Vlaganje

Zakaj je Broadcom sanjska delnica upokojencev

Večina vlagateljev ve Broadcom 09.30 NASDAQ: AVGOkot samo tehnološko podjetje. Ker svojih polprevodnikov in infrastrukturne programske opreme ne prodaja neposredno potrošnikom, nekateri vlagatelji morda vedo malo o tej tehnološki zalogi. Vendar bi bilo glede na zgodovino donosnosti dividend dohodkovno usmerjenim vlagateljem dobro, da si jih podrobneje ogledajo.

Učenci uporabljajo prenosne računalnike in tablice v knjižnici.

Vir slike: Getty Images.

vzajemni skladi z najnižjim količnikom stroškov

Dividenda Broadcom

Dividenda Broadcom za njegove navadne delnice zdaj znaša 3,60 $ na delnico četrtletno ali 14,40 $ na leto. Po trenutni ceni to pomeni 3-odstotni denarni donos. Če pogledamo izplačilo v perspektivo, je to približno 2,3-kratnik povprečnega dividendnega donosa v višini 1,3 % za S&P 500 .

Podjetje je začelo izplačevati dividende leta 2010, ko so ga vlagatelji še poznali kot Avago Technologies. Do leta 2016 se je to izplačilo povečevalo vsako četrtletje. Nekaj ​​mesecev po tem, ko je Avago zaključil nakup podjetja Broadcom, Inc. (in prevzel njegovo ime), je podjetje prešlo na letna povečanja.

Ta povišanja izplačil bi lahko služila upokojencem, ki potrebujejo zaščito pred inflacijo in dodaten vir ponavljajočih se dohodkov. Upokojenci morajo upoštevati tudi velikost teh povečanj. Zadnje povečanje je znašalo 11 %: Broadcom je prej plačeval 13 $ na delnico letno.To zbledi v primerjavi s 23-odstotnim povečanjem v letu 2019 in 51-odstotnim dvigom v letu 2018, delničarji pa še ne vedo velikosti naslednjega povečanja izplačil. Kljub temu, če preteklost služi kot pokazatelj, bi lahko upokojenci, ki zdaj zaslužijo 3 %, zaslužili bistveno več do četrtega četrtletja, v času v letu, ko je Broadcom tradicionalno povišal dividende.

Zdi se, da bo Broadcom tudi vzdrževal izplačilo. V drugem fiskalnem četrtletju 2021 je dividenda stala podjetje nekaj manj kot 1,5 milijarde dolarjev. Dividenda je v tem četrtletju zahtevala približno 43 % svojih 3,4 milijarde dolarjev prostega denarnega toka. To razmerje je v proračunskem letu 2020 doseglo približno 47 %, kar pomeni, da je ohranilo svoje izplačilo vzdržno glede na prosto gotovino v zahtevnih pogojih.

Poleg tega Broadcom za razliko od mnogih delnic z dividendami še naprej zagotavlja rast cen delnic. V zadnjih 12 mesecih se je povečal za približno 50 % in od leta 2011 za več kot 1.100 %. Če se bo ta rast nadaljevala, bo olajšala začasno bolečino, ki jo lahko prinese nakup delnice po 43 razmerju med ceno in dobičkom (P/E) razmerje, večkratnik dobička v skladu z dolgoletnimi zgodovinskimi povprečji.AVGO grafikon

lahko narediš svojo voljo

AVGO podatki po YCharts

Zdravje Broadcomovega poslovanja

Vlagatelji se lahko tolažijo tudi s tem, da se Broadcom zna vrteti. Ker se je prodaja čipov upočasnila, se je obrnila na posel s programsko opremo, leta 2018 kupil CA Technologies in leta 2019 Symantecov posel za varnost podjetij, kar je Broadcomu vrnilo dvomestno rast prihodkov.

Njegova programska oprema strankam ponuja funkcionalnost, ki lahko izboljša upravljanje poslovanja in poveča učinkovitost. Medtem ko so se prihodki od infrastrukturne programske opreme v drugem četrtletju 2021 povečali za 4 %, so se v proračunskem letu 2020 povečali za 28 %.

Njen oddelek za polprevodniške rešitve se je v zadnjih četrtletjih vrnil. V drugem četrtletju so se prihodki od polprevodniških rešitev povečali za 20 % glede na raven pred letom, kar je znatno izboljšanje v primerjavi z 1-odstotnim upadom prihodkov za vse leto 2020 v primerjavi z ravnmi iz leta 2019. Broadcomova platforma Wi-Fi 6E je bila še posebej solidna. Ta usmerjevalnik prinaša večje hitrosti in manjšo zamudo, doseženo s povečanjem pasovne širine spektra. V razpisu o zaslužku za drugo četrtletje 2021 je izvršni direktor Hock Tan izjavil, da je bilo samo v drugem četrtletju odpremljenih več kot 50 milijonov pristanišč, kar je približno 30-odstotna medletna stopnja rasti.

Broadcom tudi še naprej veliko vlaga v spodbujanje svoje konkurenčne prednosti z raziskavami in razvojem. Za to je porabil nekaj manj kot 5 milijard dolarjev raziskave in razvoj (R&R) v proračunskem letu 2020, kar je tik nad 4,7 milijarde dolarjev, porabljenimi v letu 2019, in 3,8 milijarde dolarjev, dodeljenimi za raziskave in razvoj v letu 2018. Ta sredstva gredo za razvoj izdelkov, razvoj procesov in optimizacijo procesov. Podjetje zaposluje tudi inženirje, ki se nahajajo v bližini svojih primarnih strank. To sodelovanje pogosto spodbuja ideje za tako imenovane izdelke z dodano vrednostjo po meri.

Vendar pa, tako kot številna tehnološka podjetja, Broadcom ni želel ponuditi napotkov za prihodnje četrtletje. Za tretje četrtletje je Broadcom zagotovil napotke v višini 6,75 milijarde dolarjev predvidenih prihodkov. To bi pomenilo 16-odstotno povečanje prihodkov v primerjavi z letom, če bi projekcija ostala. Kljub temu bi dejstvo, da ni ponudil napovedi za fiskalno leto 2021, lahko kazalo na počasnost, ko ZDA in druge države izhajajo iz pandemije.

Za prihodek razmislite o Broadcomu

Broadcom svojim vlagateljem ponuja hitro rastoče dividende z visokim donosom. Dejansko se 3-odstotni denarni donos morda zdi skromen, če upoštevamo, da bi doseganje 50.000 $ denarnih donosov pomenilo lastnik več kot 1,6 milijona $ te delnice dividend.

Kljub temu bi lahko dolgoročni rezultati rasti Broadcoma ublažili zaskrbljenost glede pomanjkanja fiskalnih projekcij za leto 2021. Poleg tega bi se lahko njegov denarni donos in splošna donosnost sčasoma znatno povečala, če se bo njegova velika povišanja izplačil in rast cen delnic lahko nadaljevala.^