Vlaganje

Zakaj so kriptovalute danes padle kot kamen

Kaj se je zgodilo

Kriptovalute so v ponedeljek začele teden zelo težko, nekatere so padle za 10 % ali več. Na splošno poteka trgovanje z „tveganjem“, ko vlagatelji prodajajo tvegana sredstva, da bi pridobili bolj stabilna sredstva, in to ponavadi nesorazmerno škodi kriptovalutam. Obstaja tudi nekaj strahu, da se finančni trgi soočajo z grozečo krizo, in če bi to kralo vrednosti sredstev, vključno s kriptovalutami, bi lahko trgovci panično prodajali ali bili prisiljeni prodajati zaradi klicev k kritju, kar bi povzročilo kaskadni vpliv na trg.

Od 10.30 EDT, Bitcoin (KRIPTO:BTC)se je v zadnjih 24 urah zmanjšalo za 7,6 %, Ethereum (KRIPTO:ETH)se zmanjša za 8,9 % Solarij (KRIPTO:SOL)se je zmanjšala za 10,5 % in Cardano (KRIPTO:NE)je nižja za 8,6 %. Manjša kripto sredstva so še dodatno upadla, zato je padec v kripto industriji zelo razširjen.

Oseba, ki poka balon z bitcoini na njem.

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

Delniški trg se je v ponedeljek zjutraj močno znižal, saj vlagatelji tehtajo tveganje, s katerim se soočajo vrednosti sredstev. Podjetje, ki se imenuje China Evergrande Group, razvijalec nepremičnin, naj bi ta teden zamudilo plačila obresti na dolg, s 300 milijardami dolarjev obveznosti za podjetje pa bi lahko prišlo do kaskadnega vpliva na finančne trge.

Neplačilo velikega podjetja, kot je Evergrande, bi lahko povzročilo, da bi vlagatelji umaknili naložbe bodisi v dolg ali lastniški kapital v kitajske nepremičnine, kar bi lahko vplivalo na dolžniške in delniške trge v ZDA. Lehmanov trenutek« se zgodi: propad enega podjetja povzroči domino učinek na finančnih trgih, kar vpliva tako na vrednosti kot na likvidnost (ali razpoložljivost za hitro prodajo) finančnih sredstev. Takšne primerjave so na tej točki morda špekulacije, vendar so vlagatelji zagotovo nemirni, da so se ocene prehitro dvignile previsoko in bo kakšen dogodek kmalu povzročil zlom na trgih, zato veliki odzivi na novice, kot je Evergrande, ne presenečajo.Glede bolj kripto osredotočenosti, The New York Times je ta konec tedna poročal, da bi lahko Svet za nadzor finančne stabilnosti ocenil stabilne coine (ki so vezani na pravo valuto, kot je ameriški dolar) za sistemsko tvegane. To bi jih podvrglo regulaciji, kar bi lahko dramatično vplivalo na trg stabilnih kovancev.

Kaj pa zdaj

Dejstvo za kriptovalute je, da danes trgujejo s sredstvi za vlagatelje in ne z uporabnimi produkti. In to pomeni, da se bomo ob padcu trga verjetno znižali tudi cene kriptovalut. Točno to vidimo danes.

Ne vemo, ali bo prišlo do kakšnega okrevanja cen kriptovalut. Če je na obzorju res kakšna finančna kriza, me skrbi, da bodo stabilna sredstva, kot je ameriški dolar, varno zatočišče, ne pa kriptovalute, ki še vedno nimajo veliko uporabnosti.Prav tako ne vemo, kako se bo kripto trg odzval v času krize. Ali bodo vlagatelji panično prodajali, kar bo nekaterim povzročilo pozive k marži in nadaljevali prodajo? Glede na volatilnost cen kriptovalut v zadnjem letu mislim, da bomo priča divjim nihanjem cen, če bodo finančni trgi ogroženi. Če je to res, to morda ni zadnji velik upad kriptovalut v tem letu .^