Vlaganje

Zakaj se je delnica Nvidia pravkar pojavila

Kaj se je zgodilo

Delnice proizvajalca polprevodnikov Nvidia (NASDAQ: NVDA)– dobavitelj čipov za video igre, rudarjenje kriptovalut, umetno inteligenco in druge trge – je v sredo poskočil za solidnih 3,3 %, potem ko je CNBC sinoči poročal, da Goldman Sachs je na ameriških delnicah polprevodnikov bikovska.

Več kot le mnenje enega analitika pa je to zgodba z nekaterimi podatki.

Žareč polprevodniški čip

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

Vir informacij o tehnološkem trgu International Data Corporation je pravkar objavil svojo napoved za industrijo polprevodnikov v naslednjih dveh letih. Glede na to poročilo se prodaja čipov, ki je lani zrasla za 11 % in letos za 17 %, verjetno ne bo kmalu upočasnila.

Mobilni telefoni, prenosni računalniki, strežniki, avtomobilska industrija, naprave za pametni dom, igre na srečo, nosljive naprave in dostop do Wi-Fi so vse rastoči trgi za polprevodnike, pravi IDC. In to bo še naprej povečevalo prihodke izdelovalcev čipov v letu 2022. Pričakuje se, da se bo prodaja polprevodnikov, vezana predvsem na komunikacije 5G, povečala: kar 128 % IDC pravi. Toda tudi drugi sektorji ne bodo zapuščeni. Poročilo napoveduje te skoke prodaje čipov na naslednjih trgih:  • Mobilni telefoni, 28,5 %.
  • Igralne konzole, 34 %.
  • Avtomobilske aplikacije, 22,8 %;
  • Nosljivi izdelki, 21 %.
  • Naprave za pametni dom, 20 %.
  • Prenosni računalniki, 11,8 %.

Kaj pa zdaj

Kaj pa pomanjkanje polprevodnikov? No, na tem področju so dobre novice in boljše novice.

Dobra novica (za kupce) je, da se pomanjkanje čipov bliža koncu. IDC napoveduje, da se bo pomanjkanje še naprej zmanjševalo v četrtem četrtletju leta 2021, „industrija pa bo do sredine leta 2022 videla normalizacijo in ravnovesje, z možnostjo presežka zmogljivosti leta 2023, ko se bodo proti koncu začele izvajati večje širitve zmogljivosti. 2022.'

Seveda, presežna zmogljivost zvoki kot slaba novica za vlagatelje, ki poznajo delovanje cikličnih panog. Toda tudi tukaj IDC napoveduje, da bo 'rast obsega enote na številnih trgih ... še naprej spodbujala zelo dobro rast za trg polprevodnikov.' V bistvu, tudi če se moč cen zniža, IDC meni, da bi podjetja s čipi, kot je Nvidia, morala biti sposobna nadoknaditi količino (kot se reče) in še naprej ustvarjati dobro rast.Končno, IDC vidi, da bo do leta 2025 svetovna polprevodniška industrija imela 600 milijard dolarjev letne prodaje, kar je skupna letna stopnja rasti 5,3 % od danes.^