Vlaganje

Zakaj visoko rastoče tehnološke delnice danes padajo

Kaj se je zgodilo

Številne tehnološke delnice so se v torek odrezale, ko se je Wall Street oddaljil od navidez tveganih naložb v korist bolj smiselnih vrednosti. Vsaka vrednost z nedavno zgodovino tržnih donosov je bila poštena igra za oster popravek, vključno s številnimi priljubljenimi naložbami v tehnološkem sektorju.

Od 14.35, EDT, specialist za bazo podatkov MongoDB (NASDAQ:MDB)se je znižala za 4,8 %. Tehnolog za e-trgovino Shopify ( NYSE: TRGOVINA )padel za največ 5,9 % nižje. Strokovnjak za shranjevanje podatkov Snežinka (NYSE:SNEG)odskočil od 5,5-odstotnega najnižjega in veterana za pretakanje medijev Leto (NASDAQ: ROKU)našel podporo po 4,5-odstotnem padcu. Celo mogočna Apple (NASDAQ: AAPL)je doživel največji padec za 2,5 %.

Najnižje točke za to skupino petih delnic so skupaj prinesle 80,6 milijarde dolarjev izgubljene tržne vrednosti danes. Smešno je, da nobeno od teh fantastičnih podjetij ni naredilo nič narobe. Kot skupina so bili kaznovani zaradi spornega kaznivega dejanja zagotavljanja velikih donosov delničarjem v zadnjih mesecih.

Rjavi medved stoji za vrsto vedno višjih kupov kovancev.

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

Posebne podrobnosti se lahko razlikujejo, vendar so teme enake. Takole so izgledale te delnice v ponedeljek zvečer:  • MongoDB je v zadnjih 52 tednih pridobil 133 %, pri čemer je trgoval 42-krat in je zaostal za prodajo z negativnim dobičkom.
  • Roku se je oziral na enoletni dobiček v višini 88 %. Delnica se je trgovala s 196-kratnim dobičkom in 19-kratno prodajo.
  • Shopify je v istem obdobju zbral 54-odstotni donos. Delnice so menjavale lastnika pri 392-kratnem dobičku in 47-kratnem prodaji.
  • Letni dobiček Snowflake se je ustavil pri 48 %. Tako kot MongoDB tudi to podjetje ne poroča o pozitivnih končnih zaslužkih. Delnice so narasle za 95-krat in zaostajale za prodajo.
  • Applovi celoletni donosi so bili dejansko nekoliko nižji od S&P 500 35-odstotni dobiček, vendar je proizvajalec iPhone potrojil 5-odstotni donos širšega trga od začetka junija. Z 28,5-kratnim dobičkom in 7-kratno prodajo so delnice Appla prestopile mejo med rastočimi delnicami in vrednostnimi naložbami.

Te kombinacije nedavnih dobičkov in hitro rastočih razmerij vrednotenja so nam danes boleče popravke. Da bo jasno, nobeno od zgoraj naštetih podjetij danes ni imelo nobenih pomembnih novic.

Kaj pa zdaj

Gonilna sila torkovega bega od bolj tveganih delnic je bil rastoč trg obveznic, kjer je donos na 10-letne zakladnice dvignila na trimesečno najvišjo vrednost 1,53 %. Delniški trg je lahko občutljiv na velike premike pri teh izjemno varnih naložbenih donosih. Višji donosi obveznic dajejo vlagateljem vrednosti bolj smiselno varno zatočišče v času pretresov.

Po drugi strani pa so naraščajoče obrestne mere obveznic izhajale iz ideje, da je ameriška centralna banka pripravljena, da bo nekega dne kmalu prenehala vlagati milijarde dolarjev na trg obveznic. Naraščajoči donosi so še vedno nižji od dolgoročne 2-odstotne letne ciljne inflacije, kar omejuje moč trga obveznic kot celote. Torkovi popravki proti tveganju bodo v primerjavi z njimi videti krotki, če se bo razmerje med donosnostjo in inflacijo obrnilo, kar bi se lahko dejansko zgodilo, ko bo program kvantitativnega sproščanja Fed končno zaživel.Ne pravim, da je čas za prodajo vseh delnic z visokim tveganjem in reinvestiranje denarja v obveznice in zlato, vendar bi morali biti vlagatelji pripravljeni na bolj dramatičen padec v relativno bližnji prihodnosti. Če kaj, bi lahko povečal svoje naložbe v MongoDB in Roku, če bi se njihove cene delnic znižale zaradi povsem ekonomskih razlogov.

Navsezadnje so ta velika podjetja pripravljena na dolgoročni uspeh v svojih izbranih sektorjih, ne glede na donosnost obveznic in stopnje inflacije. Dolgoročno, cene delnic temeljijo na rezultatih poslovanja , ne glede na razpoložljivost ali pomanjkanje naložbenih alternativ.^