Vlaganje

Katera velika ameriška banka je v zadnjem letu najhitreje povečala vloge?

Zvezna družba za zavarovanje vlog vsako leto posodobi podatke za vse banke, zavarovane s FDIC, da prikaže znesek vlog, ki jih ima vsaka banka. Čeprav so podatki le pogled na določeno točko med letom, zagotavljajo dober vpogled v to, kako uspešne so banke v čedalje večji vojni za vloge in kako so zrasle – ali pa niso zrasle – prek enega -letno obdobje. Vloge so ena ključnih značilnosti, ki jih bančni vlagatelji pozorno preučujejo, in čeprav sama rast vlog ni vse, je vseeno pomembno spremljati.

Poglejmo, katera velika ameriška banka je najbolj povečala vloge in tudi pobrala največji tržni delež v letu, ko so vloge absolutno preplavile bančni sistem.

Kdo je najbolj zrasel?

Odkar se je pandemija začela v začetku leta 2020, so bilijoni dolarjev preplavili v bančni sistem v likvidnostnem dogodku brez primere. Ko se je začela pandemija, je veliko ljudi potegnilo denar iz različnih naložb in borze, da bi se izognili morebitnemu upadu in recesiji.

Med pandemijo je stopnja osebnih prihrankov poskočila na izjemno visoke ravni. Nato je zvezna vlada v gospodarstvo vlila trilijone dolarjev, da ne omenjam kvantitativnega sproščanja s strani Federal Reserve; vse to je prispevalo k povečanju vlog v bančnem sistemu, predvsem v največjih bankah.

Vir: Federal Reserve.Edina stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da se lahko vsa ta likvidnost na neki točki normalizira, zlasti če Fed razmišlja o znižuje nakupe obveznic , z normalizacijo porabe in z manj zveznimi intervencijami, ko se gospodarstvo normalizira. Glede na navedeno je tukaj rast vlog za največje banke v državi od 30. junija 2020 do istega dne v letu 2021.

Banka Vloge 2020 (bilijone) Vloge 2021 (bilijone) Tržni delež depozitov 2020 Tržni delež depozitov 2021
JPMorgan Chase (NYSE:JPM) 1,71 $ 2,01 $ 10,94 % 11,67 %
Bank of America (NYSE: BAC) 1,73 $ 1,87 $ 11,09 % 10,86 %
Citigroup 0,664 $ 0,704 $ 4,26 % 4,08 %
Wells Fargo (NYSE:WFC) 1,46 $ 1,47 $ 9,4 % 8,51 %

Vir: podatki o tržnem deležu depozitov FDIC.

To je bilo odlično leto za JPMorgan, ki je leta 2020 po skupnih vlogah in tržnem deležu zaostajal za Bank of America. Od takrat je največja banka v državi presegla 2 bilijona dolarjev vlog in zdaj ima spodobno prednost pred Bank of America glede tržnega deleža depozitov.Bank of America ni imela slabega leta, saj je v tem časovnem obdobju povečala vloge za 140 milijard dolarjev. Nekoliko težko je reči, ali JPMorgan resnično krade tržni delež Bank of America. Da, zdaj vodijo za dober znesek, a spet bo ob vsej likvidnosti, ki je preplavila sistem, zanimivo videti, kako se bodo te banke zložile, ko se bodo stvari nekoliko normalizirale.

Prav tako bo zanimivo videti, ali bo Wells Fargo sposoben vzeti nazaj nekaj tržnega deleža, če in ko bo Federal Reserve dvignila Zgornja meja sredstev 1,95 bilijona dolarjev obtožen banki zaradi škandala z lažnimi računi. Banki že leta ni uspelo povečati svoje bilance, vendar je bila v preteklosti zelo dobra zbiralka vlog in je imela eno največjih podružnic.

Ena stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da je JPMorgan več kot na polovici petletnega načrta za odprtje 400 novih podružnic na trgih, na katerih banka v preteklosti ni bila prisotna na drobno. Ta pobuda je šla zelo dobro in banka bo bo letos v vseh nižjih 48 ameriških zveznih državah.

Slika območja za depozit na bankomatu, ki pravi

Vir slike: Getty Images.

Končni odvzem

Če ste delničar JPMorgana, se morate ob tem, kar vidite, počutiti odlično. Banka je izjemno povečala vloge in prevzela vodilno vlogo glede celotnega tržnega deleža depozitov Bank of America.

Ne bi se preveč obremenjeval z Bank of America, ki je v zadnjem 12-mesečnem obdobju, kolikor so na voljo podatki, še vedno zelo močno povečala vloge. Tu so velike spremenljivke, koliko teh novih vlog ostane, ko nekaj presežne likvidnosti zapusti bančni sistem, in kako učinkovit bo Wells Fargo pri krepitvi položaja vlog, ko bo banka osvobojena zgornje meje sredstev. Toda da ne bo pomote, JPMorgan je videti kot veliki zmagovalec iz nedavnega poročila FDIC.^