Vlaganje

Zakaj je delnica Nio danes nižja

Kaj se je zgodilo

Delnice kitajskega proizvajalca električnih vozil Devet (NYSE: NIO)so se v ponedeljek zjutraj trgovale nižje zaradi obsežne razprodaje, ki jo je povzročil pomislek glede močno zadolženega kitajskega lastnika nepremičnine Kitajska Skupina Evergrande (OTC: EGRN.F).

Ob 11.30 EDT so se ameriške depozitarne delnice NIO znižale za približno 5% glede na petkovo zaključno ceno.

Pa kaj

Verjetno ste že slišali, da naj bi bil Evergrande blizu bankrota, da ga kitajska vlada ne želi rešiti in da bi njegov neuspeh lahko velik vpliv na zaloge na Kitajskem in morda še dlje.





Trenutno še zdaleč ni jasno, da bo stečaj Evergrande imel podobne tržne sistemske učinke, ki smo jih videli po neuspehu Lehman Brothers leta 2008. Toda Evergrande ni edini kitajski razvijalec nepremičnin, ki mu grozi dolg, in zdi se, da so vlagatelji resnično zaskrbljeni, da bi-čeprav morda ne bi bilo leta 2008 znova-propad kitajskih razvijalcev nepremičnin v celotnem sektorju lahko imel učinke, ki presegajo nepremičninski trg v državi.

zakaj borza raste

Zato je Nio danes v padcu, vendar je treba opozoriti, da so tudi številne druge delnice - vključno z delnicami drugih proizvajalcev avtomobilov z relativno malo izpostavljenosti Kitajski - prav tako upadle.



Prikazan je Nio ES8, vrhunski električni SUV, ki zapušča avtomatizirano postajo za menjavo baterij.

Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi Evergrandeja, vendar je Nio zaposlen pri širjenju omrežja za menjavo baterij. Vir slike: Nio.

Kaj pa zdaj

Če želimo biti jasni, v ponedeljek ni bilo nobenih negativnih novic, specifičnih za Nio, ki bi znižale delnice, niti nobenih novic iz družbe. Avtomobilski vlagatelji pa lahko razmislijo o eni majhni posodobitvi: Po podatkih spletnega mesta CnEVPost, ki spremlja industrijo električnih vozil na Kitajskem, ima Nio v državi trenutno delujočih 479 postaj za menjavo baterij, od 12. avgusta do 361. poročilo o zaslužku.



^