Vlaganje

Katere samoskladiščne REIT je zdaj najbolje kupiti?

Industrija samostojnega skladiščenja raste že kar nekaj časa in izjemno močan nepremičninski trg bi lahko pripomogel k pospešitvi tega trenda. Toda z več velikimi igralci v industriji, v katerega je najbolje vlagati? V tem Norec v živo video posnetek, posneto 2. feb. Sodelavec Fool.com Matt Frankel, CFP, odgovarja na vprašanje gledalcev o najboljših mestih za vlaganje v industrijo samoshranjevanja.

Matt Frankel: Fool in a Cornfield pravi: »Zdi se, da je trenutna kombinacija gostiteljev Fool Live prava ekipa za odgovor na to vprašanje. Upam, da ne boste razočarali. Ker je množična migracija ljudi v Združenih državah Amerike in je stanovanjski trg tako aktiven, sestavljam skupino skladov REIT. Misli o PSA, kar je Javna shramba 04.30 NYSE: PSA. Mislim, da misliš LSI, kar je Življenjska shramba (NYSE:LSI), in NSA, kar je National Storage Associates [Affiliates] (NYSE: NSA), verjamem, in vse, za katere mislite, da bi moral razmisliti.'

No, brez pretiranega komentiranja vsakega posebej bom rekel, da mi je trenutno na splošno všeč industrija samostojnega skladiščenja kot dolgoročni način vlaganja. Sem lastnik javnega skladišča. Trenutno niso moji najljubši v tem prostoru. V lasti sem jih že 10 let in imam majhen položaj, tako da je še vedno tam.

Industrija shranjevanja, razen nekaj velikih igralcev na vrhu, javnih shrambe, življenjskega skladišča, obstaja Dodaten prostor za shranjevanje (NYSE:EXR)je še ena -- razen tistih na vrhu, je to zelo razdrobljena industrija. Večina samoskladiščnih objektov v Ameriki je v lasti podjetij, ki imajo v lasti štiri manj enot. Tako kot operaterji mama-in-pop. To je zelo razdrobljena industrija. Še vedno je v precej zgodnjih fazah konsolidacije REIT, kar pomeni Public Storage, Life Storage, in vsi bodo imeli veliko priložnosti za izgradnjo svojega tržnega deleža, tudi v obstoječem inventarju.

Samoskladišče je zelo poceni vrsta poslovne nepremičnine za gradnjo in delovanje. Večina samostojnih skladišč je malo več kot montažna zgradba. Postavijo jih lahko v nekaj tednih. Ne potrebujejo veliko vzdrževanja. So precej gole notranjosti. Namenjeni so shranjevanju stvari. Zelo malo osebja; res dobra ekonomija. Najemniki so v mesečnih najemih, kar je tam edini minus. Vendar mi je všeč ekonomika podjetja.Kot da smo govorili o bančnih računih, je težko zamenjati. Če ste v javnem skladišču in oddate v omarico za shranjevanje 10 na 20, ki je polna vseh vaših stvari, in se odpre Life Storage, ki je nekoliko cenejši, ali boste res odpeljali vse tisto stvar tam, da prideš v enoto in prihraniš nekaj dolarjev? To je res lepljiva baza strank, bi rekel. Zelo mi je všeč ekonomija; Zelo so mi všeč priložnosti na trgu.

Veliko jih, zlasti Life Storage, se res razvejajo na upravljanje tretjih oseb, kjer gredo k nekaterim od teh manjših operaterjev in rečejo: »Vaš objekt bomo upravljali namesto vas. Na sprednji strani bomo prilepili ime Life Storage, vendar ga ne želimo kupiti.' Kar je res dobra ekonomija za vse vpletene. Tam so mi všeč priložnosti.

Moram reči, da je Life Storage verjetno moj najljubši v tem prostoru. Trenutno, če bi danes kupil novega. Vendar mi je všeč prostor za samostojno shranjevanje in upam, da je to pomagalo.

^