Vlaganje

Zakaj so Amazonove delnice danes padle

Kaj se je zgodilo

Delnice Amazon (NASDAQ: AMZN)je v torek padla, potem ko so se obrestne mere zvišale, analitik pa je opozoril, da bi lahko naraščajoči stroški dela pritisnili na dobiček velikana e-trgovine.

Od 14:45 dalje EDT je ​​danes Amazonova delnica padla za 2,5%.

Pa kaj

Delnice rasti, kot je Amazon, se vrednotijo ​​na podlagi pričakovanih prihodnjih zaslužkov in denarnih tokov. Ko se obrestne mere povečajo, vlagatelji običajno diskontirajo svoje napovedi dobička po višji stopnji, da bi upoštevali večje donose, ki jih lahko zaslužijo z obveznicami in drugimi naložbami s fiksnim donosom. To pogosto vodi do tega, da vlagatelji dajo nižjo sedanjo vrednost delnicam rasti.

Ker je donos 10-letnih zakladnih obveznic v zadnjih dneh narastel nad 1,5 %, so se cene številnih rastočih delnic v naravi znižale.

najboljši letni čas za nakup delnic
Oseba kaže na delniški grafikon, ki se močno dvigne in nato pade.

Vir slike: Getty Images.Vlagatelji so tudi vedno bolj zaskrbljeni, da bo Amazonovo zaposlovanje v prihodnjih četrtletjih vplivalo na njegovo dobičkonosnost. 14. septembra je podjetje objavilo, da namerava zaposliti 125.000 ljudi za delo v svojih centrih za izpolnjevanje in transportnih dejavnostih. Delovna mesta bodo vključevala povprečno začetno plačilo nad 18 USD na uro, obsežne ugodnosti in bonuse za prijavo do 3000 USD na nekaterih lokacijah.

naj odplačam dolg ali investiram

V torek, Morgan Stanley analitik Brian Nowak je svojo napoved cene za delnice Amazona znižal s 4.300 na 4.100 dolarjev. Nowak je opozoril, da bi lahko naraščajoči stroški nadomestil za zaposlene v podjetju zmanjšali njegove poslovne prihodke za kar 16 % letos in 19 % v letu 2022. Tako pričakuje, da bo cena delnice ostala stagnirana, dokler se rast e-trgovine ne bo začela znova pospeševati naslednje leto po težke primerjave, povezane s koronavirusom, v tretjem in četrtem četrtletju.

Kaj pa zdaj

Čeprav je vsekakor možno, da bi Amazon lahko v prihodnjih četrtletjih dosegel slabe rezultate, bo vlagateljem verjetno najbolje, če sprejmejo dolgoročnejšo perspektivo. Zlasti Nowakov cilj znižane cene še vedno predstavlja potencialne dobičke za delničarje v višini približno 24 % od trenutne cene delnice blizu 3.300 $.Še pomembneje je, da pravilno ugotavlja, da bi Amazonove poteze za razširitev svoje delovne sile lahko omogočile, da okrepi svojo logistično mrežo, skrajša čas pošiljanja in pridobi delež na velikem trgu e-trgovine. Čeprav bi te naložbe v rast lahko zmanjšale kratkoročno dobičkonosnost Amazona, bodo sčasoma verjetno postale veliko bolj dragoceno podjetje.^