nujno, ali vlagatelji prodajo temeljijo na bankah s posebno kitajsko izpostavljenostjo, ker kitajski nepremičninski trg vpliva na celoten trg, vendar je to treba upoštevati.Kaj pa zdaj

Čeprav je bil za trg naporen dan in nekateri menijo, da se Evergrande sooča s podobno situacijo kot Lehman Brothers, ki je v času velike recesije neslavno propadla, mislim, da je še prezgodaj za prehod v popolno paniko.

Giles Coghlan, glavni analitik pri HYCM, je za Yahoo! Današnje finance, za katere meni, da je malo verjetno, da bo kitajska vlada dovolila propad Evergrande. Zaloge že dolgo napredujejo, zato menim, da so trgi trenutno preobčutljivi na kakršne koli slabe novice, saj se že dlje časa sumi na splošno korekcijo trga.

Še vedno ostajam optimističen glede dolgoročnih obetov bank. Bančne delnice so po mojem mnenju imele velike koristi od pandemije in so v odlični formi, če upoštevate, da rast posojil v zadnjem letu ne obstaja, banke sprejemajo nove tehnologije, obrestne mere pa bodo sčasoma višje.^