Vlaganje

Kje bo Roblox čez 5 let?

Roblox (NYSE:RBLX)je pritegnila stampedo bikov od njegove neposredne kotacije marca. Delnice igralniške družbe so se na prvi trgovalni dan odprle pri 64,50 USD, kar je precej nad svojo referenčno ceno 45 USD, in nato napredovalo na nizkih 90 USD – čeprav je veliko delnic z visoko rastjo izgubilo zagon.

Roblox je vlagatelje navdušil s svojim edinstvenim poslovnim modelom, močnimi stopnjami rasti in pomanjkanjem pomembnih konkurentov – toda ali se bodo njegove delnice v naslednjih petih letih še naprej povečevale? Poglobimo se v Robloxove prednosti, slabosti in vrednotenja, da ugotovimo.

Mozaik iger Roblox.

Vir slike: Roblox.

Samozadostna igralna platforma za najstnike

Roblox ljudem omogoča ustvarjanje video iger s preprostim sistemom, ki temelji na blokih. Enostavnost njegove platforme, ki ne zahteva nobenih izkušenj s kodiranjem, poganja njeno rast med uporabniki med najstniki. Več kot polovica njegovih dnevnih aktivnih uporabnikov (DAU) je trenutno mlajših od 13 let.

kakšna je najvišja socialna varnost

Robloxovi ustvarjalci lahko svoje igre delijo z drugimi uporabniki, jih promovirajo na platformah za pretakanje, kot je Amazon 's Twitch in jih monetizirajte s funkcijami v igri ali kozmetičnimi nadgradnjami za avatarje. Roblox omogoča te transakcije z valuto v igri, imenovano Robux. Igralci kupijo Robux, da plačajo ustvarjalcem, ki lahko nato prikrivajo valuto nazaj v ameriške dolarje po določenem menjalnem tečaju.Ta samozadosten cikel razlikuje Roblox od profesionalnih motorjev za razvoj iger, kot so Programska oprema Unity , in deli več lastnosti z Microsoft 's Minecraft . Biki trdijo, da bo ta krepostni cikel Robloxu omogočil, da bo še naprej rasel, vendar medvedi verjamejo, da je to modna muha, ki je preveč odvisna od uporabnikov.

Pogled nazaj na Robloxove stopnje rasti

Med prvimi četrtletji 2018 in 2021 so se Robloxovi DAU-ji več kot štirikrat povečali z 10,3 milijona na 42,1 milijona. Njegovo skupno število delovnih ur se je povzpelo z 2,1 milijarde na 9,7 milijarde, medtem ko so se njegove povprečne rezervacije na DAU povečale z 11,62 USD na 15,48 USD.

Njegova rast se je med pandemijo znatno pospešila, saj je več študentov ostajalo doma in obiskovalo spletne pouk. Ta pospešek se jasno odraža v rasti njegovih prihodkov.Metrični

PL 2019

PL 2020

spletno raziskovanje naložb je lahko dragoceno, ker:

1. četrtletje 2021

Prihodki

508,4 milijona dolarjev

923,9 milijona dolarjev

387,0 milijona dolarjev

Rast (YOY)

56 %

82 %

140 %

Vir podatkov: Roblox. YOY = leto v leto.

Koliko bi lahko Roblox zrasel v naslednjih petih letih?

Analitiki pričakujejo, da se bodo prihodki Robloxa v celotnem letu povečali za dodatnih 186 % na 2,65 milijarde dolarjev. Toda za proračunsko leto 2022 pričakujejo, da se bodo njegovi prihodki, ko se pandemija konča, in se sooča s težkimi primerjavami med letom, narasli le za 19 % na 3,14 milijarde dolarjev.

Neto izgube Robloxa se še vedno povečujejo, saj se stroški njegove infrastrukture v oblaku povečujejo. Lani je izplačal tudi več kot tretjino svojih prihodkov kot 'provizije za menjavo razvijalcev' ali pretvorbo Robuxa nazaj v ameriške dolarje.

Metrični

PL 2019

kaj lahko kupim za 300 dolarjev

PL 2020

1. četrtletje 2021

Čista izguba

(71,0 milijona dolarjev)

(253,3 milijona dolarjev)

(134,2 milijona dolarjev)

Vir podatkov: Roblox.

Wall Street pričakuje, da bo Roblox letos postal dobičkonosen, saj bo postopoma zniževal izgube, nato pa povečal svoj dobiček za 3 % v poslovnem letu 2022.

Toda ta obeti bi lahko bili še vedno preveč optimistični, saj bi Robloxu lahko bilo težko znižati menjalni tečaj za svoje provizije za menjavo razvijalcev, ne da bi odtujil razvijalce. Njegova nedavna uvedba premium naročnin za igralce, ki jim omogočajo nakup cenejšega Robuxa, bi lahko ta pritisk še poslabšala.

Na podlagi teh rožnatih projekcij se delnice Robloxa trguje s 115-kratnim prihodnjim zaslužkom in 20-kratno prodajo v letošnjem letu. Ta penasta vrednotenja kažejo, da je v ceni delnic vložena prevelika rast.

Potencialni vetrovi v hrbtu in čelni veter

Roblox verjame, da lahko še naprej raste s pridobivanjem več tujih uporabnikov (izven ZDA in Kanade), ki so v prvem četrtletju 2021 ustvarili 70 % njegovih DAU in 32 % prihodkov. Eden najbolj obetavnih trgov je Kitajska, kjer je v partnerstvu Tencent Holdings , največji svetovni založnik video iger.

Prav tako bi lahko predstavil nove funkcije, da bi okrepil svojo privlačnost pri starejših igralcih iger in razvijalcih, njegov prehod na naročniške storitve pa bi lahko ustvaril stabilnejši ponavljajoči se prihodek in pritegnil več uporabnikov. Lahko bi sklenila tudi ugodnejše posle za infrastrukturo v oblaku, da bi zmanjšala svoje operativne stroške.

Vendar pa je izjemna odvisnost Robloxa od uporabnikov med najstniki še vedno tvegana. Nenehno mora izboljševati svoje varnostne ukrepe za zaščito teh uporabnikov pred spletnimi plenilci in nekateri od teh igralcev bi lahko sčasoma prešli na druge igre, ko bodo starejši. Njegovi ustvarjalci vsebine bi lahko tudi prešli na bolj zapletene igralne mehanizme, kot je Unity, ali pa preprosto prenehali, če Roblox zmanjša vrednost Robuxa v resničnem svetu.

Kje bo Roblox čez pet let?

Roblox še vedno hitro raste, vendar bi morali biti skeptični do napovedi analitikov – prezgodaj je reči, ali je njegov pandemsko povzročen vzpon rasti vzdržen ali lahko obvladuje svoje visoke stroške poslovanja.

Verjamem, da je Roblox obetavno podjetje, vendar so njegove delnice videti precenjene. Zato zaloga bi se lahko povzpel višje v naslednjih petih letih, vendar ne pričakujem, da bo kmalu ustvaril več vrečk.

najboljše dividendne delnice za nakup zdaj


^