Vlaganje

Zakaj GM še vedno dolguje davkoplačevalcem

Sedež GM v Detroitu. Fotografija: General Motors.

'Kdaj nam bo GM končno poplačal?'

To je vprašanje, ki ga veliko slišim od bralcev, ki so zaskrbljeni zaradi učinkov reševanja GM -a leta 2009.

Mnogi so presenečeni, ko to slišijo General Motors (NYSE: GM)že ima je vrnila posojila za reševanje vlade ZDA.

GM je v celoti izpolnil pogoje dogovorov, ki jih je sklenil z zakladništvom ZDA leta 2009. GM -u ni ostalo ničesar za početi. Vendar to ne pomeni, da so bili davkoplačevalci vrnjeni.Pravzaprav niso - in morda ne bodo nikoli v celoti plačani. Evo zakaj.

GM je naredil svoj delež, vendar so davkoplačevalci še vedno v luknji
GM je v okviru svojega 'reševanja' od vlade ZDA prejel skupaj 49,5 milijarde USD. Ta denar je financiral GM-ov hitri stečaj in omogočil podjetju, da je stopil na noge, ko je sredi leta 2009 zapustil stečaj.

To 49,5 milijarde dolarjev je bilo posojilo, GM pa se je pod pogoji tega posojila strinjal, da ga bo vrnil z mešanico denarja in zalog v „novem GM -u“, ki je nastal med stečajnim postopkom in ga takrat dal vladi. čas.GM je upošteval te pogoje. Dejansko je podjetje dolgove poplačalo leta pred rokom. Toda kot boste videli čez minuto, obstaja težava: cena delnic GM ni dovolj visoka, da bi poplačala celotnih 49,5 milijard dolarjev.

To pomeni, da bo ameriško zakladništvo, ki je v postopku razprodaje preostalih delnic GM, prišlo do pomanjkanja, ko bodo vse te prodaje zaključene. Kako kratko? Beri naprej.

Razčlenitev dosedanjih odplačil GM
Od teh 49,5 milijard dolarjev, ki jih je posodilo GM -u, je ameriško ministrstvo doslej izterjalo približno 35,4 milijarde dolarjev. Tako se pokvari:

  • GM je vrnil 6,7 milijarde dolarjev v gotovini, zadnja je bila plačana aprila 2010. Takrat je takratni izvršni direktor Ed Whitacre v televizijskih oglasih izjavil, da je bil dolg GM 'v celoti poplačan'. (Stavim, da si zdaj želi, da tega ni rekel.)
  • 13 milijard dolarjev prek IPO družbe GM, leta 2010. GM dejansko ni dobil denarja od lastne IPO - to je bilo storjeno predvsem zato, da bi vladi omogočili razprodajo dela svojih posesti. Ministrstvo za finance je v IPO prodalo približno 45% svojih skupnih zalog GM.
  • ZDA so prejele še 2,1 milijarde dolarjev, ko je GM konec leta 2010 od zakladnice odkupil nekaj prednostnih delnic.
  • ZDA so dobile še 5,5 milijarde dolarjev, ko je GM lani decembra od zakladnice odkupil 200 milijonov delnic svojih delnic. Takrat sta se GM in zakladništvo dogovorila, da bo zakladnica svoje preostale deleže prodajala postopoma na odprtem trgu.
  • Zakladnica je od prodaje delnic GM na odprtem trgu od začetka leta 2013 prejela približno 8,1 milijarde dolarjev.

Tako ostaja približno 14,1 milijarde dolarjev od 49,5 milijard dolarjev posojila še vedno neplačanih, ministrstvo za finance pa ima za prodajo približno 113 milijonov delnic GM.

Za izenačitev bi morala zakladnica za preostale delnice dobiti približno 125 dolarjev na delnico. Toda z delnicami GM se trenutno trguje okoli 36 dolarjev. Po trenutnih cenah je zaloga zakladnice vredna nekaj več kot 4 milijarde dolarjev.

Vidite problem.

Ko bo vse povedano, bomo imeli okoli 10 milijard dolarjev
Razen če se cena delnic GM nenadoma močno dvigne, bo državna blagajna verjetno prodala za približno 10 milijard dolarjev, ko bo prodala preostale delnice GM.

Kaj se potem zgodi?

Pravno gledano se nič ne sme zgoditi. Kot sem rekel, je GM že izpolnil pogoje dogovora.

Zdaj bi lahko trdili, da bi imel GM moralno obveznost, da davkoplačevalce poravna. GM ima pri roki veliko denarja kot rezervo Naslednji velika recesija.

Seveda moram kot vlagatelj poudariti, da je veliko zbiranje denarja pametna poteza novega poslovodstva GM. Prenos velikega dela vladi v resnici ni preudarna ideja z vidika ohranjanja močnih financ GM.

Po drugi strani bi lahko trdili, da je posel dogovor, GM pa je dočakal svoj konec. Lahko bi tudi trdili, da je 'naložba' 10 milijard ameriških dolarjev ameriške vlade prinesla dober donos na druge načine, saj je prihranila več deset tisoč ameriških delovnih mest, ameriško gospodarstvo pa je bolje, ko so GM in njegovi tekmeci iz Detroita zdravi in ​​dobičkonosni.

Kaj misliš? Ali je GM dolžan tukaj nekaj narediti? Pomaknite se navzdol, da pustite komentar in mi sporočite.^