Vlaganje

Zakaj me ne zanima E-Scooter Start-Up Bird

Pred nekaj leti je bil najem e-skuterjev v modi. Start-upi, kot sta Lime in Bird, so z nevihto prevzeli trg mikro mobilnosti, razcvet pa je bil dovolj, da je pritegnil pozornost platform za skupno rabo vožnje. Uber in Dvig . Obe uveljavljeni podjetji sta se v različni meri ukvarjali z e-skuterji, vključno s prevzemom manjših zagonskih podjetij e-skuterjev in/ali ustvarjanjem novih segmentov. Uber je vzel Jump in ga hitro prodal, Lyft pa je leta 2019 umaknil najem e-skuterjev.

najboljši način za nakup zlatih palic

Medtem se je pregled ekonomske upravičenosti najema e-skuterjev hitro okrepil, saj so kritiki trdili, da je posel najema e-skuterjev trpel zaradi grozljive ekonomije enote. To nas pripelje nazaj k Birdu, ki je ta teden objavil, da gre v javnost z združitvijo z podjetje za posebne namene (SPAC) Preklop II (NYSE:SWBK.U).

Moški se vozi z e-skuterjem v mestu

Vir slike: Getty Images.

Vrtenje med pandemijo

Pandemija COVID-19 je pričakovano vplivala na poslovanje Birda, saj so ljudje prenehali hoditi na delo in so ostali doma. Bird's platforma je omogočila 40 milijonov voženj v letu 2019, ustvarila 162 milijonov dolarjev bruto vrednosti transakcij in 151 milijonov dolarjev prihodka, kar je povzročilo negativnih 226 milijonov dolarjev prilagojenih EBITDA za leto. Leta 2020 je število voženj zaradi virusne krize padlo na 18 milijonov, prihodki pa so padli na 95 milijonov dolarjev. Dolgotrajno vprašanje je, kam gre Bird od tod, ko si svet opomore.

Bird želi, da ga vlagatelji obravnavajo kot igra z električnimi vozili (EV), saj skuterji, ki delujejo na baterije namesto na plin, zvenijo odlično za okolje. Ampak kaj je ne dobro za planet je, kako ljudje ponavadi odmetajo najete e-skuterje. Videoposnetki uporabnikov, ki so redno vandalizirali vozila, so pred nekaj leti postali viralni zaradi tega, kako neverjetno poceni jih je najeti (običajno le nekaj dolarjev).Podjetje je prej zaposlovalo delavce za koncerte, imenovane Bird Chargers, katerih naloga je bila zbirati e-skuterje in jih priključiti na polnjenje. Bird je te delavce preimenoval v Bird Flyers, lani pa je začel tudi program, imenovan Fleet Managers, kjer se lokalni podjetniki prijavijo za upravljanje in vzdrževanje flote e-skuterjev v imenu Bird. Bird predlaga, da model upraviteljev flote izboljšuje ekonomiko enote, hkrati pa usklajuje spodbude z delitvijo prihodkov.

kaj se zgodi, ko je delnica umaknjena

Vendar pa kritiki trdijo, da ima program Fleet Manager možnost, da pogodbene delavce obtoži z dolgovi. Čeprav ponudba nima vnaprejšnjih stroškov, Bird spodbuja upravitelje voznih parkov, da od Birda kupijo flote e-skuterjev, pri čemer podjetje zagotovi financiranje. Drobni tisk pogodb kaže, da Bird še vedno dejansko obdrži lastništvo vozil, glede na ostro poročilo OneZero, in obstajajo različne druge pristojbine. Omeniti velja, da je veliko upraviteljev voznih parkov zadovoljnih s svojimi prihodki.

Ne zanima

Enote Switchback II sem kupil v začetku tega leta na podlagi zaupanja v vodstveno ekipo. Switchbackova prva pogodba SPAC je prinesla Polnilna točka javnosti, za kar sem dolgoročno izjemno naklonjen kot prevladujoče omrežje za polnjenje električnih vozil v ZDA (kasneje sem enote ločil na navadne zaloge in nakupne bone.)Ambiciozne napovedi so postale temelj številnih združitev SPAC in tudi ta ni nič drugačna. Bird predvideva, da se bo število voženj leta 2023 povzpelo na 170 milijonov, kar bo tisto leto prineslo 815 milijonov dolarjev prihodkov. Souporaba in izposoja e-skuterjev imata veliko podobnosti s souporabo vožnje, še eno panogo, ki trpi zaradi slabe ekonomije enote. Bird učinkovito oddaja upravljanje flote v zunanje izvajanje z uporabo modela, ki spominja na franšize, prenaša vse vrste tveganj – operativna, finančna, regulativna itd. – s podjetja na mrežo izvajalcev.

kateri od naslednjih vnosov beleži nakup navadnih delnic s strani delničarjev?

To ni podjetje, ki bi me zanimalo za lastništvo, zato nameravam prodati ali odkupiti svoje delnice Switchback II.^