Vlaganje

Zakaj je GoPro zaloga za rast, ki jo lahko kupite prav zdaj

Podjetja, vredna milijarde dolarjev, so kot letalonosilke - za njihovo obračanje pogosto potrebujete čas in preračunano strategijo. Še težje postane, ko trg napoveduje neuspeh in zniža deleže za več kot 90 %, kar omejuje orodja, ki so na voljo za izvedbo.

Točno to se je zgodilo Postani profesionalec (NASDAQ:GPRO), vendar je od takrat doživela preoblikovanje, da bi posodobila svoj poslovni model. Zdaj hitro postaja poster za zgodbe o vrnitvi. Še vedno je najboljše podjetje za akcijske kamere na svetu, vendar ima tudi večji nadzor nad prodajo s kanalom, ki je usmerjen neposredno v potrošnika, in bazo naročnikov z več kot 1,1 milijona plačljivih uporabnikov.

V rezultatih za drugo četrtletje, objavljenih 5. avgusta, je GoPro ponovno objavil pozitiven rezultat, kar kaže, da je morda dosegel luč na koncu tunela.

Pogled z nizkim kotom osebe, ki deska v zraku.

Vir slike: Getty Images.

Naročniška revolucija

Marca je GoPro lansiral popolnoma novo aplikacijo za kamero, imenovano Quik, v poskusu, da bi konkurirala domačim kameram pametnih telefonov in ujela potrošnike, ki niso tradicionalni kupci njegovih izdelkov strojne opreme. Zbrala je že 100.000 plačljivih naročnikov, kar je v samo štirih mesecih velik dosežek. Toda pri samo 9,99 USD na leto še ne prispeva veliko k prihodku.Pravi denar je v naročnini GoPro.com v višini 49,99 USD na leto, ki je zasnovana za zveste stranke blagovne znamke. Ponuja mamljive ugodnosti, kot so do 50-odstotni popusti pri spletnih nakupih, neomejeno shranjevanje v oblaku za posnetke GoPro in zamenjava brez vprašanj dvakrat letno za poškodovane kamere.

In naročniki GoPro dobijo Quik brezplačno.

Metrični2. četrtletje 2020

Vanguard s & p 500 etf voo

2. četrtletje 2021

Rast

naj investiram v borzo

Naročnine na GoPro

372.000

1.160.000

212 %

Vir podatkov: Dokumentacija podjetja.

V drugem četrtletju je bil največji prihodek od naročnin, kar jih je podjetje kdaj ustvarilo, in sicer 11,6 milijona dolarjev, kar predstavlja 4,7 % skupnih prihodkov. Vodstvo usmerja, da bo GoPro do konca leta 2021 pridobil 1,7 milijona naročnikov, v začetku leta 2022 pa podjetje pričakuje, da bo ustvarilo 90 milijonov dolarjev ponavljajočih se prihodkov.

To je ključno za GoPro-jevo diverzifikacijo od strojne opreme, saj so naročnine izjemno visoke bruto marže od 70% do 80%.

Hitro izboljševanje finančne uspešnosti

Sprejetje modela neposredne prodaje potrošnikom je bil velik del nedavnega uspeha podjetja. Z odstranitvijo trgovcev na drobno iz enačbe lahko GoPro zasluži veliko višji znesek od vsake prodane kamere (vključno z delom prodajalca).

Neposredni prodajni kanal je omogočen prek GoPro.com, in ko postaja vse večji delež skupnih prihodkov, je prišlo do občutnega povečanja bruto marže.

Metrični

2. četrtletje 2020

kako skleniti poceni zdravstveno zavarovanje

2. četrtletje 2021

Rast

Prihodki GoPro.com

59,5 milijona dolarjev

87,8 milijona dolarjev

48 %

Bruto marža

30,3 %

39,8 %

950 bazičnih točk

Vir podatkov: Dokumentacija podjetja.

Podjetje je v drugem četrtletju ustvarilo 249,5 milijona dolarjev skupnih prihodkov, kar je 86 % več kot v istem četrtletju lani.

GoPro se je v tem obdobju prodal prek 820.000 kamer, povprečna prodajna cena za njegovo linijo pa se je povečala za 15 % na 345 $, kar je celo višje od 330 $, ki jih je podjetje pričakovalo. Zdi se, da potrošniki iščejo modele višjega cenovnega razreda, kot je HERO9, ki se začne pri 349,98 $.

Podjetje zdaj želi povečati svoj naslovni trg s popolnoma novo pobudo Open GoPro, ki jo je sprožilo v drugem četrtletju. GoPro bo tretjim osebam omogočil, da svoje kamere integrirajo v svoje izdelke – recimo športno oddajanje ali integrirane kontrole v pametnih napravah in avtomobilih. Potencial prihodkov je negotov, vendar poudarja agresivno strategijo, ki jo podjetje sprejema, da bi se dvignilo dlje iz pepela.

Zakaj bi ga morali kupiti

Glede na smernice podjetja in pričakovanja analitikov naj bi GoPro leta 2021 ustvaril več kot 1,1 milijarde dolarjev prihodkov. Za kontekst ima tržno kapitalizacijo le 1,56 milijarde dolarjev od tega pisanja, tako da je njegov večkratnik prihodkov še vedno dobro utemeljen, ko ponovno pridobi zaupanje vlagateljev.

Še pomembneje pa je, da naj bi GoPro prinesla celoletni dobiček v višini 0,66 USD na delnico, glede na trenutno pospešeno delovanje pa bi lahko bil celo boljši. Po trenutni ceni 10,14 USD na delnico se delnica trguje s samo 15,4-kratnim dobičkom - strm popust na Nasdaq 100 pri 36, kljub izjemnemu delovanju.

Jasno je, da imajo potrošniki radi izdelke GoPro, in ponavljajoče poslovanje poudarja 1,16 milijona plačljivih naročnikov. Končno je našel način za vzvod, ki vodi vodilni izdelek strojne opreme na trgu, v ponavljajoč se tok dohodka z visoko maržo, ki naj bi se leta 2022 približal 10 % celotnega prihodka.

kaj pomeni kratko v delnicah

Če se vlagatelji odločijo, da je delnica vredna cene, ki je usklajena s širšim trgom, bi se lahko podvojila samo na podlagi večkratne širitve. Toda če so nedavni rezultati vodilo, bi lahko prišli tja samo zaradi zaslug.^