Vlaganje

Zakaj so se delnice Apple danes zjutraj znižale

Kaj se je zgodilo

Delnice od Apple (NASDAQ: AAPL)delnice so padle za 1,5 % v opoldanskem trgovanju, EDT, v ponedeljek, in zdi se, da je zdrs povezan z nekaterimi novicami iz Evrope, ki so se pojavile konec prejšnjega tedna.

Pa kaj

Kot The Verge Evropska komisija, izvršna veja Evropske unije, je poročala v četrtek, da razmišlja, da bi vsi mobilni telefoni, ki se prodajajo v EU, uporabljali standardni napajalni kabel USB-C.

Takšna zahteva, če postane zakon (in bi lahko ne postane zakon) ne bi bilo veliko za podjetja, kot je npr abeceda (NASDAQ:GOOG) (NASDAQ:GOOGL)ki prodajajo telefone, ki že uporabljajo USB-C za polnjenje. Vendar bi to lahko predstavljalo velik problem za Apple, ki za polnjenje svojih iPhonov uporablja in prodaja lastniške kable Lightning.

Kot poudarja The Verge, »če želite karkoli priključiti na iPhone, naj bo to polnilnik, adapter ali dodatna oprema, morate iti prek Apple. In Apple izreže vsako od teh naprav.' Medtem ko se Apple ne pokvari natančno koliko zasluži s prodajo takšnih zunanjih naprav za svoje naprave, če ste že kdaj poskusili kupiti kabel Lightning na Amazon in moral uravnotežiti ceno s tveganjem, da bo kabel prenehal delovati predčasno – tako kot vaš zadnji – težko se je izogniti vtisu, da kabli Lightning zagotavljajo dober dohodek za Apple.

Vrsta napajalnih kablov naprave različnih vrst

Vir slike: Getty Images.Kaj pa zdaj

Ta nova zakonodaja EU bi torej lahko predstavljala težavo za Apple. Morda pa to ni tako velik problem, kot se zdi.

Apple bi lahko na primer načrtoval prihodnje iPhone za brezžično polnjenje, kot se govori, da načrtuje. Verge ugotavlja, da »bi bila vrata USB-C obvezna samo za naprave, ki se polnijo s kablom«.

Prav tako za Apple ne bi bila težava takoj, saj bodo proizvajalci 'sčasoma imeli 24 mesecev, da se uskladijo z novimi pravili', če postanejo zakon, pravi The Verge. Glede na dve polni leti za načrtovanje rešitve bo Apple verjetno preživel to zadrego.Pravzaprav ne bi pozabil na Apple, da bi limone spremenil v limonado in namesto tega razvil povsem nov posel s prodajo brezžičnih polnilnikov.^