Vlaganje

Zakaj sem pravkar investiral v največjega ameriškega založnika časopisov

Ta članek bom uvodoma povedala tako Gannett (NYSE:GCI), zdaj največji založnik časopisov v Ameriki, je tvegana igra. Časopisni posel je brutalna panoga, saj so prihodki od oglasov in naročnine v zadnjih letih močno upadli, številni časopisi pa padajo kot muhe. Po podatkih Husmanove šole za novinarstvo in medije na Univerzi Severne Karoline so ZDA od leta 2004 izgubile skoraj 1800 časopisov, vključno z več kot 60 dnevnimi in 1700 tedniki.

Toda z velikim tveganjem pride tudi velika nagrada. Lani novembra se je Gannett združil z New Media Investment Group, lastnikom Gatehouse Media, da bi ustvaril največjega ameriškega založnika, ki zdaj vključuje časopisne znamke, kot so ZDA danes , Detroit Free Press , in Kolumbova depeša . Posel je ohranil Gannettovo ime, medtem ko je izvršni direktor New Media Michael Reed postal vodja združenega podjetja.

Nezadovoljstvo vlagateljev nad poslom, skupaj s posledicami pandemije koronavirusa, je od tega pisanja povzročilo, da so delnice podjetja padle na samo 0,82 USD na delnico. Da bi bile stvari še hujše, je Gannett nedavno napovedal, da bo odpravil prihajajočo četrtletno dividendo in si prizadeval zmanjšati stroške za dodatnih 100 do 125 milijonov dolarjev z odpuščanjem delovnih mest, odpuščanjem in znižanjem plač za višje vodstvo. Očitno stvari ne gredo dobro, vendar je delnica dosegla najvišjo vrednost 7 USD na delnico in se je sredi leta 2018 trgovala pri skoraj 19 USD. Če podjetje lahko preživi, ​​obstaja precejšnja prednost.

kako najti vrednotenje podjetja
Različni časopisi na ogled v kiosku

Vir slike: Getty Images.

Težave

Gannett ni dobičkonosen. Konec leta 2019 je imela združena družba izguba iz poslovanja v višini približno 147 milijonov dolarjev, glede na njeno letno poročilo. Večinoma gre za združitev, a še pred tem je bil letni prihodek New Media daleč od nekdaj. Konec leta 2015 je imela družba več kot 103 milijone dolarjev dobička iz poslovanja. V naslednjih letih je bila najvišja dobičkonosnost, ki so jo dosegli New Media, približno 61 milijonov dolarjev v letu 2016. Gannett je sledil podobnemu trendu.Drugo vprašanje je dolg. Za nakup Gannetta je New Media najela petletno posojilo v višini 1,8 milijarde dolarjev z 11,5-odstotnimi obrestmi. Dolžniške obveznosti družbe so konec leta 2019 znašale približno 2,8 milijarde dolarjev, medtem ko je bilančna vsota družbe 4,0 milijarde dolarjev. Situacija ni idealna in to je verjetno razlog, da je podjetje moralo sprejeti tako drastične ukrepe z zmanjšanjem dividend in stroškov.

Tudi vodstveni ekipi je težko zaupati. Ne pozabimo, ko je bil leta 2012 izvršni direktor Gatehouse Media, je Reed prejel 800.000 $ bonusa, medtem ko je podjetje veliko odpuščalo v svojih 300 časopisih po vsej državi. Vlagatelji so izrazili tudi skepticizem glede nedavnih napovedi prihodkov, ki jih je Reed naredil po združitvi. Po dogovoru Gannett-New Media je Reed dejal, da bo podjetje pričakovalo, da se bodo prihodki zmanjšali po stopnji 3% ali 4% letno približno tri leta po združitvi. Toda Gannettov prihodek se je v zadnjih četrtletjih zmanjšal za približno 9 %, medtem ko so prihodki New Media upadali za približno 7 %.

Pogled navzgor

Čeprav so delnice tvegane, ima hedge sklad Omega Advisors milijarderja vlagatelja Leona Coopermana zdaj v lasti skoraj 7 % uveljavljajočih se delnic. Čeprav je v preteklosti priznal, da se ne strinja s projekcijami vodstva, je dejal tudi, da privlačna dividenda podjetja olajša vsako tveganje, ki obstaja.koliko davčnih prihodkov od trave v Coloradu

Medtem ko dividende za to četrtletje zdaj niso v načrtu, je podjetje sprva načrtovalo, da bo četrtletno izplačalo dividende v višini 0,19 USD na delnico. Pred nedavno objavo je Gannett večji del meseca trgoval okoli 3 USD na delnico, kar bi povzročilo približno 25-odstotni dividendni donos.

Kljub težavam z vodstvom v preteklih letih je Reed izkušen medijski direktor, ki mu težki časi niso tuji. Leta 2012, ko je prejel ta bonus med odpuščanji, je Gatehouse trgoval po 0,05 centa na delnico. Poleg tega je podjetje kot del zmanjšanja stroškov od 100 do 125 milijonov dolarjev dejalo, da bo „znatno znižalo plačo višjega vodstva“.

Združitev

Čeprav je bil trg glede dogovora medved, dejansko mislim, da je ta poteza smiselna, če lahko podjetje odplača svoj dolg in prebrodi ta težak čas. Pred Gannettom je bila New Media podjetje, sestavljeno iz majhnih tedenskih in dnevnih časopisov, ki niso imeli veliko prepoznavnosti blagovne znamke, razen v lokalnih skupnostih, v katerih so služili. New Media je bilo tudi podjetje, ki je še vedno poskušalo ugotoviti, kako narediti prehod na digitalno. Konec leta 2018 so prihodki od digitalnega oglaševanja in trženja predstavljali le približno 12 % vrha.

S prevzemom Gannetta, ki je v svojem poročilu za tretje četrtletje 2019 poročal o 38-odstotnem digitalnem prihodku, se je to število povečalo, Gannett pa v podjetje prinaša tudi številne vrhunske blagovne znamke. Pred združitvijo je New Media verjetno spoznal, kako pomembne so velike novičarske znamke za preživetje podjetja.

ali moram plačati davke, če izpolnim w9

V zadnjih letih je New Media kupil večje regionalne časopise, vključno z The Providence Journal in Austinski ameriški državnik . Toda Gannett prinaša še bolj privlačna imena, kot so ZDA danes , ki ima dnevno naklado skoraj 1,4 milijona, in Detroit Free Press, ki ima v nedeljo naklado približno 925.000 izvodov. Morda lahko novo podjetje uporabi te večje, bolj cenjene blagovne znamke, da pridobi več naročnin na svoje manjše časopise.

Če res pogledate industrijo, je nekaj uspešnih časopisov v državi tisti z veliko prepoznavnostjo blagovne znamke, kot je npr. The New York Times in The Washington Post . Čeprav Gannett morda ne bo dosegel teh ravni, lahko to podjetje preživi zahvaljujoč svojemu pomembnemu položaju v prihodnosti novic. Podjetje je nedavno razkrilo, da je v zadnjih 45 dneh ZDA danes 'je imel več kot 400 milijonov ogledov svojih zgodb o koronavirusu, videoposnetkov, grafik in fotogalerij.' Poleg tega združeno podjetje pravi, da lahko do konca leta 2021 doseže 300 milijonov dolarjev letne sinergije stroškov po združitvi s proizvodnjo in distribucijo, racionalizacijo zalednih pisarn, regionalizacijo prodaje in upravljanja vsebin ter integracijo tehnoloških sistemov.

Veliko tveganje, velika nagrada

Vlaganje v Gannett je nedvomno tvegana poteza. Podjetje ima ogromno dolgov; prihodki upadajo; in podjetje mora pokazati, da lahko ustvari več digitalnih naročnin. Kljub temu, da postane največji založnik časopisov v ZDA z uglednimi blagovnimi znamkami novic, daje Gannettu določeno mero pozitivnega zagona. Morda ni najboljše za novinarstvo, toda s poslovnega vidika je dodajanje obsega smiselno.

Ne namenjajte velikega dela svojega portfelja tej delnici, vendar je vsekakor vredna majhnega položaja po teh znižanih cenah.^