Vlaganje

Zakaj Ford vlaga 500 milijonov dolarjev v zagon električnih tovornjakov Rivian

V potezi z velikimi posledicami se Rivian Automotive LLC združuje Ford Motor Company (NYSE: F). Začetnik električnih vozil s sedežem v Michiganu je dejal, da bo Ford vložil 500 milijonov dolarjev, pri čemer bo prevzel manjšinski delež, obe podjetji pa bosta združili moči pri razvoju novega električnega Forda.

To je zadnji udar za Rivian, ki je bil februarja dodan Amazon.com svojemu seznamu vlagateljev, potem ko je razkril svojo prihajajoči električni tovornjak in terenec do širokega priznanja.

To je tudi pametna strateška poteza za vodjo tovornjakov Ford. Tukaj je tisto, kar vemo.

Izvršni direktor družbe Rivian RJ Scaringe in izvršni predsednik Forda Bill Ford sta skupaj prikazana v objektu Rivian

Zagon električnih tovornjakov Rivian ima novega prijatelja: Ford Motor Company. Vir slike: Ford Motor Company.

Naložba v višini 500 milijonov dolarjev, Ford iz Rivije-in še kaj

Dogovor med Rivianom in Fordom ima tri ključne določbe:  1. Ob odobritvi regulatorja bo Ford v zameno za neobvladujoči delež vložil 500 milijonov dolarjev v Rivian.
  2. Ford bo razvil novo električno vozilo, ki bo temeljilo na platformi 'skateboard' Riviana.
  3. Fordov izvršni direktor Joe Hinrichs, ki je (med drugim) zelo cenjen strokovnjak za avtomobilsko proizvodnjo, se bo pridružil upravnemu odboru Riviana.

Izvršni direktor družbe Rivian RJ Scaringe je dejal, da je zaveza izvršnega predsednika Forda Bill Ford trajnosti ključni dejavnik pri odločitvi Riviana za partnerstvo z Blue Oval.

'Ford se že dolgo zavzema za trajnost, Bill Ford pa je bil eden prvih zagovornikov v industriji,' je dejal Scaringe. 'Navdušeni smo nad uporabo naše tehnologije za več električnih vozil na cesti.'

Fordov izvršni direktor Jim Hackett je dejal, da bo Rivian prinesel 'svež pristop' Fordovim prizadevanjem za električna vozila in da bo imel Rivian koristi od Fordovega strokovnega znanja o proizvodnji in dobaviteljske mreže.Kdo je Rivian?

Rivian s sedežem v Plymouthu v Michiganu je razvil inovativno platformo za električna vozila, ki združuje baterije, vzmetenje in motorje v eno enoto. Družba je pokazala dva vozila, ki jih namerava zgraditi na platformi, ki jo imenuje 'rolka': vrhunski električni tovornjak in tesno povezan SUV.

Rivian R1T, eleganten, futurističen videz električni tovornjak polne velikosti

Pickup R1T je eden od dveh modelov, za katere Rivian upa, da bodo v proizvodnji do konca leta 2020. Vir slike: Rivian Automotive LLC.

Vsaj v obliki koncepta sta oba Riviana impresivna modela. Oba imata štiri elektromotorje, po enega na vsakem kolesu, za optimizacijo terenskih zmogljivosti (in nenazadnje tudi cestnega pospeševanja), skupaj z robustnimi vzmetenji in inovativnimi, kupcem prijaznimi funkcijami.

Rivian namerava oba vozila proizvesti do konca leta 2020 v tovarni, ki jo ima v lasti v Illinoisu.

Zakaj se je Ford tako dogovoril

Ford je dejal, da namerava za novo paleto električnih vozil porabiti 11 milijard dolarjev. Doslej je potrdil dva: visokozmogljivega športnega terenca, navdihnjenega z Mustangom, ki bo na voljo prihodnje leto; in različico pickupa F-150 brez emisij.

Poleg teh dveh izdelkov bo dodano še Fordovo vozilo iz Rivije, je dejal Ford. (Drugače povedano: električni F-150 bo ne biti prenovljeni Rivian.)

Zakaj Ford to počne? Na prvi pogled lahko vidim tri dobre razloge:

  1. Kot je dejal Hackett, je to Fordov način, da v svoja prizadevanja za električna vozila vnese nekaj svežega razmišljanja.
  2. Ford ščiti svojega najpomembnejšega vodilnega tovornjaka tako, da potencialnega tekmeca spremeni v partnerja.
  3. Ford se preventivno odziva na o katerem se veliko govori (vendar še ni viden) Tesla pickup, tako da je jasno povedal, da se bo agresivno premikal, da bi zagovarjal vodilni položaj na trgu.

Ključno si je zapomniti, da so pickupi ogromno pomembno za Forda. Serija F je leta 2018 ustvarila približno četrtino Fordovih prihodkov in verjetno precej več kot četrtino dobička. Čeprav Rivianjev prevzem verjetno ne bi bil grožnja s prodajo na množičnem trgu, je imel potencial da bi Fordov trud izgledal korak (ali več korakov) zadaj. Ford je s partnerjem Rivian preventivno preoblikoval to razpravo.

Rivian

Ford bo zgradil nov model z uporabo riviške platforme za rolkanje. Vir slike: Rivian Automotive LLC.

Rezultat: To je dobra poteza za obe strani

Rivian je mlado podjetje, ki pa še nima veliko za pokazati. Toda Scaringe in njegova ekipa sta doslej navdušila, oblikovala privlačne izdelke in gradila odnose s partnerji na tehnološkem in avtomobilskem področju. Zlasti dodajanje Hinrichsa v Rivianino tablo je državni udar: med drugim kaže, da je Scaringe odločen, da se bo učil (in se izognil) Teslinim rednim obiskom tistega, kar izvršni direktor Elon Musk imenuje 'proizvodni pekel'.

Medtem ko bo Ford s sedežem v Riviji verjetno zanimiv izdelek, to verjetno ni bistvo tega dogovora za Blue Oval. Mislim, da bi lahko Ford z združitvijo moči z impresivnim podjetjem v zgodnji fazi, ki bi lahko sčasoma postal tekmec, zahteval svoj državni udar.

Na kratko: obe podjetji imata veliko potenciala. Bomo videli kam bo šlo.^