Vlaganje

Zakaj me ne skrbijo težave z dobavno verigo Nike

Nike (NYSE: OF)delnice so v petek padle za 6,2 %, potem ko je družba poročala o dobičku v prvem četrtletju.

Padec je bil predvidljiv. Zaprtje tovarn v Vietnamu in Indoneziji zaradi protokolov COVID je podjetje prisililo, da je zmanjšalo smernice za leto, opozorilo pa je tudi, da se je čas pošiljanja v Severno Ameriko podvojil s 40 dni na 80 dni zaradi pomanjkanja kontejnerjev, zamud v pristaniščih in pomanjkanja delovne sile.

Družba je svoje celoletne napotke glede prihodkov iz nizke dvomestne rasti umaknila na samo srednjo enomestno rast in dejala, da bodo prihodki za tekoče četrtletje pazljivi na nizko enomestno rast, saj se sooča z vplivom tovarniške zaustavitve.

Vendar pa je za dolgoročne vlagatelje razprodaja videti kot nakupna priložnost. Za to obstajata dva glavna razloga.

Zaposleni v trgovini Nike drži čevlje Nike

Vir slike: Nike.Težave z dobavno verigo so začasne

Analitiki so se na poročilo o dobičku v veliki meri odzvali z znižanjem ciljnih cen delnic. To ima smisel. Navsezadnje njihovi modeli temeljijo na prihodnjih finančnih rezultatih Nikeja, v podjetju pa so dejali, da bodo prihodki in s tem dobički nižji od pričakovanih.

Vendar pa bodo na dolgi rok ovire v dobavni verigi skoraj zagotovo nepomembne. Trenutno se pojavljajo v finančnih medijih, a bodo verjetno v naslednjem letu pozabljene. Pandemija COVID-19 se bo znatno upočasnila. Zamude pri pošiljanju se bodo zmanjšale, odpraviti pa bi bilo treba tudi pomanjkanje delovne sile in kontejnerskih ladij. Nike je dejal, da pričakuje, da se bodo izzivi pri dobavi izboljšali okoli konca proračunskega leta.

Prav tako je vredno spomniti, da Nike ni edini, ki se sooča s tem neuspehom. Vpliva na velik del svetovne industrije oblačil in obutve, vključno s podobnimi Lululemon Athletica in Adidas , ki so podali podobne komentarje. Z drugimi besedami, motnje v dobavni verigi ne postavljajo Nikeja v slabši položaj – prav tako vplivajo na njegove sovrstnike. Dejansko Nike verjame, da je v prednosti pred svojimi konkurenti in da se je njegov vodilni položaj med pandemijo okrepil, saj njegova digitalna in neposredna podjetja pridobivajo zagon. Vodstvo prav tako ni prilagodilo nobenega od svojih načrtov porabe za leto in še vedno načrtuje znatno povečanje porabe za trženje, medtem ko njegovi drugi večletni naložbeni načrti ostajajo na pravi poti.Povpraševanje je tako močno kot vedno

Primanjkljaj zalog morda prizadene Nike v najslabšem času – ravno ko se bliža počitniški čas –, vendar podjetje na strani povpraševanja deluje tako dobro kot kdaj koli prej. Prihodki so se v četrtletju povečali za 16 % oziroma za 12 % v stalni valuti, povpraševanje pa je bilo še posebej močno v neposrednih in digitalnih kanalih, kjer se je prodaja povečala za 28 % oziroma 29 %. Digitalna prodaja je poskočila, tudi ko si je prodaja v fizičnih trgovinah opomogla od pandemije.

je bruto mesečni dohodek pred davki

Vodstvo je povedalo, da je več kot 65 % prodaje prišlo po polni ceni, kar je preseglo lastni cilj podjetja. Ker omejitve ponudbe ostajajo, družba pričakuje, da bodo znižanja nižja od običajnih v preostalem delu leta, podjetje pa načrtuje celo zvišanje cen na nizke enomestno število v drugi polovici leta, da bi nadomestilo nekaj povečanih cen. stroški v dobavni verigi. Če je bila v poročilu šibka točka, je bila to, da so se veleprodajni prihodki povečali le za 5 % - vendar je to delno načrtno. Podjetje preusmerja vire stran od veleprodaje v svoj kanal neposredno do strank in je opustilo račune pri številnih 'nediferenciranih' trgovcih na drobno. Kanal, usmerjen neposredno k potrošniku, ponavadi ponuja višje bruto marže in daje podjetju večji nadzor nad prodajnim procesom.

Vodstvo je večkrat med razpisom o zaslužku dejalo, da je bilo povpraševanje „neverjetno veliko“ in da je nekaj povpraševanja ostalo neizpolnjeno zaradi težav z zalogami.

Izkoristite kratkoročnost Wall Streeta

Poleg začasnih težav z dobavno verigo Nikeov posel uspeva. Velikan športnih oblačil izvaja svojo dolgoročno strategijo izgradnje svojih neposrednih in digitalnih kanalov in je na dobri poti, da doseže svoj cilj, da do leta 2025 ustvari 40 % svojih prihodkov iz lastne digitalne prodaje. To podpira tudi njegova rastoča baza članstva. rast.

Petkova razprodaja je z Nikeove tržne kapitalizacije izbrisala 15 milijard dolarjev, kar je veliko za začasno oviro. Dolgoročni vlagatelji bodo morda želeli izkoristiti popust in pridobiti delnice vrhunskega podjetja, ki deluje z največjo uspešnostjo.^