Vlaganje

Zakaj so bile delnice zlata in srebra uničene v četrtek

Kaj se je zgodilo

Delnice zlata in srebra so v četrtek padle, ko so se cene plemenitih kovin znižale. Tukaj je, kako so se obnesli nekateri najslabši izvajalci od poldneva EDT.

    Srčno rudarjenje (NYSE:CDE): manj za 13,5 %. Rudarstvo Hecla (NYSE: HL): manj za 9 %. Sibanye-Stillwater (NYSE:SBSW): manj za 10,2 %. Endeavour Silver (NYSE:EXK): manj za 8,5 %.

Zdi se, da je to le eden tistih slabih dni za zlato in srebro, toda tukaj je, kaj bi morali resnično narediti iz te kapljice.

Pa kaj

Ker plemenite kovine, zlasti zlato, veljajo za varno zatočišče pred gospodarskimi negotovostmi, so njihove cene še posebej občutljive na ekonomske podatke.

kako dolgo lahko skrajšate delnico

V četrtek je ministrstvo za trgovino poročalo o presenetljivi 0,7-odstotni rasti maloprodajne prodaje v avgustu v primerjavi s pričakovanji o upadu, kar kaže na močno razpoloženje potrošnikov kljub naraščajočim številom primerov koronavirusa z različico delta. Ker ameriška centralna banka Philadelphia poroča tudi o močni proizvodni dejavnosti in optimizmu med anketiranimi podjetji glede prihodnjih šestih mesecev, trg verjame, da bi lahko Federal Reserve zvišala obrestne mere prej, kot je bilo pričakovano. To je danes dvignilo ameriški dolar in povzročilo padec cen zlata in srebra, saj so njihove cene in vrednost dolarja v obratnem razmerju.

Promptna cena zlata se je po podatkih Kitca povzpela za več kot 2 % na skoraj pettedensko najnižje vrednosti, medtem ko je promptna cena srebra padla za 4,5 % na večmesečno najnižjo vrednost. To je sprožilo razprodajo delnic rudarstva zlata in srebra, saj vsak padec cen kovin škoduje dobičkonosnosti in denarnim tokovom.Zaskrbljena oseba, ki šokantno strmi v zaslon svojega računalnika.

Vir slike: Getty Images.

ko prodaš delnico, kdo jo kupi

Najbolj so potonile delnice Coeur Mininga zaradi mešanice zlata in srebra rudarja. Čeprav je Coeur v prvi vrsti pridobival zlato, je leta 2020 pridobil 25 % prodaje iz srebra in agresivno porabi za svoj rudnik Silvertip v Kanadi, da bi začel komercialno proizvodnjo do leta 2023. Cilj Coeurja je, da bo prosti denarni tok pozitiven leta 2023, vendar je ta cilj videti bolj dosegljiv. v okolju z visokimi cenami zlata in srebra.

Endeavour Silver in Hecla Mining sta delnici za pridobivanje srebra, ki se uporablja izključno za pridobivanje srebra, zato ju je danes uničil padec cen srebra. Vzdrževalni stroški podjetja Endeavour Silver so v zadnjih četrtletjih vztrajno naraščali in kljub naraščajočim cenam srebra zmanjšali marže. Obeti rudarja niso videti preveliki, če bodo cene srebra še naprej padale.Hecla Mining pa je bil letos na trdnih temeljih z vidika operativne uspešnosti. Izplača tudi dividende, vendar so vlagatelji previdni, da bi zaslužili manjše dividende, če cene srebra padejo, glede na nedavno uvedeno politiko variabilnih dividend Hecla.

Sibanye-Stillwater je po drugi strani edinstvena igra na kovine iz skupine zlata in platine. Tudi cena platine je danes padla, vendar že nekaj tednov strmo pada, predvsem zaradi stalnega svetovnega pomanjkanja polprevodniških čipov, ki je uničilo svetovno proizvodnjo avtomobilov. Kovine platinske skupine se pogosto uporabljajo v katalizatorjih za nadzor izpušnih plinov v avtomobilih.

najvarnejši kraj za denar v depresiji

Zanimivo pa je, da je Sibanye-Stillwater danes objavila posel, ki bi lahko vzbudil zanimanje vlagateljev: kupuje 50-odstotni delež v litijevem projektu v Nevadi, kar je njegova tretja taka naložba v kovine baterij. Zaradi uporabe litija v baterijah električnih vozil je a vroča kovina s potencialno eksplozivnimi obeti za rast .

Kaj pa zdaj

Vlaganje v plemenite kovine ni za tiste s šibkim srcem, glede na to, kako spremenljive so lahko cene kovin. Danes je bil za vlagatelje en tak naporen dan. Ampak, če lahko prenesete nestanovitnost, poglejte dlje od kratkoročnih nihanj cen delnic, kot skrbno izbrane zaloge zlata in srebra, ko so bile kupljene poceni , se lahko izkaže za odlične dolgoročne naložbe.^