Vlaganje

Zakaj je delnica Fifth Third v zadnjem tednu padla za več kot 20 %.

Fifth Third Bancorp (NASDAQ:FITB)se je v zadnjih nekaj tednih boril na različnih frontah.

Kot skoraj vsako drugo podjetje, ki trenutno deluje, se tudi to spopada z negativnimi finančnimi vplivi pandemije COVID-19.

države, kjer je rekreacijski plevel zakonit 2020

Poleg tega ga je prizadela tudi ameriška centralna banka Federal Reserve, ki je znižala osnovno obrestno mero na razpon od 0% do 0,25%. Nižje obrestne mere zmanjšujejo donos, ki ga banke zaslužijo s posojili, s čimer se zmanjša njihova dobičkonosnost. Obrestne mere od 0% do 0,25% očitno drastično zmanjšajo marže dobička. To pa je povzročilo, da so vlagatelji ta teden razprodali bančne delnice, kot je pojasnil moj neumni kolega Joe Tenebruso. Firth Third je večino svojih prihodkov, 1,2 milijarde dolarjev v četrtem četrtletju, ustvaril v čistih obrestnih prihodkih. Njena neto obrestna marža, ki je razlika med tem, kar banka zasluži z obrestmi od posojil, in tem, kar izplačuje strankam, je 3,27. Ta marža se bo verjetno zmanjšala zaradi ukrepov Fed.

Poleg teh dveh močnih ovir je Fifth Third 9. marca prizadel tožbo Urada za finančno zaščito potrošnikov (CFPB) zaradi domnevnih nezakonitih ravnanj. Firth Third obtožbe zanika in obljublja, da se bo boril proti tožbi.

Vse to pomeni težke čase za Fifth Third, saj je delnica v zadnjih petih dneh med trgovanjem v torek padla za približno 27 %, od leta do danes pa za 54 %.Čedak, ki leži na številnih dolarskih bankovcih

Vir slike: Getty Images.

obtožbe CFPB

Tožba CFPB trdi, da je Fifth Third na ime strank odprl račune za depozite in kreditne kartice ter prenesel sredstva z obstoječih računov na nove, nepooblaščene račune. Prav tako CFPB pravi, da je Fifth Third brez njihove privolitve vključeval stranke v storitve spletnega bančništva, kršil različna druga pravila CFPB in kršil Zakon o resnici o posojilih in Zakon o resnici o varčevanju.

Tožba pravi, da je podjetje uporabilo strategijo 'navzkrižne prodaje' za povečanje izdelkov in storitev, ki jih je nudilo strankam, in uvedlo spodbujevalni program za nagrajevanje prodaje novih izdelkov. Poleg tega CFPB trdi, da Fifth Third ni sprejela zadostnih ukrepov za odkrivanje in zaustavitev tega ravnanja. Ta dejanja so se zgodila vsaj do leta 2016, trdi CFPB.„Razumni prodajni cilji in spodbude za uspešnost same po sebi niso škodljive. Toda če se takšni programi ne izvajajo skrbno in pravilno ter ne spremljajo, kot navaja predsedstvo, lahko ustvarijo spodbude za zaposlene, da se vpletejo v neprimerno ravnanje, da bi dosegli cilje ali zaslužili dodatno odškodnino,« pravijo uradniki CFPB.

CFPB toži za odredbo za ustavitev ravnanja, odškodnino za prizadete potrošnike in civilno denarno kazen. Pritožba ne trdi, da je Peti tretji kršil zakon.

Zanikanje petega tretjega

Fifth Third je 9. marca objavil izjavo, v kateri zavrača obtožbe CFPB.

„Fifth Third Bank spoštuje in ceni pomembno vlogo, ki jo ima CFPB pri zaščiti potrošnikov, vendar meni, da je civilna tožba, vložena danes, nepotrebna in neupravičena. Banka se bo odločno branila in je prepričana v izid,« je dejala Susan Zaunbrecher, glavna pravna direktorica v Fifth Third Bank.

Zaunbrecher je dejal, da kompenzacija in struktura spodbud za zaposlene v podjetju ne nagrajuje zaposlenih za odpiranje nepooblaščenih računov. Povedala je, da se sistem spodbudnih nadomestil osredotoča na kakovost računa. 'Pravzaprav od zaposlenih zahteva povračilo za račune, ki so neuporabljeni ali zaprti kmalu po odprtju.'

koliko stane ogledalo iz lululemona

Nadalje je dejala, da ima podjetje vzpostavljene kontrole za preprečevanje in odkrivanje nepooblaščenih odprtij računov.

Zaunbrecher je dodal, da je banka v celoti sodelovala pri preiskavi CFPB in posredovala skoraj pol milijarde podatkov v obrambo svojih dejanj. Povedala je, da CFPB ni obvestil banke o nobenih nepooblaščenih računih, razen o manj kot 1100 računih, ki jih je Fifth Third sama identificirala od 10 milijonov računov, odprtih med letoma 2010 in 2016.

„Ti računi so vključevali manj kot 30.000 USD neustreznih stroškov strank, ki so bili na koncu opuščeni ali povrnjeni strankam pred leti. Čeprav je celo en nepooblaščen račun preveč, smo sprejeli ustrezne in odločne ukrepe za reševanje vsake situacije,« je dejal Zaunbrecher. „Banka je prepričana, da je s svojimi strankami ravnala pošteno. Ko zvezno sodišče preuči dokaze, verjamemo, da se bo strinjalo s Fifth Third, da je to omejen in zgodovinski dogodek. Banka si bo prizadevala za predčasno sojenje.'

Kaj zdaj?

Fifth Third je v zadnjem letu dobro omilil vpliv nižjih obrestnih mer, tako da je znižal obrestno mero na 1 % pod takratno obrestno mero skladov Fed, da bi zmanjšal svojo odvisnost od prihodkov od obresti in se osredotočil na rast vlog. Delal je tudi na znižanju stroškov.

Težak čas je za banke, a Fifth Third je morda bolje pozicioniran kot večina. Vendar tožba dodaja dodaten element negotovosti. Čeprav je zaradi razprodaje banka trenutno res poceni naložba, zdaj ni pravi čas za skok v bančne delnice.^