Vlaganje

Zakaj so kriptovalute danes padle

Kaj se je zgodilo

Teden se bliža koncu, kriptovalute pa spet padajo. Evo, kako izgledajo cene za tri največja imena v kriptovalutah od 9.50 zjutraj:

    Bitcoin (KRIPTO:BTC)se je v zadnjih 24 urah zmanjšala za 2,3 %, kažejo podatki Coindeska. Dogecoin (KRIPTO:DOGE)je izpadla še bolj -- 3,5 %.
  • in Ethereum (KRIPTO:ETH)najbolj padel, in sicer za 5 %.
Umetnik

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

Še enkrat se zdi, da je kriva vladna ureditev. Coindeskov glavni članek danes zjutraj razpravlja o novem poročilu Evropskega urada za vrednostne papirje in trge (evropskega partnerja SEC), v katerem ESMA kritizira 'visoče' okoljske stroške rudarjenja kriptovalut, pa tudi nevarnosti, ki jih predstavljajo 'zelo nestanovitne' cene kriptovalut, in „daljša obdobja tveganja za institucionalne in male vlagatelje“, ki so posledica tega.

Kot poroča Coindesk, Evropska unija dela na množici 'vseobsegajočih predpisov o kriptovalutah, novih pravil proti pranju denarja (AML) in zahtev glede davčnega poročanja za ponudnike storitev virtualnega premoženja in vlagatelje.' Medtem ko zakonodaja ohranja svoje 'najstrožje' omejitve za stabilne coine (ki so vezani na vrednost druge valute, kot je ameriški dolar), Coindesk pravi, da bo zakonodaja, ko bo sprejeta, 'pometena' po obsegu in bo urejala kriptovalute. trgih v vseh 27 državah članicah EU.

Kaj pa zdaj

Regulacija tudi ne prihaja samo v EU. Danes v ločenem zapisu Cointelegraph.com poroča, da 'Rusija ureja rudarjenje kriptovalut.' Toda glede na to, za kar verjamem, da bo v naslednjih tednih in mesecih morda stalna tema v kriptovalutih, to ni povsem slaba novica.Rudarjenje kriptovalut je 'vrsta podjetniške dejavnosti,' pravi predsednik odbora ruske državne dume za finančne trge Anatolij Aksakov, in 'očitno ga je treba vključiti v državni register, da ga uredimo kot vrsto podjetništva pod ustreznim kodeksom, in uvesti ustrezno obdavčitev.“ Pri tem je Aksakov ponovil čustva, ki jih je izrazila ruska soseda na zahodu, kjer je ukrajinski minister za digitalno transformacijo Mihail Fedorov včeraj izrazil upanje, da bo ukrajinska ureditev kriptovalut povzročila, da bodo 'podjetniki plačali davke v proračun, vendar bodo zaščititi država.'

In tako, na kratko, vidim, kako se regulacija kriptovalut sčasoma izvaja. Vlade bodo regulirale industrijo kriptovalut, ja. To bodo tudi obdavčili. Toda ko bodo to storili, bodo postali odvisni od davčnih prihodkov, ki jih ustvari kriptovaluta, in si bodo zato prizadevali institucionalizirati kriptovaluto, da ne bi izgubili tega toka prihodkov.

Medtem ko vlagateljem v kriptovalute ideja o vladni ureditvi morda ne bo všeč, menim, da bo ta trend deloval v njihovo dobro.

^