Vlaganje

Zakaj je čas za nakup prve sončne zaloge

Proizvajalci sončnih panelov so bili v zadnjem desetletju med najtežjimi delnicami sončne energije, v katere je bilo treba vlagati, s cenovno konkurenco in rastočimi zmogljivostmi na Kitajskem, ki ovirajo donosnost na vseh področjih. Tudi dobičkonosen vodja, kot je Prvi Solar (NASDAQ:FSLR)je v zadnjih 10 letih opazil, da so njegove delnice padle za 6 %, pri čemer je bila v procesu neverjetna volatilnost.

Če ste to industrijo spremljali od strani, je zdaj čas, da vstopite v delnico First Solar, ker se podjetje vrača v način rasti. To je izguba zapuščenih sredstev, ki so obremenjevala podjetje in vlagala v tisto, kar najbolje dela, to je izdelovanje sončnih panelov, ki so vodilni v industriji. Čez nekaj let se bomo morda ozreli nazaj in videli, da je to najboljša zaloga sončne energije v industriji.

Prva sončna elektrarna v puščavi.

Vir slike: First Solar.

Evolucija First Solar

V zadnjem desetletju se je pri First Solarju veliko zgodilo. Podjetje je bilo eno vodilnih v industriji v proizvodnji sončnih panelov že skoraj dve desetletji, vendar je v zadnjih 10 letih opazilo povečano konkurenco sončnih kolektorjev na osnovi silicija, predvsem na Kitajskem. Ta konkurenca je zmanjšala marže in prisilila First Solar, da je posodobil svojo proizvodno tehnologijo hitreje, kot je bilo načrtovano pred skoraj petimi leti.

Podjetje je tudi videlo, da je razvoj solarnih projektov postal zelo donosen posel, na katerega se je odzvalo z rastjo lastnega razvoja projektov in financiranja poslovanja prek yieldco 8point3 Energy Partners.Sestavite ga in do približno leta 2016 je First Solar zgradil vertikalno integrirano solarno podjetje. Toda industrija se je preusmerila na bolj modularni poslovni model, ki je nelojalno nižala vertikalno integrirana podjetja na vsakem vogalu in prisilila First Solar, da se odzove. V zadnjih treh letih je First Solar prodal večino svojega poslovanja z razvojem projektov, poslovanja in vzdrževanja ter celo 8point3 Energy. Ostanek je vodilni proizvajalec sončnih panelov in to je vse.

Ideja je, da bo z večjim poudarkom na proizvodnji solarnih panelov First Solar dolgoročno bolj konkurenčen in donosnejši. In strategija morda deluje.

Neprekinjeno poslovanje podjetja First Solar

Kljub vsem turbulencem so bili prihodki First Solar v zadnjih petih letih dokaj stabilni. Hkrati se neto dohodek stalno povečuje, saj so se novi proizvodni procesi pojavili na spletu, kar prinaša višje marže. Hkrati je poenostavljen poslovni model, ki sem ga omenil, prinesel nižje stroške poslovanja.Tabela prihodkov FSLR (TTM).

indeksni sklad vanguard nasdaq-100

Prihodki FSLR (TTM) podatke avtorja YCharts

Rezultat je podjetje, ki je manjšega obsega, vendar bolj dobičkonosno v svojih bolj omejenih operacijah. Logično je, da bo naslednji korak korak na plin v podjetju in širitev zmogljivosti za rast prihodkov.

Kako First Solar postane delnica rasti

First Solar je pred kratkim napovedal dve veliki širitvi proizvodnje, ki bosta približno podvojili njegovo zmogljivost. Prva je naložba v vrednosti 680 milijonov dolarjev v ZDA, ki bo do konca leta 2023 dodala 3,0 gigavata (GW) zmogljivosti in 3,3 GW leta 2025. Druga je naložba v vrednosti 684 milijonov dolarjev v Indiji, ki bo do konca leta 2025 dodala 3,0 GW 2024 in 3,3 GW leta 2025. Leta 2024 vodstvo pričakuje, da bo skupna zmogljivost 16 GW, v primerjavi s pričakovanimi pošiljkami 7,6 GW na 8,0 GW letos.

Ti dodatki zmogljivosti bodo podvojili proizvodnjo solarnih panelov First Solar in naj bi pripomogli k doseganju vrhunske rasti. Cena sončnih kolektorjev je dolgoročno še vedno pada , kar bo nadomestilo del povečanja proizvodnje, vendar se je upadanje cen upočasnilo, zato bi se morali prihodki v naslednjih štirih letih približati podvojitvi.

Če prihodki poskočijo, bruto marža ostane nespremenjena ali se poveča, operativni stroški pa ne rastejo hitreje od prihodkov, bi morali videti, da se bo rezultat podjetja First Solar znatno izboljšal. Kar iščem, je, da bi podjetje dramatično povečalo svoj donos na sredstva, ki je neto dohodek, deljen s sredstvi. Kot proizvajalec je to odlična metrika, ki jo morate spremljati, da vidite, kako učinkovito vodstvo razporeja kapital.

Grafikon donosnosti sredstev FSLR

FSLR donosnost sredstev podatke avtorja YCharts

Vidite lahko, da se donosnost sredstev izboljšuje in z večjo zmogljivostjo, ki prihaja na splet, pričakujem, da bo ta številka skočila na dvomestno število. Če se to zgodi, bi to lahko bila velika zaloga rasti sončne energije.^