Vlaganje

Zakaj je Rakuten kupil Viber

Japonsko internetno podjetje Rakuten , velikan e-trgovine z 10.000 osebami s tržno kapitalizacijo 20 milijard dolarjev , prejšnji teden napovedal, da bo kupil Viber za 900 milijonov dolarjev, s čimer bi Rakutenovo bazo uporabnikov dodali 300 milijonov uporabnikov. Viber je podjetje za klicanje in pošiljanje sporočil ki ga s Cipra vodi izraelski podjetnik Talmon Marco. Viber, ki večino svojih prihodkov pridobiva s prodajo nalepk in emotikonov uporabnikom, ni nikoli zaslužil, saj je za leto, ki se je končalo decembra, ustvarilo 29,5 milijona dolarjev čiste izgube.

Dogovor daje Rakutenu izpostavljenost hudemu trgu takojšnjih sporočil in storitev freemium voice-over-IP, kjer Microsoft 's(NASDAQ: MSFT)Skype, Facebook 's Messenger in Tencent Holdings '(OTC: TCEHY)WeChat so glavni igralci. Ker večina konkurentov ponuja brezplačna sporočila in klice, je vrednotenje na tem trgu izredno težko. Zakaj je Rakuten glede na ta težak kontekst kupil Viber?

Vir: Viber

Analiza dogovora
Čeprav je Rakuten svoje poslovanje začel kot trgovina z e-trgovino, je podjetje hitro zgradilo bogat portfelj medijskih storitev, saj je leta 1974 kupilo kanadsko podjetje za branje e-bralnikov. Kobo , Spletno mesto Združenega kraljestva Play.com , Ameriško spletno mesto Buy.com , baseball team na Japonskem, in se razširila na finančne storitve. Posledično je Rakuten kljub temu, da je jedro prihodkov pridobival s poslovanjem e-trgovine na Japonskem, uspelo vzpostaviti globalno mrežo 200 milijonov uporabnikov, kar je bil prvi korak v procesu globalizacije.Viber, ki ima uporabnike v 193 državah, bo v omrežje Rakuten prinesel 300 milijonov dodatnih uporabnikov. V zameno bo Rakuten plačal skoraj 3 USD na uporabnika, kar se morda sliši visoko, če upoštevamo, da je Viber lani ustvaril 1,5 milijona USD skupnih prihodkov.

Kot je na konferenci prejšnji teden omenil predsednik uprave Rakutena Hiroshi Mikitani, ima Viber velik potencial za rast uporabnikov, zlasti na trgih v razvoju. Kratkoročno bi bile igre lahko del načrtov Rakutena za izboljšanje monetizacije storitve sporočanja. Dolgoročno bi lahko posel ustvaril veliko vrednost za Rakuten, če bo podjetju uspelo navzkrižno prodati nekatere svoje storitve, ki ustvarjajo prihodek, kot so e-trgovina, spletno posredovanje vrednostnih papirjev ali e-knjige uporabnikom Viberja.

S 500 milijoni uporabnikov v 193 državah je Rakuten zdaj več kot pripravljen narediti naslednji korak v svojih načrtih, da 'postane svetovno podjetje za internetne storitve številka 1', ki vključuje ustvarjanje pomembnega denarnega toka iz poslovanja v tujini.Vojna za sporočanje
Pridobitev Viberja zagotavlja Rakutenu neposredno izpostavljenost ostremu trgu takojšnjih sporočil in storitev freemium voice-over-IP. Aplikacije za pošiljanje sporočil so postale zelo pomembne platforme v Aziji na ravni potrošnikov, kar dokazuje nedavni uspeh podjetja Tencent WeChat, ki je po podatkih GlobalWebIndex peta najpogosteje uporabljena aplikacija za pametne telefone na svetu. Leta 2013 je WeChat trdil, da ima 100 milijonov registriranih uporabnikov in več kot 300 milijonov registriranih kitajskih uporabnikov.

Tudi na ravni podjetja ni mogoče prezreti pomembnosti aplikacij za takojšnje sporočanje. Do leta 2010 je bilo kar 37% Skype klicev povezanih s poslovanjem. To je Microsoft motiviralo za uvedbo naročniških paketov za podjetja, primernih za konferenčne sobe. Zdaj ima Skype velik portfelj komunikacijskih storitev za podjetja, ki vključuje Skype Manager-spletno nadzorno ploščo, ki upravljavcem omogoča dodelitev Skype kredita zaposlenim-in Skype Connect, ki uporabnikom omogoča sprejemanje klicev na njihove pisarniške telefone.

prvič kupujejo delnice

Zdi se, da bo na Japonskem najpomembnejši tekmec Rakutena Linija , aplikacijo za sporočanje z več kot 350 milijoni uporabnikov, ki je leta 2013 zaradi svoje igralne platforme, ki ustvarja prihodek, in nakupov v aplikacijah ustvarila 318 milijonov dolarjev prihodkov.

Zadnji neumni odlomki
Z nakupom hitro rastočega Viberja za 900 milijonov dolarjev bo Rakuten plačal skoraj 3 USD na uporabnika. Obstaja pa velik potencial za monetizacijo. Rakuten bi lahko začel prodajati svoje e-poslovanje, spletne finance in digitalne vsebine uporabnikom Viberja, kar bi ustvarilo privlačen denarni tok. Nazadnje je nakup Viberja ključni korak v prizadevanjih Rakutena za globalizacijo.^