Vlaganje

Zakaj so se delnice Nike danes znižale

Kaj se je zgodilo

Delnice Nike (NYSE: OF)se je v petek znižala za 6,2 % po objavi rezultatov poslovnega izida za prvo četrtletje 2022 in kasnejšega konferenčnega klica podjetja Titan za športna oblačila.

Pa kaj

Prihodki Nike so se medletno povečali za 16 % na 12,2 milijarde dolarjev. Dobiček je spodbudil 28-odstotni skok Nikeove neposredne prodaje – ki vključuje fizične maloprodajne trgovine v lasti podjetja in digitalne kanale – na 4,7 milijarde dolarjev.

'Nikejevi močni rezultati v tem četrtletju so nenehen dokaz naših tesnih povezav s potrošniki, neusmiljenih inovacij in digitalne prednosti, ki spodbuja zagon naše blagovne znamke,' je v sporočilu za javnost dejal izvršni direktor John Donahoe.

Oseba kaže na delniški grafikon, ki se močno dvigne in nato pade.

Cena delnice Nike je padla kljub temu, da je objavila solidne meritve rasti dobička. Vir slike: Getty Images.

Še bolje, dobički v Nikeovih podjetjih z višjimi maržami, ki so usmerjena neposredno na potrošnike, so pripomogli k povečanju njegovega splošnega bruto marža za 1,7 odstotne točke na 46,5 %. To je prispevalo k 22-odstotnemu povečanju dobička na delnico podjetja na 1,16 USD.'Naši rezultati v prvem četrtletju ponazarjajo, kako Nikeova strategija neposrednega pospeševanja potrošnikov še naprej spodbuja rast in preoblikuje naš dolgoročni finančni model,' je dejal glavni finančni direktor Matt Friend.

Kaj pa zdaj

Vendar se zdi, da so se vlagatelji osredotočili na Nikejevo znižano celoletno napoved prodaje. Friend je med konferenco z analitiki dejal, da zaprtja, povezana s koronavirusom, v Vietnamu in drugih državah povzročajo zamude v njegovi dobavni verigi. Ti proizvodni izzivi bodo verjetno povzročili pomanjkanje zalog v prihodnjih mesecih. Vodstvo pa zdaj pričakuje, da se bo rast prihodkov Nike povečala za 'srednje enomestno' in ne za prejšnjo oceno nizke dvomestne rasti.

Vendar se pričakuje, da bodo te težave v dobavni verigi prehodne, vodstvo pa ostaja prepričano v dolgoročno prihodnost Nike. 'Naše konkurenčne prednosti, vključno z našim inovativnim izdelkom, močjo blagovne znamke, ki jo spodbujajo prepričljive zgodbe, naš seznam najboljših športnikov na svetu in vse bolj naše vodilne digitalne izkušnje v maloprodaji, bodo še naprej ustvarjale ločitev,' je dejal Donahoe.

^