Vlaganje

Zakaj bi moral ExxonMobilov premik na čisto energijo vzbuditi zanimanje vlagateljev ESG

Pobiralci dividend in fanatiki nizke vrednosti obožujejo ExxonMobil (NYSE:XOM), ki že generacije skrbijo za varnost vlagateljev. Vendar pa današnji vlagatelji, ki se ukvarjajo s trajnostjo, morda ne bodo preveč navdušeni nad Exxonovim dosežkom glede na njegovo osupljivo proizvodnjo ogljika v zadnjih desetletjih. Kljub temu bi morda skeptiki morali ExxonMobilu ponovno pogledati leta 2021. Podjetje sprejema pomembne otroške korake za spremembe – če ne spremeni.

Karirana preteklost

Povsem razumljivo je, če sodobni vlagatelji – in širša javnost – ExxonMobilu ne zaupajo. Glede na tožbo generalnega državnega tožilca Minnesote Keitha Ellisona je interni dokument podjetja iz leta 1979 priznal, da bo 'sedanji trend porabe fosilnih goriv povzročil dramatične učinke pred letom 2050.' Kot Ellisonov primer temeljito dokumentira, je Exxon že desetletja vedel, da so podnebne spremembe resnične in nevarne, medtem ko je grožnjo javno omalovaževal.

Čeprav od Exxona še nismo videli popolnega opravičila, morda dejanja lahko govorijo več kot besede. Zlasti podjetje stopi v prostor čiste energije – čeprav je to najverjetneje v interesu lastnih prihodnjih finančnih dobičkov.

Inženir stoji pred rafinerijo nafte

Vir slike: Getty Images.

Usklajevanje s ciljem nič

Kritikom tega morda ne bo všeč, toda ExxonMobil je naredil velik napredek pri zmanjševanju svojega ogljičnega odtisa – še preden je Bidenova administracija izrazila namero, da bo do leta 2050 dosegla nacionalne neto nične emisije ogljika.Na primer, od leta 2000 je ExxonMobil zmanjšal svoje lastne emisije metana za 15 % in odstranil (ali se vsaj izognil iz poslovanja) okoli 520 milijonov ton emisij toplogrednih plinov.

To je šele začetek za ExxonMobil. Podružnica podjetja Imperial Oil Ltd. v večinski lasti namerava predelati rastlinsko olje v obnovljivo dizelsko gorivo v svoji rafineriji Strathcona v Edmontonu v Kanadi.

V tem ambicioznem projektu čistejše energije naj bi Imperial proizvedel približno 20.000 sodčkov obnovljivega dizla na dan, kar bi lahko zmanjšalo emisije v kanadskem prometnem sektorju za približno 3 milijone metričnih ton na leto. Projekt naj bi ustvaril tudi okoli 600 neposrednih gradbenih delovnih mest – lep bonus za lokalno gospodarstvo.Igranje dohitevanja

Seveda projekt Imperial še vedno povzroča onesnaževanje; na tej točki gre bolj za zmanjšanje kot za odpravo, na žalost. Kot nenadoma bolj pozoren dobavitelj energije mora ExxonMobil še vedno igrati dohitevanje, zlasti v zvezi s sovrstniki podjetja v tujini:

    Royal Dutch Shell (NYSE:RDS.A)(NYSE:RDS.B)se je zavezala, da bo zmanjšala proizvodnjo nafte za 1–2 % na leto. BP (NYSE:BP)načrtuje 20-kratno povečanje proizvodnje obnovljive energije, medtem ko do leta 2030 zmanjša proizvodnjo nafte za 40 %. TotalEnergies (NYSE: TTE)se pripravlja na sprejetje „60-odstotnega ali več zmanjšanja povprečne intenzivnosti ogljika energentov, ki jih po vsem svetu uporabljajo kupci Total do leta 2050, z vmesnimi koraki 15 % do leta 2030 in 35 % do leta 2040.“

ExxonMobil je največje ameriško energetsko podjetje in druga domača podjetja bodo verjetno sledila njegovemu zgledu. Zato bi moral Exxon narediti prvi korak in postaviti posebne, ambiciozne cilje pri zmanjšanju proizvodnje fosilnih goriv, ​​ki presega tisto, za kar si prizadeva Bidenova administracija.

Ambicija, če ne skes

ExxonMobil se ne odkupuje ravno za grehe preteklosti, ampak podjetje vsaj daje (nekaj) svojega denarja tja, kjer so njegova pregovorna usta.

Nov poslovni segment, ExxonMobil Low Carbon Solutions, je zasnovan za komercializacijo portfelja nizkoogljičnih tehnologij podjetja. To je del Exxonovih načrtov, da do leta 2025 vloži 3 milijarde dolarjev v energetske rešitve z 'nižjimi emisijami' - torej ne nujno brez emisij.

Z nizkoogljičnimi rešitvami ExxonMobil ocenjuje naložbene priložnosti v zajemanje in shranjevanje ogljika (CCS), kar vključuje zajemanje emisij ogljikovega dioksida in njihovo ponovno uporabo ali shranjevanje, tako da ne pridejo v ozračje. Tej vključujejo:

  • V Singapurju koncept vozlišča CCS za zajemanje, transport in trajno shranjevanje CO2, ki nastane z industrijsko dejavnostjo v azijsko-pacifiški regiji
  • Na Nizozemskem projekt zbiranja emisij CO2 iz industrijskih virov in transporta po cevovodih do izčrpanih plinskih polj Severnega morja
  • Priložnosti za dodajanje dodatnih zmogljivosti za zajemanje v regiji Katar, kjer ima ExxonMobil že več obstoječih skupnih podjetij s Qatar Petroleum
  • Več projektov CCS vzdolž zalivske obale ZDA, vključno s konceptom vozlišča CCS v jugovzhodnem Teksasu

Ti in/ali drugi projekti, ki se obravnavajo, bi dopolnjevali trenutno zmogljivost zajemanja ogljika ExxonMobil v ZDA, Avstraliji in Katarju, ki skupaj znaša približno 9 milijonov metričnih ton na leto. Kolikor je vredno, je to enakovredno sajenju 150 milijonov dreves vsako leto.

Kljub obilici ESG prijaznih besed v spletni kopiji ExxonMobila je razumljivo, če so vlagatelji skeptični. Vendar ni treba odpustiti Exxonove pretekle zlorabe, da bi cenili njegov prehod na politiko emisij, ki je bolj usmerjena v prihodnost.

ExxonMobil lahko gledamo vsaj kot dostojno vrednost in zato s tega vidika kot sprejemljivo naložbo. Razmerje med ceno in prodajo v zadnjih 12 mesecih podjetja 1,10 zagotovo ni sporno, čeprav ni ugodno v primerjavi s tistimi bolj ambicioznejših karbonskih zapiralnikov, kot je Royal Dutch Shell pri 0,77, BP pri 0,43 ali Total pri 0,86 .

Ali se zdaj počutite udobno pri vlaganju v delnice ExxonMobil, je tako osebna kot finančna odločitev. Kakorkoli že, Exxonov preobrat – postopen in nepopoln, četudi je – je vsaj novo, bolj prijetno poglavje njegove zgodbe.^