Vlaganje

Zakaj bi bil Nordstromov velik nakup lahko slaba poteza

Trgovci na drobno, ki razvijajo prisotnost v e-trgovini, in spletne trgovine, ki vzpostavijo fizični odtis, niso nič novega. Vsekanalna strategija omogoča strankam, da izberejo, kako, kje in kdaj želijo nakupovati.

Pa vendar Nordstrom (NYSE: JWN)Pridobitev lastniškega deleža v britanskem spletnem modnem trgovcu Asos kot način za privabljanje mlajših, trendovnejših kupcev v svoje trgovine je tvegana poteza, k kateri bi morali vlagatelji pristopiti previdno.

Skupina petih prijateljev.

Izvorna slika: Asos.

Nakup dostopa do mlajše stranke

S tem skupnim podjetjem z Asosom Nordstrom prevzema manjšinski delež v več blagovnih znamkah, vključno s Topshop, Topman, Miss Selfridge in HIIT. Podjetje je v sporočilu za javnost opozorilo: »Medtem ko bo Asos ohranil operativni in ustvarjalni nadzor nad blagovnimi znamkami Topshop, bo model skupnega lastništva zagotovil tesno sodelovanje med ameriškim trgovcem na drobno in ASOS-om, kar bo vodilo močnejšo prihodnost ikoničnih blagovnih znamk Topshop po vsem svetu.«

Trdijo, da bo naložba pripomogla k globalni rasti za blagovne znamke, ki ustvarjajo 'sodelovanje in usklajevanje brez primere ter na novo definirajo tradicionalni maloprodajni/veleprodajni model.'Topshop in Topman bosta na voljo izključno prek Nordstroma v Severni Ameriki, stranke Asosa pa bodo lahko svoja spletna naročila prevzele na lokacijah Nordstrom in Nordstrom Rack.

Nakupovalni centri so še vedno mesta duhov

Način nakupovanja potrošnikov se še naprej razvija in industrija oblačil se prilagaja tej novi realnosti. Ker promet v nakupovalnih središčih upada, zlasti veleblagovnice trpijo zaradi tega dramatičnega premika – tudi njihov status sidrne trgovine ni več dovolj za privabljanje kupcev.

Podatki podjetja za analitiko podatkov o lokaciji mobilnih naprav Placer.ai kažejo, da se je promet v nakupovalnih centrih v zaprtih prostorih prejšnji mesec zmanjšal za 8,1 % v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. To je velik korak naprej od februarja, ko se je promet zmanjšal za skoraj 29 %, vendar je to le rahlo izboljšanje v primerjavi z majskim 8,3-odstotnim upadom, kar kaže na to, da potrošniki še vedno zadržani, da bi se vrnili v nakupovalno središče.Tudi nakupovalna središča na prostem se borijo. Čeprav je skoraj polovica prebivalcev ZDA v celoti cepljenih in imajo zunanje okolje močno zmanjšano zmogljivost za prenos koronavirusa, je promet na teh prizoriščih še vedno manjši za 5,6 % kot pred dvema letoma.

Kot ugotavlja Placer.ai, postavlja nakupovalna središča na dosego enakosti z ravnmi prometa pred pandemijo, vendar lahko pomeni tudi, da je to tako dobro, kot je. Nakupovalna središča preprosto nimajo enake privlačnosti kot nekoč, in Nordstrom se tega zaveda.

Boj nazaj

Medtem ko so istoimenske trgovine trgovca na drobno že dolgo sinonim za nakupovalna središča, zlasti najvišji razred A lokacijah, se Nordstrom pri prodaji vedno bolj zanaša na svojo diskontno blagovno znamko Nordstrom Rack, poleg robustne platforme za e-trgovino.

V prvem fiskalnem četrtletju (končalo se je 1. maja) je prodaja Nordstrom Rack predstavljala 37 % skupnih prihodkov, v primerjavi s 33 % v obdobju pred letom. Digital je predstavljal 46 % vseh. Ker so bile trgovine del četrtletja lani zaradi pandemije zaprte, je digitalni predstavljal večji delež v ponudbi s 54 %, vendar ne pozabite, da je ta kategorija v prvem četrtletju poslovnega leta 2019 znašala le 31 %.

Nakup manjšinskega deleža v Asosu daje podjetju večjo spletno prisotnost, hkrati pa njegove trgovine postanejo ekskluzivna destinacija za nekatere blagovne znamke britanskih trgovcev na drobno.

Koncentracija tveganja

Težava izhaja iz tega, da trgovec na drobno kupuje v trgovca na drobno, saj koncentrira tveganje, če posel upada. To je enak problem, s katerim se soočajo operaterji nakupovalnih središč Simon Property Group in Brookfield Asset Management , ki kupujejo propadle trgovce, da ostanejo njihove trgovine odprte.

Medtem ko bi prazne trgovine lahko povzročile več prostih mest, kar bi povzročilo domino učinek, se nakupovalna središča podvojijo na podjetja v težavah, ko se zdi, da dolgoročni trendi delujejo proti njim. Kot kažejo podatki, kupci še vedno niso navdušeni nad osebnim vračanjem v trgovine.

naj kupim zaloge fannie mae

Podobno je prodaja Nordstroma še vedno nižja od ravni iz leta 2019. Pred dvema letoma je čista prodaja v prvem četrtletju znašala 3,35 milijarde dolarjev; v tekočem proračunskem letu so dosegli 2,92 milijarde dolarjev, kar je 13 odstotkov manj.

Tudi obiski trgovin so še vedno pod ravnmi pred pandemijo. Placer.ai pravi, da so obiski trgovca na drobno v juniju močno poskočili – Nordstrom pa je bil boljši od Nordstrom Rack – a ko je mesec tekel, so se vzorci poslabšali.

Vir podatkov: Placer.ai. Tabela po avtorju.

Čeprav so blagovne znamke Asos poskus pomagati povečati te številke, in če bi jih lahko uspešno predstavili novim strankam, hkrati pa bi pospešili njegov prodor v e-trgovino, bi lahko to težavo v recesiji še poslabšalo.

Ne samo, da bi Nordstrom občutil posledice šibkejšega povpraševanja v lastnih trgovinah, ampak bo zdaj čutil tudi kakršen koli upad poslovanja Asosa, kar bo poglobilo vpliv padajoče prodaje.

Nakupovanje tam, kjer nakupuje tvoja mama

Nordstrom, trgovina, povezana z starejše, premožnejše stranke , skuša pritegniti mlajšo demografsko skupino, da oživi svoje premoženje. 'V Asosu, vodilnem svetovnem proizvajalcu mode za 20-letne stranke, ne bi mogli najti boljšega partnerja in smo navdušeni, da imamo priložnost sodelovati z njimi, da bi ponovno zamislili veleprodajno/maloprodajno partnerstvo,' je dejal predsednik in glavni direktor blagovne znamke. Pete Nordstrom.

Kljub temu bi naložba lahko vzbujala tudi vzdušje »kako ste, sošolci«, saj skuša ta uveljavljena veleblagovnica višjega cenovnega razreda pritegniti novo stranko. Nordstrom tvega, da bo svoj vagon priklopil drugemu prodajalcu, da bo pospešil kakršno koli recesijo, če se bodo potrošniški modni trendi izkazali tako nestanovitni, kot so bili vedno.^