Vlaganje

Zakaj bi Instacart lahko ponudil nenavadno IPO

Ameriška spletna storitev dostave živil Instacart še ni javno kotirana, vendar je družba jasno napovedala IPO na svojem obzorju. Govori se, da lahko Instacart zavrne tradicionalno IPO za neposredno kotacijo. Način objave bo imel velike posledice na začetno ceno delnic, razredčitev in obdobja blokade, kar bo vplivalo tako na nove kot na obstoječe vlagatelje.

Zamaskirana ženska dostavi živila starejši ženski

Vir slike: Getty Images.

Tekmovanje z velikani

Instacart se je uveljavil kot vodilni na trgu v svojem prostoru z dovolj širokim konkurenčnim jarkom, da ga vzdržuje. Njegovo glavno konkurenco sestavljajo platforme za dostavo hrane, kot so avtorja Dash in uveljavljeni trgovci z živili kot Walmart (NYSE:WMT), Amazon.com , in Tarča .

Po intenzivnem tekmovalnem obračunu med pandemijo je Instacart prevladoval v Walmartu; tržni delež veleprodajnega in živilskega giganta pri spletni dostavi živil se je zmanjšal s 50 % na 25 %, saj je težko sledil povpraševanju. Namesto da bi se še naprej boril, je Walmart popustil in sklenil partnerstvo z Instacartom, da bi ponudil dostavo živil v istem dnevu, s čimer je obema podjetjema pomagal tekmovati z Amazonovim Whole Foods in Targetom.

Platforme za dostavo hrane, kot je DoorDash, so preprosto preveč osredotočene na trg dostave v restavracije, da bi učinkovito konkurirali Instacartu za tržni delež spletne dostave živil. Instacart ima obstoječa partnerstva, velik obseg in lasersko osredotočenost na svoj trg, ki ga je morda skoraj nemogoče premagati.Pomena obstoječih partnerstev Instacarta ni mogoče preceniti; podjetje deluje kot a Shopify -tip platforme za svoje partnerje za povečanje prodaje z izboljšano nakupovalno izkušnjo. Instacart ima celo robustno storitev Enterprise, ki ponuja rešitve za e-trgovino za partnerske trgovine, vključno s spletnimi mesti in aplikacijami z blagovno znamko z integrirano dostavo Instacart. Ta ključna ponudba ne bo pritegnila le novih partnerjev, ampak tudi poveča stroške zamenjave za obstoječe partnerje. Ta vidik poslovanja podjetja Instacart poudarja pomembno točko, da je tehnološko podjetje (ne trgovec z živili) in da bo tehnologija verjetno ohranila svojo konkurenčno oporo pred trgovinami z živili.

Instacartova dominacija leta 2020 in pozneje

Rast Instacarta med pandemijo je potisnila tako rekoč vse glavne konkurente na stran in malo verjetno je, da se bo vlečnost podjetja upočasnila z uvedbo cepiv. Digitalni premik v panogah, ki ga je pospešil COVID, ne bo kmalu izginil. Kot primer, naj bi trg spletne dostave živil do leta 2025 dosegel 21,5 % vse prodaje živil v ZDA (podvojil svoj tržni delež v letu 2020).

Instacart je leta 2020 pridobil več kot 200 novih partnerstev, skupaj s skoraj 600 trgovci na drobno v več kot 45.000 trgovinah, podjetje pa je od marca 2020 ohranilo približno 50-odstotni delež trga spletne dostave živil.V prihodnje bi lahko način, kako Instacart obravnava svoje delavce, predstavljal veliko tveganje za njegov prevladujoči položaj na trgu. Približno 98 % več kot pol milijona »kupcev« Instacarta je plačanih kot neodvisni izvajalci. Instacart je bil že pod drobnogledom zaradi morebitnega napačnega razvrščanja zaposlenih za polni delovni čas kot neodvisnih izvajalcev, ko je pred kratkim odpustil skoraj 2000 svojih redno zaposlenih - vključno z edinimi sindikalnimi zaposlenimi.

kaj se zgodi z delnicami, ko se podjetje kupi

Interno bo moral Instacart skrbno upravljati svoje odnose s svojimi kupci tako, da bo ponudil privlačne alternativne „ugodnosti“, ki bodo nadomestile tradicionalne ugodnosti in zaščite redno zaposlenih. Navzven se podjetje pridružuje podjetjem, kot so Uber v boju z zakonodajalci in javnim mnenjem, da zaposli delavce na koncertih kot neodvisne izvajalce.

Medtem ko sprejetje predloga 22 v Kaliforniji postavlja precedens za podjetja, kot je Instacart, da nadaljujejo z običajnim poslovanjem, bo večja prepoznavnost vprašanja napačne klasifikacije zaposlitve verjetno povzročila strožjo zakonodajo v državah po vsej državi. V tem primeru bi moral Instacart temeljito spremeniti svoj poslovni model, da bi ostal dobičkonosen - ali pa se popolnoma umaknil iz teh držav, kot je Uber skoraj storil v Kaliforniji lani. Upajmo, da bo Instacart razvil strategijo za pravično razvrščanje svojih zaposlenih, obenem pa ostal dolgoročno dobičkonosen in konkurenčen.

Neposredne kotacije v primerjavi z IPO

Podjetje je napovedalo načrte za IPO, vendar se v zadnjem času šepeta, da se bo namesto tega odločilo za neposredno kotacijo. Za razliko od IPO, neposredna kotacija dejansko ne ustvarja novih delnic za prodajo - namesto tega navaja obstoječe zasebne delnice na javnem trgu, ki se prosto prodajajo in kupujejo po cenah, o katerih se vlagatelji dogovorijo.

IPO vključuje obsežna pogajanja med podjetjem in investicijskimi bankirji za določitev cene delnic in zahteva obdobje zapora, v katerem obstoječi zasebni vlagatelji ne morejo prodati svojih delnic na trgu. Nov lastniški kapital, ustvarjen za IPO, prejmejo investicijski bankirji, ne pa trg, in bo verjetno padla v vrednosti po koncu obdobja blokade in insajderji bodo prodali svoje delnice, kar bo povečalo ponudbo na trgu. Poleg tega bo nova infuzija javnega kapitala razvodnila obstoječe vlagatelje.

Instacart se lahko delno usmeri na pot neposrednega seznama, ker ne potrebuje dodatnega zbiranja sredstev. Podjetje je od začetka leta 2020 doživelo tri velika povečanja lastniškega kapitala, njegova posledična vrednotenja pa se je v tem časovnem okviru povečala za petkrat (narasla na sedanjih 39 milijard dolarjev). Poleg tega IPO vzbuja pomisleke pri vodstvu Instacarta, da bi pustili denar na mizi s prenizko ceno ponudbe.

Kaj iskati

Pazite, da bo Instacart leta 2021 stopil v javnost, vendar ni nujno, da kupite takoj. IPO in neposredne kotacije so nagnjene k nestabilnosti, zlasti prvi dan. Ko podjetje postane javno, bodite pozorni na poročila o tem, da tržni delež spletne dostave živil Instacart ostaja nad 50 %, in na uspešno uvajanje razvojnih inovacij, kot so Instacart Enterprise, oglasi Instacart in kreditna kartica Instacart. Prav tako bo pomembno spremljati zakonodajno in javno mnenje o odnosih Instacarta z njegovo delovno silo, kar bi lahko imelo velike posledice na uspešnost podjetja in ceno delnic.

Bodite pozorni na vse informacije o finančnih podatkih Instacarta, ko bodo objavljene, bodisi v S-1 ali četrtletnem poročilu o zaslužku. Ali je ocena Instacarta razumna, bo do neke mere odvisno od rezultatov, ki jih bo razkril vlagateljem, ko bo javno objavljen.^