Vlaganje

Zakaj ne kupujem delnic Opendoor Technologies ... Še

Okoli je veliko optimizma Opendoor Technologies (NASDAQ:ODPRTO). Odkar je konec leta 2020 stopil na trg z združitvijo s podjetjem SPAC nekdanjega izvršnega direktorja Facebooka Chamatha Palihapitiya, je Opendoor ocenjen na več kot 14 milijard dolarjev. To je skoraj dvakrat več kot vrednost kolega nepremičninskega tehnologa Rdečeplavut (NASDAQ:RDFN), in skoraj polovico vrednosti vodilnega v nepremičninski tehnologiji Skupina Zillow (NASDAQ: Z).

In to je še vedno majhno podjetje, ki bi lahko v prihodnjem desetletju imelo veliko prednosti. Opendoor pomaga pri uvajanju nove kategorije na področju stanovanjskih nepremičnin, saj se vsako leto proda na milijone stanovanj.

Ampak menim, da Opendoor ni najboljši nakup na tem nastajajočem trgu – na tem mestu.

Hiša z napisom za prodajo pred njim. A

Vir slike: Getty Images.

Obetaven motilec nepremičninskega statusa quo

To ne pomeni, da Opendoor ni na mojem seznamu za spremljanje. Podjetje je izdelalo programsko opremo, ki olajša prodajo stanovanja, dodatna enostavnost likvidacije nepremičnine pa bo zagotovo pritegnila veliko pozornosti lastnikov stanovanj. Prodajalci se lahko odločijo, da bodo sprejeli gotovinsko ponudbo in prodali neposredno Opendoorju, v tem primeru podjetje zasluži denar tako, da kupi dom za 5 % provizijo, dokonča morebitna popravila po nakupu in nato dom pozneje proda po višji ceni ali lahko se odločijo za prodajo doma na bolj tradicionalen način prek platforme Opendoor za pavšalno 5 % vrednosti doma. Kupci lahko tudi brskajo po zalogi podjetja in opravijo nakupe doma.Tehnologija Opendoor zmanjšuje zapletenost, ki je neločljivo povezana z dokončanjem nepremičninske transakcije, tako da se praktično spopade z zahtevami za potrošnike. Potreba po zastopnikih je odpravljena, kot tudi dnevi odprtih vrat, razstavi nepremičnin in obsežna popravila pred zaprtjem (če se prodajalci odločijo za prodajo neposredno Opendoorju za gotovino). S poenostavljenim postopkom se tudi stroški znižajo s kar 12 % vrednosti doma na samo 5 %.

kdaj bo delnica airbnb objavljena

Podobno kot Zillowovo orodje 'Zestimate', se Opendoor zanaša na podatke za natančne ocene domačih vrednosti in meni, da lahko zaradi svoje učinkovite programske opreme v naslednjih nekaj letih začne ustvarjati dobiček na svoji platformi z nizkimi stroški. Leto 2020 je bilo presenetljivo hitro, saj je bilo v prvih devetih mesecih leta prodanih 9.064 stanovanj v primerjavi s 13.768 v istem obdobju leta 2019.

Toda s samo 2-odstotnim tržnim deležem stanovanjskih nepremičnin v 21 mestih, v katerih trenutno deluje – in načrtuje širitev v 100 mest v ZDA – je veliko prostora za rast. Če uporabimo številke za leto 2019, je približno 1,3 $ bilijona letna prodajna vrednost hiše se dvigne, da ne omenjam sosednjih storitev, kot sta lastništvo in deponiranje, ki jih je podjetje nedavno uvedlo.Trenutno ni najboljši nakup v nepremičninski tehnologiji

Glede na velik potencial za motenje trenutno zapletenega in dragega postopka prodaje ali nakupa doma je Opendoor res zanimivo podjetje. Ampak ne kupujem delnic - vsaj ne trenutno.

Razlog je v tem, da medtem ko je Opendoor vodilni ponudnik nepremičninskih storitev, ki so preproste za uporabo v mestih, v katerih trenutno deluje, ni edini pri uvajanju tovrstnih nepremičninskih transakcij. Tako Zillow kot Redfin počneta iste stvari in se tudi hitro širita. Čeprav je bilo zadnje leto veliko izzivov, sta se Zillow in Redfin dejansko povečala, medtem ko se je Opendoor zmanjšal.

Podjetje

Prihodki v prvih devetih mesecih 2020

YOY Spremeni se

Odprta vrata

imenujemo postopek razporeditve nabavne vrednosti osnovnega sredstva na življenjsko dobo sredstva

2,33 milijarde dolarjev

(33 %)

Zillow

2,55 milijarde dolarjev

42 %

Rdečeplavut

642 milijonov dolarjev

17 %

Vir podatkov: Opendoor, Zillow in Redfin.

koliko bom dobil od socialne varnosti?

Zillow in Redfin sta tudi dobičkonosna. Uveljavljeni subjekti zaslužijo s provizijami za agente in drugimi hipotekarnimi storitvami, poleg vse večje prisotnosti v prostoru za neposredni nakup z gotovino – v primerjavi z Opendoorjem, ki je skoraj popolnoma odvisen od novega modela in še ni dosegel donosnega obsega. . Prodaja doma iz inventarja šteje kot prihodek, vendar je bruto dobiček (razlika med prodajno ceno in plačanim za dom) dejansko boljša meritev za Opendoor glede na njegov drugačen poslovni model, ne pa pristojbina za storitev, ki se uporablja za Zillow in Redfin. Prilagojeni bruto dobiček Opendoorja je v prvih devetih mesecih leta 2020 znašal 173 milijonov dolarjev. To je v primerjavi s 152 milijoni dolarjev bruto dobička za manjše tehnološko izboljšane storitve nepremičninskega agenta v Redfinu.

Vse to pomeni, da trenutno prepuščam Opendoor. Redfin je videti kot najboljša vrednost med temi nepremičninskimi tehnološkimi imeni in mislim, da bo prekašala svoje sovrstnike. Kljub temu imajo vsa ta tri podjetja dolgoročni potencial, saj poenostavljajo način nakupa in prodaje stanovanj. Opendoor in njegova finančna tehnološka platforma si tako zaslužita biti vsaj na vašem seznamu spremljanja. Če vas ne zanima izbira zmagovalca, kupite majhno pozicijo v vseh treh in ponovno ocenite, kje bodo čez eno leto. Vendar menim, da so delnice Opendoorja, ocenjene na več kot 14 milijard dolarjev, narasle predaleč, prehitro.^