Vlaganje

Zakaj so se zaloge nafte in plina danes razkrojile

Kaj se je zgodilo

Zaloge nafte in plina so se danes po zaslugi presenetljive napovedi Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) povečale. Nekatere manj znane delnice so najbolj poskočile 13. septembra, od 14. ure dalje pa je vodila naslednja. EDT.

kolikšen je največji prispevek ira za leto 2015
    Stoletni razvoj virov (NASDAQ:CDEV): Povečanje za 6,6 %. Vermilion Energy (NYSE: VESTI): Povečanje za 11,2 %. Helix Energy Solutions (NYSE:HLX)Povečanje za 12,9 %. telurski (NASDAQ:POVEJ): Povečanje za 14,2 %. Comstock Viri (NYSE:CRK): Zvišanje za 10,5 %.

Pa kaj

Vse oči so bile uprte v mesečno poročilo OPEC o trgu nafte, načrtovano za 13. september, da bi ocenili, kam se lahko usmeri povpraševanje po nafti. Tukaj so ključni poudarki iz poročila OPEC:

  • Svetovno povpraševanje po nafti je v tretjem četrtletju ostalo prožno.
  • Povpraševanje po nafti bi lahko v četrtem četrtletju padlo, zamegljeno zaradi naraščajočih primerov bolezni COVID-19 z delta varianto.
  • Povpraševanje po nafti v letu 2021 je ocenjeno na 96,7 milijona sodčkov na dan (BPD), kar je nekoliko več od prejšnjih napovedi OPEC-a, ki je znašal 96,6 milijona BPD.
  • Leto 2022 bo zaznamovala okrevanje naftne industrije.
  • Predvideva se, da se bo povpraševanje po nafti leta 2022 povečalo za 4,2 milijona BPD, kar je za 900.000 BPD več od avgustovske napovedi OPEC-a.
  • Povpraševanje po nafti bi lahko leta 2022 v povprečju doseglo 100,8 milijona BPD, kar bi preseglo raven pred pandemijo.

Zadnji podatek je najpomembnejši in zaradi katerega so se danes zaloge nafte dvignile predvsem, saj so do prejšnjega tedna strokovnjaki iz industrije pričakovali, da bo OPEC zaradi naraščajočih primerov COVID-19 znižal napoved povpraševanja po nafti za leto 2022.

Močna napoved OPEC o povpraševanju prihaja zaradi tesne ponudbe nafte, saj pomemben del proizvodnje nafte v Mehiškem zalivu skoraj dva tedna po orkanu Ida ostaja brez povezave. Ker je tropska nevihta Nicholas zdaj usmerjena proti teksaškemu naftnemu vozlišču, je strah pred nadaljnjimi motnjami v oskrbi z nafto velik.

Delavci na naftnem polju.

Vir slike: Getty Images.Glede na ozadje so vlagatelji v zaloge nafte, kot sta Vermilion Energy in Centennial Resource Development, presenetljivo navdušeni. Višje cene nafte pomenijo več denarja za te proizvajalce nafte, ki ga lahko nato uporabijo za proizvodnjo več nafte za zadovoljevanje večjega povpraševanja. To pomeni tudi boljše možnosti za podjetja za storitve naftnih polj, kot je Helix Energy. V zadnjem četrtletju je Helix Energy znižal svoje napovedi prihodkov za leto 2021 na 635 milijonov dolarjev na srednji točki s prejšnjih srednjih smernic v višini 662,5 milijona dolarjev, kar predstavlja približno 13,5-odstotni padec v primerjavi z letom 2020.

zakaj nikoli ne bi smeli odplačati hipoteke

Orkan Ida je prizadel tudi proizvodnjo zemeljskega plina v času, ko ZDA običajno gradijo zaloge pred zimskimi meseci. Glede na tedensko poročilo ameriške uprave za energetske informacije, objavljeno 9. septembra, so bile zaloge zemeljskega plina v ZDA za teden, ki se je končalo 3. septembra, za 16,8 % nižje v primerjavi z letom dni in 7,4 % pod petletnim povprečjem.

Zaradi zmanjševanja ponudbe in naraščajočega povpraševanja so se danes cene zemeljskega plina zvišale za več kot 5 %. Cena Henry Hub se je podvojila v samo enem letu in se od tega pisanja giblje okoli 5,20 USD na milijon britanskih termalnih enot. Vlagatelji pričakujejo, da bo trg zemeljskega plina ostal tesen in zato dražijo delnice proizvajalcev zemeljskega plina, zlasti zanimivih delnic, kot je Tellurian.zakaj se delnice loncev danes znižajo

Kaj pa zdaj

Ker Nicholas predstavlja še eno grožnjo, se proizvodnja nafte in plina iz Zaliva morda ne bo kmalu vrnila. To bo verjetno ohranilo cene surove nafte in zemeljskega plina - ter zanimanje vlagateljev za zaloge nafte in plina - na trdnih temeljih.^