Vlaganje

Zakaj bi Costco lahko bil zguba v razcvetu e-trgovine

Leta, Costco (NASDAQ:COST)je trgoval z premijo v primerjavi s preostalim maloprodajnim sektorjem.

Skladiščni gigant se je izognil številnim izzivom, ki pestijo svoje običajne sovrstnike, saj model članstva podjetja zagotavlja zaklenjeno bazo strank in zanesljiv denarni tok, ki sega naravnost do konca. Hkrati njegov sloves za blago v razsutem stanju po najnižjih cenah še naprej privablja kupce v množicah in nenehno povečuje močno rast prodaje v isti trgovini. Nobena druga skladiščna veriga se ni približala ravni prodaje kot Costco, kar ji je dalo konkurenčno prednost v podsektorju.

Vendar pa je pandemija prinesla hitre spremembe v maloprodajnem sektorju. Poleg razcepa med nebistvenimi in nujnimi trgovci na drobno ter pritiska v kategorijah, kot so oblačila, se je e-trgovina razmahnila, saj kupci, ki so se skrivali na mestu ali preprosto neradi obiskujejo trgovino, zdaj nakupujejo prek spleta.

To je povzročilo porast e-trgovine s številnimi spletnimi maloprodajnimi kanali, ki poročajo o ravneh prometa na črni petek aprila. Adobe Indeks digitalnega gospodarstva je poročal, da se je prodaja domačega e-trgovine v aprilu v primerjavi z marcem povečala za 49 %, medtem ko je spletna trgovina z živili doživela še večji razcvet, ki je od marca do aprila poskočila za 110 %.

kako izračunati tehtano povprečno ceno kapitala

Pričakuje se, da se bodo vsaj nekateri od teh novih nakupovalnih vzorcev ohranili, tudi ko se trgovine ponovno odprejo in se gospodarstvo normalizira po začetnem vplivu pandemije. Za Costco to predstavlja priložnost in izziv.Parkirišče pred skladiščem Costco.

Vir slike: Costco.

Pozen začetek

Tako kot pri podobnih je tudi prodaja e-trgovine Costco v prvem in tretjem četrtletju narasla in se je povečala za 66 %. V zadnjih letih je veriga skladišč okrepila svojo platformo za e-trgovino in v sodelovanju z Instacartom ponudila dostavo živil v istem dnevu kupcem v bližini lokacij Costco in brezplačno dvodnevno dostavo nepokvarljivih izdelkov z najmanj 75 $ za širši pas. države.

Vendar pa se strategija Costco že dolgo osredotoča na to, da pripelje člane v svoje trgovine, namesto da bi jim bilo priročno nakupovati prek spleta. Za razliko od Walmart (NYSE:WMT)in Tarča (NYSE:TGT), Costco ne ponuja prevzema ob cestišču, podjetja, ki je med pandemijo doživelo razcvet za svoja tekmeca, Costco pa tudi nima nacionalnega odtisa teh dveh trgovcev na drobno, da bi olajšal dostavo isti dan v večji del države, zlasti na podeželju. Tako kot Walmart tudi Costco več kot polovico svojih prihodkov ustvari z živili, zato bo moralo podjetje tekmovati v spletni trgovini z živili, če bo to vodilo panogo. Glede na raziskavo, ki jo je izvedel Escalent, je 38 % vprašanih izjavilo, da bodo po pandemiji še naprej kupovali živila na enaki ali višji ravni.V nedavnem razpisu o zaslužku je finančni direktor Richard Galanti ponovno pojasnil, da je kljub močni rasti e-trgovine in nedavni pridobitvi Innovel Solutions za zagotavljanje dostave in namestitve v zadnjem kilometru še vedno v najboljšem interesu podjetja, da kupci pridejo v njegove trgovine. Galanti je rekel: 'Še vedno želimo, da vstopiš. Ko prideš, boš kupil več stvari.' Finančni direktor je tudi zmanjšal željo po vstopu v storitev »klikni in preberi«, saj je svoje trgovine uporabljal kot prevzemno mesto za spletne kupce, čeprav je ta metoda cenejša od dostave.

Upočasnitev rasti trgovine

Rast Costco je v preteklosti izhajala iz primerljive prodaje in odprtja novih trgovin, vendar se zdi, da Costco zdaj zavira nove trgovine. V prvih treh četrtletjih letošnjega leta je podjetje do zdaj letos dodalo le pet trgovin in v kratkem nima načrtovanih drugih odprtij, piše na svoji spletni strani.

Nasprotno pa je Costco v zadnjih petih letih dodal vsaj 20 novih trgovin.

Galanti je lani dejal, da bi se lahko rast novih trgovin v naslednjem desetletju skromno upočasnila, zato ni jasno, ali je letošnja šibka rast anomalija ali odraz nove strategije. Walmart je pred nekaj leti po letih vrtoglave rasti trgovin ustavil odpiranje novih trgovin, da bi vlagal v e-trgovino in izboljšave trgovin, kot je prevzem živil. Costco morda hodi po teh stopinjah.

donosnost s&p 500

Vlaganje v e-trgovino je pametna poteza za Costco, toda njegovi glavni konkurenti Walmart, Target in seveda Amazon , imajo pomembno prednost pred trgovcem na drobno v skladišču in so temu ustrezno prilagodili svoje poslovne modele. Costco nima nacionalnega odtisa, pa tudi prevzema ob cestišču, vodstvo pa še vedno vidi, da je privabljanje strank v trgovino ključ do uspeha. Trgovec v skladišču preprosto ni tako primeren za e-trgovino.

Pomanjkljivost podjetja Costco tukaj ne bi smela vznemirjati vlagateljev. Delnice so še vedno marsikaj všeč, vključno z njenim trdnim modelom članstva in zvestimi strankami, vendar se z delnicami še vedno trguje s precejšnjo premijo glede na Walmart in Target. Danes Costco dosega P/E 36, v primerjavi s 24 za Walmart in Target pri 19.

Costco mora še vedno zaslužiti to premijo. Vlagatelji bi morali paziti na sposobnost podjetja, da obdrži promet v svojih trgovinah, in spremljati, ali se bo razmah spletne trgovine z živili ohranil, ko se pogoji zaklepanja umirjajo.^