Vlaganje

Kje bo Salesforce čez 5 let?

Prodajno silo 's(NYSE:CRM)delnica se je v zadnjih petih letih potrojila, saj je vlagatelje navdušila s svojo močno rastjo prihodkov in stabiliziranjem dobička. Toda ali lahko podjetje za storitve v oblaku ponovi te dobičke v naslednjih petih letih? Oglejmo si podrobneje njegove dolgoročne hrbtne vetrove, da ugotovimo.

Ohranjanje vodilne vloge na trgu CRM

Po podatkih IDC je Salesforce v prvi polovici leta 2020 nadzoroval 19,8 % svetovnega trga za upravljanje odnosov s strankami (CRM). Podjetje je Salesforce že sedem let zapored imenovalo za vodilnega na trgu.

Štirje najbližji tekmeci Salesforce -- SAP , Oracle , Microsoft , in Adobe -- je v prvi polovici leta 2020 imel skupni delež le 17,8 %. Dvomljivo je, da bodo ti tekmeci v naslednjih petih letih dohiteli Salesforce.

Omrežje povezav računalništva v oblaku.

Vir slike: Getty Images.

Globalni trg CRM, ki je bil leta 2019 ocenjen na 40,2 milijarde dolarjev, bi se lahko po podatkih Grand View Research še naprej širil s skupno letno stopnjo rasti (CAGR) 14,2 % od leta 2020 do 2027. Če se Salesforce ujema s to stopnjo rasti, bi se lahko njeni letni prihodki več kot podvojili z 21,1 milijarde dolarjev v proračunskem letu 2021 (ki se konča ta mesec) na več kot 53 milijard dolarjev v proračunskem letu 2028.50 milijard dolarjev prihodkov do proračunskega leta 2026

Lastne ocene Salesforce presegajo to napoved. Na decembrski predstavitvi na dnevu vlagateljev je vodstvo ocenilo, da bo podjetje v proračunskem letu 2026 ustvarilo več kot 50 milijard dolarjev letnega prihodka - kar bi predstavljalo CAGR 19 % med fiskalnim letom 2021 in 2026.

Pričakuje Ohlapnost ( NYSE: DELO ), podjetje za komuniciranje v podjetju, ki je pred kratkim dogovorili za pridobitev v dogovoru v vrednosti 27,7 milijarde dolarjev, da bi med proračunskima letoma 2022 in 2026 rasla s CAGR 38 % in ustvarila 4 milijarde dolarjev letnega prihodka v zadnjem letu. Pričakuje, da bo njegova osnovna dejavnost, ki vključuje platformo CRM in druge storitve v oblaku, v tem obdobju rasla s CAGR 17 %.

Salesforceove delnice so že videti cenejše od delnic mnogih drugih visoko rastočih delnic v oblaku, kar je osemkrat večje od prodaje prihodnje leto. Vendar pa njegove ocene prihodkov za leto 2026 kažejo, da bi se lahko zaloga zlahka podvojila v naslednjih petih letih, medtem ko bi ohranila enak cena za prodajo razmerje.Rast na njenih ključnih trgih

Salesforce pričakuje, da se bo skupni naslovljivi trg (TAM) njegovega celotnega portfelja storitev med fiskalnim letom 2021 in 2025 povečal s CAGR 11 % na trg v vrednosti 175 milijard dolarjev. Tukaj je razčlenitev te napovedi po sektorjih:

trg

TAM za fiskalno leto 2021

TAM za fiskalno leto 2025

Prodaja

upokojiti se s 3 milijoni dolarjev pri 60

14 milijard dolarjev

21 milijard dolarjev

Storitev

20 milijard dolarjev

32 milijard dolarjev

Trženje in trgovina

24 milijard dolarjev

41 milijard dolarjev

Platforma

24 milijard dolarjev

32 milijard dolarjev

Analitika in integracija

34 milijard dolarjev

49 milijard dolarjev

Vir: Predstavitev dneva investitorja Salesforce.

Pri prodaji Salesforce pričakuje, da bo povpraševanje po poenostavljenih prodajnih ekipah in celovitih rešitvah za storitve oblikovanja cen, obračunavanja in upravljanja naročil še naraščalo. Pri storitvah pričakuje, da bo več podjetij uporabljalo vsekanalna orodja, kot so klepetalni roboti, glasovne storitve in storitve za sporočanje, da bi služile strankam.

Na področju trženja in trgovine Salesforce pričakuje, da bo pospešena rast e-trgovine in fintech trgov spodbudila povpraševanje po njegovih storitvah. Za svojo glavno platformo pričakuje, da bodo avtomatizacija in enostavnejši sistemi kodiranja podprli njegovo dolgoročno rast. Pri analitiki in integraciji pričakuje, da bo več podjetij uporabljalo podatke v oblaku za sprejemanje poslovnih odločitev na podlagi podatkov.

Z drugimi besedami, Salesforce pričakuje, da se bodo vetrovi, ki so povzročili njegovo rast v zadnjih petih letih, nadaljevali tudi v bližnji prihodnosti. Verjetno bo kupil in integriral manjša podjetja, kot je to storil z MuleSoft, Tableau in Slack v zadnjih treh letih, da bi povečal svojo izpostavljenost tem rastočim trgom.

Dajte prednost rasti prihodkov pred dobičkom

Salesforce GAAP in ne-GAAP dobiček se je v zadnjih petih letih močno izboljšal.

EPS

2016

2017

2018

2019 *

2020 *

ZA ZEVATI

(0,07 $)

0,26 $

0,17 $

1,43 $

0,15 $

Ne-GAAP

0,75 $

1,01 $

1,35 $

2,75 $

2,99 $

Vir: Salesforce. *Vključuje ugodnosti iz novega računovodskega standarda.

Dobiček Salesforce se je stabiliziral, ko se je njegov obseg izboljšal, kar je izravnalo njegove infrastrukturne stroške in zmanjšalo stroške pridobivanja novih strank. Salesforce pričakuje, da se bodo njegovi zaslužki brez GAAP v proračunskem letu 2021 povečali za 55 %.

Toda prihodnje leto analitiki pričakujejo, da se bodo zaslužki Salesforce, ki niso GAAP, zmanjšali za 25 %, saj povečuje naložbe v ekosistem in integrira nedonosno poslovanje Slacka.

lahko kupiš delnice po delovnem času

Rast zaslužka Salesforce bi lahko ostala neenakomerna v naslednjih petih letih, saj daje prednost rasti prihodkov in širitvi svojega ekosistema pred kratkoročnimi maržami. Vendar pa je to pametna strategija za rastoče podjetje za storitve v oblaku, ki bi mu lahko pomagala ohraniti vodilno vlogo na trgu CRM, hkrati pa razširiti doseg svojih storitev trženja, e-trgovine in analitike.

Kje bo Salesforce čez pet let?

Salesforceove delnice ostajajo poceni glede na svojo rast in se močno razvijajo na podlagi več sekularnih trendov rasti. Verjamem, da bi se lahko delnice Salesforce v naslednjih petih letih podvojile ali potrojile, saj bo več podjetij uvedlo njegove storitve za poenostavitev svojih operacij, povezovanje več storitev z oblakom, avtomatizacijo ponavljajočih se nalog in zmanjšanje njihove splošne odvisnosti od zaposlenih. Salesforce morda ni tako vznemirljiv kot nekatere mlajše tehnološke delnice, vendar bi moral prinesti veliko bolj zanesljive donose.^