Vlaganje

Zakaj vsi govorijo o delnicah Cisco Systems?

Cisco Systems (NASDAQ:CSCO)se pogosto šteje za zrelo tehnološko delnico in je v lasti številnih njenih delničarjev zaradi stabilnosti in dohodka namesto rasti. V nasprotju s tem trendom se je cena delnice voditelja mreženja v zadnjih 12 mesecih dvignila za več kot 40 % in presegla oba S&P 500 in Nasdaq Composite .

Ciscove delnice so prav tako ostale stabilne, potem ko je podjetje na svojem dnevu vlagatelja 15. septembra razkrilo nove cilje za naslednja štiri leta. Poglejmo, zakaj bi lahko ti načrti za Cisco ustvarili še več bikovskega navdušenja.

je kripto bikov trg končan
Zemlja s stotinami povezanih digitalnih svetlobnih točk.

Vir slike: Getty Images.

Cisco je dosegel svoje prejšnje štiriletne cilje

Cisco je pred štirimi leti organiziral svoj prejšnji dan vlagatelja. Takrat je trdil, da bo ustvaril več prihodkov s programsko opremo, naročninami in storitvami od fiskalnega 2017 do fiskalnega 2021 (ki se je končalo julija lani), da bi zmanjšal svojo splošno odvisnost od trga omrežne strojne opreme, ki se uporablja na tržišču.

Cisco je v proračunskem letu 2021 ustvaril 30 % svojih skupnih prihodkov od prodaje programske opreme, kar je v primerjavi z 20 % v proračunskem letu 2017 in ustrezalo lastnim pričakovanjem. Naročnine so predstavljale 79 % njegovega celotnega prihodka od programske opreme v proračunskem letu 2021, v primerjavi z 52 % v letu 2017 in premagali lastni cilj 66 %.Cisco je v proračunskem letu 2021 ustvaril 53 % svojih skupnih prihodkov od programske opreme in storitev v primerjavi z 42 % prihodkov v proračunskem letu 2017 in presegel svoj cilj 50 %.

Med fiskalnim letom 2015 in 2021 se je prihodek Ciscove programske opreme povečal s skupno letno stopnjo rasti (CAGR) 10 %, medtem ko so se prihodki od programske opreme, ki temelji na naročnini, narasli na CAGR 23 %. To rast je podprl s prevzemi podjetij na hitro rastočih trgih oblakov, varnosti in interneta stvari.

Cisco pričakuje, da se bo ta zagon nadaljeval

Cisco pričakuje, da se bo njegov skupni prihodek med fiskalnim letom 2021 in 2025 povečal s CAGR od 5 % do 7 %. To bi pomenilo znaten pospešek od fiskalnega 2017 do 2021, ko so se njegovi prihodki povečali za 1,5 % CAGR. Prav tako pričakuje, da se bo njegov prilagojeni dobiček na delnico do leta 2025 povečal s CAGR od 5% do 7%.Cisco verjame, da se bo prihodek od naročnin na izdelke povečal za 15 % do 17 % do leta 2025. Prav tako pričakuje, da bodo naročnine ustvarile polovico njegovih prihodkov v proračunskem letu 2025, s 44 % v letu 2021.

To rast bi lahko spodbudila širitev celotnega naslovnega trga ali TAM, ki presega usmerjevalnike in stikala. Cisco pričakuje, da bo TAM za njegovo trenutno poslovanje rasel s CAGR od 5 % do 260 milijard dolarjev od leta 2021 do 2025 ter za svoje novejše „širitvene trge“ (vključno z varnostjo od konca do konca, agilnimi omrežji, hibridnim delom, optimiziranimi aplikacijami, optične nadgradnje in internet stvari) za rast s CAGR 18 % na trg v vrednosti 140 milijard dolarjev.

Cisco tudi pričakuje, da bo svetovni trg 'prihodnosti dela in avtomatizacije', ki bo vključeval novejše delo na daljavo, avtomatizacijo in tehnologije v oblaku, vreden do 500 milijard dolarjev.

Z drugimi besedami, Cisco pričakuje, da bo svet v naslednjih nekaj letih postal še bolj povezan, in namerava izkoristiti svoj vodilni položaj na trgu na področju omrežne strojne in programske opreme za navzkrižno prodajo še več storitev. Več teh strank bo zaklenilo v naročnine, kar bo ustvarilo višji prihodek in razširilo svoj jarek pred manjšimi konkurenti, kot je Brin .

Uvedba novih poslovnih enot za spremljanje te rasti

Od fiskalnega leta 2022 bo Cisco zamenjal svoje tri glavne kategorije izdelkov – infrastrukturne platforme, aplikacije in varnost – s petimi novimi: varna, okretna omrežja; hibridno delo, varnost od konca do konca, internet za prihodnost in optimizirane uporabniške izkušnje.

Kritiki bodo verjetno trdili, da ta premik zakriva počasnejšo rast Ciscovih starih usmerjevalnikov in stikal ter se zdi usmerjen v ustvarjanje medijskega pompa z novejšimi imeni.

Vendar pa bodo nove enote poročanja Cisco vlagateljem tudi olajšale odkrivanje njegovih močnejših in šibkejših podjetij, ki so bila prej združena v tri nepregledne oddelke. Zato bi morala ta sprememba koristiti vlagateljem, saj se Cisco širi prek svojih jedrnih omrežnih podjetij s strojno in programsko opremo.

Njen niz odkupov in dividend se bo nadaljeval

Cisco je v zadnjem desetletju zmanjšal število uveljavljajočih se delnic za 21 %. Prav tako je vsako leto dvignila svoje dividende po prvem izplačilu leta 2011. Ta trend naj bi se nadaljeval tudi v naslednjih štirih letih. Cisco namerava vrniti vsaj 50 % svojega prosti denarni tok delničarjem prek odkupov in dividend, čeprav širi svoja novejša podjetja s svežimi naložbami in prevzemi.

Cisco je bil dolga leta lahka naložba, a je rast se pospešuje ko se razvija in širi. Njegove delnice se trguje s 16-kratnim terminskim dobičkom in izplačuje terminski dividendni donos v višini 2,6 %, nizko vrednotenje in soliden donos pa bi morala omejiti njegov potencial za znižanje, ko se začne nov cikel rasti.^