Vlaganje

Zakaj delnice Pfizerja niso poskočile po fantastičnih rezultatih v prvem četrtletju

Pfizer (NYSE: PFE)nedavno objavil zelo dobre rezultate v prvem četrtletju. Prihodki in dobički so se dvignili. Veliki proizvajalec zdravil je celo zvišal svoje celoletne smernice. Vendar se je cena njene delnice komaj premaknila. V tem Šaren bedak v živo video posneto 5. maja , sodelavca Motley Fool Keith Speights in Brian Orelli razpravljata o tem, zakaj delnice Pfizerja niso poskočile po fantastičnih rezultatih v prvem četrtletju.

Keith Speights: No, Brian, govorili smo o tem, da je to debela sezona zaslužkov in že ta teden smo imeli več velikih poročil o zaslužku. Eden izmed njih je bil Pfizer. Pfizer je v torek poročal o res odličnih rezultatih v prvem četrtletju. Kaj je po vašem mnenju pri Pfizerjevi posodobitvi še posebej izstopalo?

Brian Orelli: Ja. Mislil sem, da je bilo dobro četrtletje, vendar so se delnice na dan, ko so poročale, podražile le za 0,3 %. Marca in aprila se kar precej dvigne, tako da je morda že prišlo do kakšne dobre novice.

Prihodki so se povečali za 42 %. Večji del tega povečanja je očitno posledica dodajanja koronavirusa. Toda tudi če to zavrnete, se je prihodek povečal za 8%. Pri največjem podjetju Pfizer v moji knjigi vzamem karkoli med zgornjo polovico petih in 10, kar je precej dobro in teh 8 % vključuje upoštevanje 5 % negativnega vpliva cen. Mislim, da smo govorili o nekaj drugih podjetjih, ki so opazila negativne vplive na cene, zato je 8 % videti še bolje.

Prodaja zdravila za redčenje krvi Eliquis se je povečala za 26 %. Onkološka franšiza se je močno povečala za 18 %. V ZDA so bili trije dodatni prodajni dnevi in ​​štirje na mednarodnih trgih. To bi lahko četrtletju nekoliko bolj pomagalo, če ga primerjate iz leta v leto s prejšnjim četrtletjem.Prilagojeni zaslužki so se povečali za 47 %, zdi se, da s cepivi ustvarjajo dostojen dobiček, ker gledamo, da so se prihodki povečali za 42 %, prilagojeni zaslužki pa za 47 %. Spodnji del rastejo hitreje kot zgornji, kar mi pove, da so marže pri cepivih verjetno precej spodobne.

izračunati čisti dobiček iz bilance stanja

Mislim, da v resnici nismo vedeli, kakšni bodo njihovi stroški. Očitno ni stroškov trženja, ni vam treba oglaševati koronavirusa. Bruto marže so verjetno nižje, vendar pomanjkanje prodajnih stroškov pomaga ustvariti dosledne operativne marže.

Povečali so smernice za leto 2021 in zdaj iščejo 70,5 milijarde dolarjev na 72,5 milijarde dolarjev. Zaradi tega je trenutno videti precej poceni glede na sredino smernic, trguje se s 3,1-kratno prodajo v letu 2021 in 11,1-kratno prilagojeno smernico glede zaslužka.Nato poleg tega dobite 3,9-odstotni dividendni donos. To mi pove, da so vlagatelji še vedno zaskrbljeni, kako dolgo se lahko nadaljuje prodaja cepiva proti koronavirusu. Če se bodo nadaljevali za nedoločen čas, so to rezervne ocene, 3,1-kratna prodaja je precej nizka, vendar mislim, da bi se to lahko povečalo, če bi se ravni cepiva znižale in bo cena enaka.

Znamenitosti: Ja. Mislim, da imaš prav. Mislim, da če bi bili vlagatelji prepričani, da bo Pfizer lahko ustvaril celo velik del ponavljajočih se prihodkov s svojim cepivom proti COVID, kot bo to letos, bi bile delnice rezervni nakup.

Opazil sem, da je izvršni direktor Pfizerja nekaj omenil in tukaj parafraziram. Dejal je, da je vse bolj videti, kot da bodo imeli precej močne ponavljajoče se prihodke. Meni, da je verjetnost, da bo potrebno letno cepljenje, precej dobra in da bo Pfizer tam v dobrem konkurenčnem položaju.

tržni delež iOS v primerjavi z Androidom

Možno je, da bodo Pfizerjevi prihodki od cepiva proti COVID-19 še naprej močni, morda ne na ravni leta 2021, toda v letih 2022, 2023 in pozneje je vseeno zelo možno, da bi podjetje lahko s tem cepivom zaslužilo veliko denarja. Če je tako, je vrednotenje videti precej privlačno.

Orelli: Ja. Vsekakor mislim, da bo leto 2022 enako močno ali močnejše kot leto 2021. Kako izgleda leto 2023, je veliko odvisno od variant in ali imamo to pod nadzorom. Ker bo vse več ljudi cepljenih, se bo število variant zmanjšalo, ker lahko ustvari varianto le, če se replicira pri človeku. Če se ne razmnožuje in če so vsi cepljeni, se lahko število ljudi, ki se v njej razmnožujejo, zmanjša. Mislim, da je veliko vprašanje glede variant leta 2023 o vrednotenju vseh proizvajalcev cepiv proti koronavirusu.^