Vlaganje

Zakaj vas september ne bi smel spravljati v paniko zaradi borze

Četrtek je bil še en slab dan na Wall Streetu, saj so vlagatelji zgodaj zgodaj poskušali doseči prepričljiv napredek, vendar jim ni uspelo. Strahovi so krožili okoli številnih vprašanj, ki vplivajo na borzo, vključno z inflacijo, ogromno likvidnostjo v denarnem sistemu, pandemijo COVID-19 in splošno zaskrbljenostjo zaradi pasti, ki morda še niso znane.

Mesečne izgube za Industrijsko povprečje Dow Jones (DJINDICES: ^ DJI), S&P 500 (SNPINDEX: ^ GSPC), in Nasdaq Composite (NASDAQINDEX:^IXIC)so bile precejšnje, v razponu od 4 % do 5 %.

Kazalo

Dnevna sprememba odstotka

Dnevna sprememba točkali lahko kupite delne delnice na robinhoodu

Dow

(1,59 %)

(547)S&P 500

(1,19 %)

(52)

Nasdaq

kontaktna številka za banko amerika

(0,44 %)

(64)

Vir podatkov: Yahoo! Finance.

Od tega je minilo nekaj časa vlagatelji so se morali soočiti z znatnim umikom trga . Kljub temu, da je bil mesec oktober tradicionalno strašljiv za vlagatelje, obstaja veliko razlogov, da ne bi paničarili glede dolgoročnih obetov borznega trga. Spodaj si bomo podrobneje ogledali uspešnost trga, da bi poskušali prikazati izgube za dan in mesec v perspektivi.

Oseba za mizo v šoku gleda tablico.

Vir slike: Getty Images.

Pomen časovnega horizonta

Ko greste skozi popravke borznega trga v realnem času, se je enostavno osredotočiti na kratkoročne učinke. Na primer, naslednje izjave so prepričljive naslovnice - in so popolnoma resnične:

  • Dow pade za 1000 točk v treh sejah
  • S&P 500 je septembra izgubil več kot 200 točk
  • Nasdaq se je samo ta teden znižal za skoraj 600 točk

Toda preden iz teh resničnih trditev naredite napačen zaključek, ne pozabite, da sem jih izbral za največji učinek. Če se osredotočite na druge trditve, ki so prav tako resnične, boste morda imeli povsem drugačen odnos do trga.

Na primer, kljub vsem padcem, ki smo jih opazili v zadnjem času, so se glavna tržna merila odrekla le približno dvomesečnim dobičkom. Tam, kjer smo končali mesec september, je še vedno nad najnižjimi vrednostmi, ki jih je borza postavila sredi julija. S&P 500 je dejansko končal tretje četrtletje gor od koder se je zaprla konec junija.

Koledar potisnite še malo nazaj in videli boste še bolj spodbudne novice. Dow, S&P in Nasdaq so za leto 2021 še vedno v dvomestnem odstotku. S&P se je povzpel za skoraj 15 % – in to je prej prištejete dohodek od dividend, ki so ga delničarjem izplačale njegove sestavne delnice.

In ko pogledate več let, boste videli, da so bili donosi za borzne indekse v zadnjih sedmih četrtletjih solidni, tudi če vključite vpliv medvedjega trga s koronavirusom v začetku leta 2020. 19-odstotni porast indeksa Dow v tem časovnem okviru se ujema z dolgoročno uspešnostjo indeksa, vendar so dobički v višini 33 % za S&P 500 in 61 % za Nasdaq izjemni.

To je prelom na cesti

Morda je najbolj prepričljiv razlog, da ne bi paničarili zaradi umika do zdaj, da v resnici ni povzročil večje škode. Kljub naslovom so se glavna tržna merila znižala le za približno 5 % do 6 % od svojih najvišjih vrednosti vseh časov. Povedano drugače, potrebno je skoraj vse negativno razpoloženje, ki bi ga trg lahko zbral samo zato, da bi Wall Street naredil skozi tisto, kar večina ljudi smatra za manjši popravek.

največji prispevek k roth ira 2015

Da, vedno je možno, da bi se padci trga v septembru lahko izkazali za le začetek obsežnejšega gibanja navzdol v prihodnjih mesecih. Toda dolgoročni vlagatelji bi morali biti vedno pripravljeni na upad trga – hkrati pa bi morali ostati prepričani v morebitno okrevanje, ki je sledilo tem upadom.^