Vlaganje

Zakaj so odpuščanja in zaprtje podružnic pri Bank of America dobra stvar

Bank of America (NYSE: BAC)konec leta 2014 zaprla več podružnic kot katera koli druga banka in nedavno objavila, da namerava odpustiti več kot 200 zaposlenih iz enote za servisiranje posojil s sedežem v Norfolku. To je le zadnji krog odpuščanj v oddelku za servisiranje zapuščenih sredstev, ki je se je njegovo število zmanjšalo z približno 42.000 v letu 2012 na manj kot 16.000 trenutno.

Zdaj na prvi pogled morda odpuščanja in zmanjševanje fizičnega odtisa zvenijo kot podjetje, ki ima težave. Vendar verjamem, da je res ravno nasprotno.

Kakšna je zgodba z odpuščanji?
Očitno je vedno žalostno, ko so odpuščanja nujna, saj resnični ljudje izgubljajo resnične službe. Vendar pa je v primeru Bank of America to znak zdravja in ne slabosti v podjetju.

Oddelek, v katerem poteka zadnji krog odpuščanj, je bil ustanovljen leta 2011 z namenom pomoči imetnikom hipotek, ki jim grozi zasega ali neplačilo. Kot morda sumite, se je število zapadlih posojil od leta 2011 močno zmanjšalo, saj se gospodarstvo in stanovanjski trg krepita. Pravzaprav je Bank of America objavila, da je njeno število zapadlih posojil ena sedmina njegove najvišje ravni.Družba je dejala, da bo še naprej nudila pomoč posojilojemalcem, ki se spopadajo s hipotekami, a da je kadrovska raven v procesu vračanja na normalno raven.

Zakaj se podružnice zapirajo?
Na kratko, Bank of America zapira podružnice, ker ima preprosto več, kot potrebuje. S povečano tehnologijo, ki je potrošnikom na voljo prek programske opreme za mobilno bančništvo, ljudje manj potrebujejo obisk fizične bančne poslovalnice. Bank of America se je modro odločila, da lahko še vedno zagotavlja ustrezno storitev z manjšo fizično prisotnostjo.

Bank of America je bila najbolj agresivna banka v smislu zapiranja poslovalnic v letu 2014, saj je leta 2014 zaprla 148 od približno 5000 poslovalnic, potem ko je leta 2013 zaprla več kot 300. Na splošno se je fizična mreža poslovalnic banke zmanjšala z več kot 6.100 na približno 5000 od konca finančne krize.Za ponazoritev, kako lahko manj vej pomeni večjo učinkovitost, razmislite o primeru Banka interneta , ki nima fizičnih podružnic in deluje iz ene same pisarne. Banka dosega 19-odstotno donosnost lastniškega kapitala, 1,65-odstotno donosnost sredstev in 41,1-odstotno stopnjo učinkovitosti, kar je z lahkoto premagalo številke Bank of America 4,84%, 0,57% oziroma 50%.

Seveda ti dve podjetji nista primerjava med jabolki in jabolki in Bank of America nima želje, da bi kdaj popolnoma odpravila svojo mrežo poslovalnic, vendar kaže, koliko lahko stroški, povezani z vodenjem poslovalnic, požrejo dobičkonosnost banke.

Na pravi poti
Na kratko, čeprav zaprtja in odpuščanja zvenijo slabo, so res znak, da je Bank of America na pravi poti in da se je kakovost sredstev banke dramatično izboljšala.

Popolnoma pričakujem, da se bodo zaprtja nadaljevala še nekaj časa, zlasti ker se tehnologija mobilnega bančništva še naprej razvija in ker se fizični odtis banke zmanjšuje, bi morala njena učinkovitost (in s tem njena dobičkonosnost) rasti.^